Od dziś „nie umiem gotować” lub „nie mam czasu na gotowanie” przestaje być wymówką. Do zrobienia pysznego obiadu nie potrzebujesz nawet wyjmować garnka. Wystarczy upiec warzywa, zblendować i delikatnie doprawić. Do tego kilka listków świeżych ziół i gotowe! Możesz rozkoszować się głębokim smakiem i popisywać przed innymi wspaniałym daniem.
Chyba największą zmorą współczesnego świata jest brak czasu. Prawie cały dzień pochłania nam praca i dojazdy. Jeśli dorzucimy do tego dodatkowe zajęcia i sport, to już jest pozamiatane. Tydzień wypełniony jest po brzegi. Taki sposób funkcjonowania z jednej strony przeszkadza, ale z drugiej trudno wyrwać się z machiny. Pozwolenie sobie na odpoczynek często wymaga dużej odwagi. Bo co jeśli nie nadążę za tak szybko zmieniającą się rzeczywistością i pędzącym rozwojem technologicznym?
Wczoraj wspominałam, jak kiedyś wzbraniałam się przed posiadaniem telefonu komórkowego. Swój pierwszy kupiłam w wieku 19 lat! Służył mi jedynie do wykonywania połączeń. Dziś nie rozstaje się ze smartfonem. Jest tam wszystko: album ze zdjęciami, bank, znajomi, telewizja, radio, praca i przyjemności. Świat zmienia się szybciej niż nasza materialna forma – ciało, jest w stanie ewoluować. Żeby w tym całym zamieszaniu nie zwariować, potrzebne są chwile, by wyciszyć się, zwolnić i złapać połączenie ze światem realnym. Kontakt z owocami i warzywami jest jak dotykanie ziemi. Rośliny są tak prawdziwe i namacalne, że wystarczy chwila uważności, by przywróciły mnie do równowagi. Może właśnie dlatego lubię gotować.
Chwila, czyli dokładnie tyle ile zajmuje zrobienie puszystego kremu z pieczonych warzyw a’la pomidorowa. :) (Pieczenia warzyw nie liczę, bo robi to za nas piekarnik. Nie musimy stać z kijem nad paleniskiem.)
Puszysty krem z pieczonych warzyw a’la pomidorowa
Składniki (3 porcje):
– 8 pomidorów
– 1 czerwona papryka
– 1 duża czerwona cebula lub 2 małe
– 1 biała cebula średniej wielkości
– główka czosnku
– olej do polania warzyw
– pęczek szczypiorku
– garść świeżego oregano
– sól i pieprz
- Warzywa myjemy, pomidory, paprykę i czosnek (całą główkę) przekrawamy na pół. Cebulę obieramy i również przekrawamy na pół. Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie polewamy olejem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na godzinę.
- Po upieczeniu wyciskamy ząbki czosnku z główki oraz wrzucamy wszystkie warzywa do blendera kielichowego. Dodajemy pokrojony szczypiorek i blendujemy na gładki krem. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
- Przelewamy do miseczek i dekorujemy świeżym oregano. Podajemy z grzankami.
Na zdrowie! :)
Pyszne:) właśnie dzisiaj zrobiłam:) dziękuje za przepis :)
Na zdrowie! :)