Od dziś „nie umiem gotować” lub „nie mam czasu na gotowanie” przestaje być wymówką. Do zrobienia pysznego obiadu nie potrzebujesz nawet wyjmować garnka. Wystarczy upiec warzywa, zblendować i delikatnie doprawić. Do tego kilka listków świeżych ziół i gotowe! Możesz rozkoszować się głębokim smakiem i popisywać przed innymi wspaniałym daniem.

 

Chyba największą zmorą współczesnego świata jest brak czasu. Prawie cały dzień pochłania nam praca i dojazdy. Jeśli dorzucimy do tego dodatkowe zajęcia i sport, to już jest pozamiatane. Tydzień wypełniony jest po brzegi. Taki sposób funkcjonowania z jednej strony przeszkadza, ale z drugiej trudno wyrwać się z machiny. Pozwolenie sobie na odpoczynek często wymaga dużej odwagi. Bo co jeśli nie nadążę za tak szybko zmieniającą się rzeczywistością i pędzącym rozwojem technologicznym?

Wczoraj wspominałam, jak kiedyś wzbraniałam się przed posiadaniem telefonu komórkowego. Swój pierwszy kupiłam w wieku 19 lat! Służył mi jedynie do wykonywania połączeń. Dziś nie rozstaje się ze smartfonem. Jest tam wszystko: album ze zdjęciami, bank, znajomi, telewizja, radio, praca i przyjemności. Świat zmienia się szybciej niż nasza materialna forma – ciało, jest w stanie ewoluować. Żeby w tym całym zamieszaniu nie zwariować, potrzebne są chwile, by wyciszyć się, zwolnić i złapać połączenie ze światem realnym. Kontakt z owocami i warzywami jest jak dotykanie ziemi. Rośliny są tak prawdziwe i namacalne, że wystarczy chwila uważności, by przywróciły mnie do równowagi.  Może właśnie dlatego lubię gotować.

Chwila, czyli dokładnie tyle ile zajmuje zrobienie puszystego kremu z pieczonych warzyw a’la pomidorowa. :)  (Pieczenia warzyw nie liczę, bo robi to za nas piekarnik. Nie  musimy stać z kijem nad paleniskiem.)

Puszysty krem z pieczonych warzyw a’la pomidorowa

Składniki (3 porcje):

– 8 pomidorów

–  1 czerwona papryka

– 1 duża czerwona cebula lub 2 małe

– 1 biała cebula średniej wielkości

– główka czosnku

– olej do polania warzyw

– pęczek szczypiorku

– garść świeżego oregano

– sól i pieprz

 

  1. Warzywa myjemy, pomidory, paprykę i czosnek (całą główkę) przekrawamy na pół. Cebulę obieramy i również przekrawamy na pół. Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie polewamy olejem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na godzinę.
  2. Po upieczeniu wyciskamy ząbki czosnku z główki oraz wrzucamy wszystkie warzywa do blendera kielichowego. Dodajemy pokrojony szczypiorek i blendujemy na gładki krem. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Przelewamy do miseczek i dekorujemy świeżym oregano. Podajemy z grzankami.

Na zdrowie! :)

zupa pomidoroa bez gotowania, zdrowe jedzenie, zdrowe odżywianie, wegański obiad, bezglutenowy obiad, bez glutenu, bez laktozy, bez jaj, celiakia, zupa krem

 

Zostaw komentarz

  1. Dors_ko 2020-09-09 at 18:44 - Reply

    Pyszne:) właśnie dzisiaj zrobiłam:) dziękuje za przepis :)

    • Ewa Ługowska 2020-09-11 at 10:29 - Reply

      Na zdrowie! :)