Mam nową miłość! Totalnie zakochałam się w pastach z pieczonych warzyw. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe. W połączeniu z bezglutenowym chlebem na zakwasie to prawdziwy ideał.

Pieczenie warzyw powoduje, że ich smak staje się bardziej intensywny i głęboki. Część z nich po obróbce termicznej zyskuje smak umami, czyli po prostu pyszny np. pieczony bakłażan, pieczona papryka lub pomidorki. Wystarczy jedynie kilka dodatków dla podkreślenia i można rozkoszować się niezwykłym smakiem cudownych darów Matki Ziemi. Tak  niewiele potrzebne jest, by zdrowo, ciekawie i smacznie się odżywiać.

Baba ghanoush jest potrawą, która swoje korzenie ma w kuchni arabskiej. W restauracjach podawana jest z owocem granatu i przyznam, że bakłażan i granat świetnie się uzupełniają. Ja jednak lubię, jak na wierzchu znajdują się aromatyczne, prażone przyprawy. Smak kolendry i kminu jest tak niezwykły, że potrafi każdego zaciekawić. Może Wam również posmakuje? Sprawdźcie!

Pyszna pasta z bakłażana a’la baba ghanoush

Składniki:

– 2 średniej wielkości bakłażany

– 1 ząbek czosnku

– 2 łyżki tahini

– sól

– 1 łyżka ziaren kolendry

– ½ łyżeczki kminu

– 2 łyżki oleju

– świeże zioła do posypania

– sok z cytryny do smaku ( opcjonalnie)

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 240 stopni C. Bakłażany zawijamy pojedynczo, w miarę możliwości szczelnie, w papier do pieczenia. Pieczemy około 30 minut. Po wyjęciu przestudzamy, zdejmujemy skórę i blendujemy miąższ z tahini, czosnkiem, solą i doprawiamy sokiem z cytryny.
  2. Na patelnie wsypujemy kolendrę i kmin. Delikatnie prażymy, aż zaczną wydobywać się olejki eteryczne. Dodajemy 2 łyżki oleju i chwilę podsmażamy na małym ogniu.
  3. Pastę przekładamy na talerz. Polewamy olejem z prażonymi przyprawami.

Na zdrowie! :)

Zostaw komentarz

  1. Irena 2020-06-21 at 20:38 - Reply

    Dzień dobry!
    Chciałam zapytać ile można trzymać w lodówce tą pastę?

    Dziękuje,
    pozdrawiam Irena!

    • Ewa Ługowska 2020-06-22 at 08:38 - Reply

      Do 7 dni.