Mam nową miłość! Totalnie zakochałam się w pastach z pieczonych warzyw. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe. W połączeniu z bezglutenowym chlebem na zakwasie to prawdziwy ideał.
Pieczenie warzyw powoduje, że ich smak staje się bardziej intensywny i głęboki. Część z nich po obróbce termicznej zyskuje smak umami, czyli po prostu pyszny np. pieczony bakłażan, pieczona papryka lub pomidorki. Wystarczy jedynie kilka dodatków dla podkreślenia i można rozkoszować się niezwykłym smakiem cudownych darów Matki Ziemi. Tak niewiele potrzebne jest, by zdrowo, ciekawie i smacznie się odżywiać.
Baba ghanoush jest potrawą, która swoje korzenie ma w kuchni arabskiej. W restauracjach podawana jest z owocem granatu i przyznam, że bakłażan i granat świetnie się uzupełniają. Ja jednak lubię, jak na wierzchu znajdują się aromatyczne, prażone przyprawy. Smak kolendry i kminu jest tak niezwykły, że potrafi każdego zaciekawić. Może Wam również posmakuje? Sprawdźcie!
Pyszna pasta z bakłażana a’la baba ghanoush
Składniki:
– 2 średniej wielkości bakłażany
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki tahini
– sól
– 1 łyżka ziaren kolendry
– ½ łyżeczki kminu
– 2 łyżki oleju
– świeże zioła do posypania
– sok z cytryny do smaku ( opcjonalnie)
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 240 stopni C. Bakłażany zawijamy pojedynczo, w miarę możliwości szczelnie, w papier do pieczenia. Pieczemy około 30 minut. Po wyjęciu przestudzamy, zdejmujemy skórę i blendujemy miąższ z tahini, czosnkiem, solą i doprawiamy sokiem z cytryny.
- Na patelnie wsypujemy kolendrę i kmin. Delikatnie prażymy, aż zaczną wydobywać się olejki eteryczne. Dodajemy 2 łyżki oleju i chwilę podsmażamy na małym ogniu.
- Pastę przekładamy na talerz. Polewamy olejem z prażonymi przyprawami.
Na zdrowie! 🙂
2 Komentarze
Irena
Dzień dobry!
Chciałam zapytać ile można trzymać w lodówce tą pastę?
Dziękuje,
pozdrawiam Irena!
Ewa Ługowska
Do 7 dni.