Pyszny śliwkowy sos balsamico lub jak kto woli śliwkowy ketchup

Gdy zobaczyłam przepis na ketchup śliwkowy, w książce Moniki Biblis „Zima według Pięciu Przemian”, trudno było mi uwierzyć, że może być smaczny, pomyślałam raczej, że to dziwny wymysł. Jednak ciekawość nie dawała mi spokoju. Musiałam go posmakować, a ponieważ lubię eksperymentować w kuchni, zrobiłam własną wersję. Ku mojemu zaskoczeniu sos zasmakował nie tylko mi, ale również towarzyszom posiłku. Bardzo ciekawy  z delikatną śliwkową nutką i miłym aromatem przypraw. Od tamtej pory jem go prawie do wszystkiego: wrapów, kotlecików, sałatek, tarty… i jestem nim zachwycona. W końcu znalazłam alternatywę dla ukochanego ketchupu, w którym jest przecież znienawidzony cukier, oraz sposób na szybki sos „ze słoiczka” do sałatki.

Super opcją jest przechowywanie sosu w małych słoiczkach. W ten sposób będzie można używać go, kiedy przyjdzie nam na to ochota bez dręczącej konieczności „zjedzenia, zanim się zepsuje”. To spory problem w przypadku osób, takich jak ja, gotujących duże ilości jedzenia. Słoiki rozwiązują sprawę.

 

Pyszny śliwkowy sos balsamico lub jak kto woli śliwkowy ketchup

Składniki na 0,5l sosu:

– 0,5 kg śliwek

– 1 jabłko

– 10 goździków

– ½ łyżeczki gorczycy

– ½ łyżeczki cynamonu

– około 80 -100 ml octu jabłkowego

– 1 cebula

– 1  łyżka oleju kokosowego

– ksylitol do smaku

 

  1. Przygotowujemy owoce: myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Do garnka wsypujemy goździki oraz gorczycę. Prażymy, aż przyprawy zaczną wydobywać aromat. Dodajemy olej i na podgrzany wrzucamy cebulkę. Smażymy, aż się zeszkli.
  3. Dorzucamy owoce, cynamon, wlewamy 80 ml octu jabłkowego i gotujemy.
  4. Gdy owoce będą już miękkie blendujemy wszystko na gładki mus i doprawiamy octem oraz ksylitolem.
  5. Gorący sos przelewamy do małych, wyparzonych wcześniej słoiczków, mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Gdy wystygną, możemy je schować do spiżarni.

Sos możemy dodawać do sałatek (doskonale pasuje do sałatki z jarmużem i pomarańczowym winegretem oraz domowych frytek w panierce z wegańskiego parmezanu) oraz używać jak ketchup.

Na zdrowie! 🙂

7 Komentarze

  • Magdalena
    Opublikowane 2018-10-11 07:48 0Polubienia

    Przepis wydaje się być super! Mam akurat w domu śliwki, chyba od razu wypróbuję 🙂

  • Edi
    Opublikowane 2019-09-05 10:57 0Polubienia

    Czy należy wyciągnąć przed blendowaniu gorczycę i goździki?

  • Anna
    Opublikowane 2019-09-07 12:23 0Polubienia

    Witam,
    Zrobiłam i nwm w sumie jak i to powinien mieć smak. Ja wyczuwam oceni cebulę. 🙁

  • Anna
    Opublikowane 2019-09-07 12:23 0Polubienia

    Witam,
    Zrobiłam i nwm w sumie jak i to powinien mieć smak. Ja wyczuwam ocet i cebulę. 🙁

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2019-09-08 07:52 0Polubienia

      Oj Kochana. Smak jest taki jaki skomponujesz. Dużo zależy od produktów, które używasz. Przepis to tylko baza, reszta zależy od Ciebie. Jeśli uważasz, że jest za ostre dodaj np. ksylitolu. Możesz dorzucić mielony cynamon lub kardamon. Efekt końcowy zależy od Ciebie. Pobaw się w tworzenie tego smaku, tak żeby Ci odpowiadał.

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.