Przekąska Przepisy

Pyszny śliwkowy sos balsamico lub jak kto woli śliwkowy ketchup

Dodany przez on Październik 10, 2018

Gdy zobaczyłam przepis na ketchup śliwkowy, w książce Moniki Biblis „Zima według Pięciu Przemian”, trudno było mi uwierzyć, że może być smaczny, pomyślałam raczej, że to dziwny wymysł. Jednak ciekawość nie dawała mi spokoju. Musiałam go posmakować, a ponieważ lubię eksperymentować w kuchni, zrobiłam własną wersję. Ku mojemu zaskoczeniu sos zasmakował nie tylko mi, ale również towarzyszom posiłku. Bardzo ciekawy  z delikatną śliwkową nutką i miłym aromatem przypraw. Od tamtej pory jem go prawie do wszystkiego: wrapów, kotlecików, sałatek, tarty… i jestem nim zachwycona. W końcu znalazłam alternatywę dla ukochanego ketchupu, w którym jest przecież znienawidzony cukier, oraz sposób na szybki sos „ze słoiczka” do sałatki.

Super opcją jest przechowywanie sosu w małych słoiczkach. W ten sposób będzie można używać go, kiedy przyjdzie nam na to ochota bez dręczącej konieczności „zjedzenia, zanim się zepsuje”. To spory problem w przypadku osób, takich jak ja, gotujących duże ilości jedzenia. Słoiki rozwiązują sprawę.

 

Pyszny śliwkowy sos balsamico lub jak kto woli śliwkowy ketchup

Składniki na 0,5l sosu:

– 0,5 kg śliwek

– 1 jabłko

– 10 goździków

– ½ łyżeczki gorczycy

– ½ łyżeczki cynamonu

– około 80 -100 ml octu jabłkowego

– 1 cebula

– 1  łyżka oleju kokosowego

– ksylitol do smaku

 

  1. Przygotowujemy owoce: myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Do garnka wsypujemy goździki oraz gorczycę. Prażymy, aż przyprawy zaczną wydobywać aromat. Dodajemy olej i na podgrzany wrzucamy cebulkę. Smażymy, aż się zeszkli.
  3. Dorzucamy owoce, cynamon, wlewamy 80 ml octu jabłkowego i gotujemy.
  4. Gdy owoce będą już miękkie blendujemy wszystko na gładki mus i doprawiamy octem oraz ksylitolem.
  5. Gorący sos przelewamy do małych, wyparzonych wcześniej słoiczków, mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Gdy wystygną, możemy je schować do spiżarni.

Sos możemy dodawać do sałatek (doskonale pasuje do sałatki z jarmużem i pomarańczowym winegretem oraz domowych frytek w panierce z wegańskiego parmezanu) oraz używać jak ketchup.

Na zdrowie! 🙂

TAG
Podobne wpisy
2 komentarze
  1. Odpowiedz

    Magdalena

    Październik 11, 2018

    Przepis wydaje się być super! Mam akurat w domu śliwki, chyba od razu wypróbuję 🙂

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Październik 11, 2018

      Bosko! Czekam na recenzję 😉 Na zdrowie! 🙂

Dodaj odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.