Czy kuchnia wegańska, bezglutenowa może być elegancka? Na początku działalności bloga miałam wrażenie, że jem dużo i byle jak. Trzy nowe przepisy w tygodniu powodowały, że nie tylko miałam dużo pracy, ale i jedzenia. Wszystko robiłam od początku. Metodą prób i błędów wymyślałam nowe receptury, uczyłam się składników i połączeń. Wszystko trzeba było zjeść, więc mieliśmy mały maraton jedzenia nieudanych i udanych ciast. Na szczęście teraz jest to już o wiele łatwiejsze i mogę sobie pozwolić, by posiłki każdego dnia były ładne i smaczne. Właśnie takie jak sobie kiedyś wymarzyłam.
Siadając do posiłku, chcę zachwycać się jego smakiem, zapachem i wyglądem. Może to próżne, ale żeby móc sobie pozwolić na takie subtelności w życiu musiałam przepracować moje podejście do jedzenia. Właściwie cały czas nad tym pracuje. Każdy posiłek powinien być traktowany jak owoc z rajskiego drzewa. Jedzenie to dar, cieszmy się nim.
A skoro mowa już o subtelnościach, to Ravioli z buraka z wegańskim twarożkiem jest bardzo delikatne, a kompozycja smaków wspaniale się uzupełnia. Świetnie sprawdzi się jako przystawka na spotkaniach towarzyskich i rodzinnych imprezach. Robiąc zdjęcia, pomyślałam, że zaczyna się sezon komunijny i można by podsunąć restauracjom pomysł na wegańskie dania i przystawki. Niestety bardzo często zdarza się, że nawet sałatka jest z mięsem…
Ravioli z buraka z wegańskim twarożkiem
Składniki:
– 1 duży gotowany burak (gotowane buraki można kupić w sklepie)
– 120 g nerkowców moczonych w wodzie min 8 godzin
– 1 ząbek czosnku
– ½ doniczki tymianku
– oliwa z oliwek do polania
– sok z cytryny, sól i pieprz do smaku
- Nerkowce odcedzamy, płuczemy i blendujemy z czosnkiem. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Jeśli będzie problem ze zblendowaniem, należy dodać odrobinę wody. Do masy dodajemy garść listków tymianku i dokładne mieszamy.
- Burak kroimy w bardzo cienkie plasterki. Na tyle cienkie by nie łamały się przy złożeniu na pół.
- Na połowę plasterka kładziemy łyżeczkę twarogu i przykrywany drugą połową. Układamy na talerz.
- Całość skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy pieprzem, drobno pokrojonym plasterkiem jabłka i listkami tymianku.
Na zdrowie! :)