Ravioli z buraka z wegańskim twarożkiem

Czy kuchnia wegańska, bezglutenowa może być elegancka? Na początku działalności bloga miałam wrażenie, że jem dużo i byle jak.  Trzy nowe przepisy w tygodniu powodowały,  że nie tylko miałam dużo pracy, ale i jedzenia.  Wszystko robiłam od początku. Metodą prób i błędów wymyślałam nowe receptury, uczyłam się składników i połączeń.  Wszystko trzeba było zjeść, więc mieliśmy mały maraton jedzenia nieudanych i udanych ciast. Na szczęście teraz jest to już o wiele łatwiejsze i mogę sobie pozwolić, by posiłki każdego dnia były ładne i smaczne. Właśnie takie jak sobie kiedyś wymarzyłam.

Siadając do posiłku, chcę zachwycać się jego smakiem, zapachem i wyglądem. Może to próżne, ale żeby móc sobie pozwolić na takie subtelności w życiu musiałam przepracować moje podejście do jedzenia. Właściwie cały czas nad tym pracuje.  Każdy posiłek powinien być traktowany jak owoc z rajskiego drzewa.  Jedzenie to dar, cieszmy się nim.

A skoro mowa już o subtelnościach, to Ravioli z buraka z wegańskim twarożkiem jest bardzo delikatne, a kompozycja smaków wspaniale się uzupełnia. Świetnie sprawdzi się jako przystawka na spotkaniach towarzyskich i rodzinnych imprezach. Robiąc zdjęcia, pomyślałam, że zaczyna się sezon komunijny i można by podsunąć restauracjom pomysł na wegańskie dania i przystawki. Niestety bardzo często zdarza się, że nawet sałatka jest z mięsem…

przepisy z burka, zdrowa przekąska, wegańskie przekąski, bezglutenowe przekąski, pomysły na imprezę, zdrowe jedzenie, wegański nabiałprzepisy z burka, zdrowa przekąska, wegańskie przekąski, bezglutenowe przekąski, pomysły na imprezę, zdrowe jedzenie, wegański nabiałRavioli z buraka z wegańskim twarożkiem

Składniki:

– 1 duży gotowany burak (gotowane buraki można kupić w sklepie)

– 120 g nerkowców moczonych w wodzie min 8 godzin

– 1 ząbek czosnku

– ½ doniczki tymianku

– oliwa z oliwek do polania

– sok z cytryny, sól i pieprz do smaku

 

  1. Nerkowce odcedzamy, płuczemy i blendujemy z czosnkiem. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Jeśli będzie problem ze zblendowaniem, należy dodać odrobinę wody. Do masy dodajemy garść listków tymianku i dokładne mieszamy.
  2. Burak kroimy w bardzo cienkie plasterki. Na tyle cienkie by nie łamały się przy złożeniu na pół.
  3. Na połowę plasterka kładziemy łyżeczkę twarogu i przykrywany drugą połową. Układamy na talerz.
  4. Całość skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy pieprzem, drobno pokrojonym plasterkiem jabłka i listkami tymianku.

 

Na zdrowie! 🙂

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.