Rogale z białym makiem to idealny przepis z okazji Dnia Świętego Marcina. Przy okazji jest o niebo mniej skomplikowany niż tradycyjny. Za to w smaku rogale są równie obłędne! Ciasto jest mięciutkie i puszyste, rozpływa się w ustach. Trudno też nie wspomnieć o niepodważalnych atutach wypieków: są wegańskie, bezglutenowe oraz nie zawierają białego cukru. Prawdziwy raj dla każdego, kto jest na tej wspaniałej diecie.

Rogale z białym makiem z okazji Dnia Świętego Marcina

Przepis na ciasto znajdziesz TU. Przed wykonaniem go, najpierw zrób masę.

Składniki na masę:

– 250 g białego maku

– 100 g mielonych blanszowanych migdałów lub mąki migdałowej

– 2 łyżki skórki z pomarańczy (może być starta na świeżo — zetrzyj delikatnie pomarańczową warstwę, biała jest gorzka)

– 50 g syropu z agawy lub innej substancji słodzącej

– 30 g orzechów włoskich

– 100 ml mleka kokosowego (dowolne)

– 1-2 kieliszki amaretto lub odrobina naturalnego ekstraktu migdałowego

Wykonanie:

  1. Mak zalej wrzątkiem i gotuj na średnim ogniu około 30 minut.
  2. Orzechy włoskie podpraż na suchej patelni i po przestudzeniu rozgnieć na mniejsze kawałki.
  3. Mak przecedź przez sito z drobnymi oczkami lub czysty ręcznik.
  4. Do kielicha blendera wrzuć ugotowany mak i mleko kokosowe. Dokładnie zblenduj.
  5. Wlej zblendowany mak do miski, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Masa powinna być bardzo gęsta, ale nie sucha. W razie potrzeby dodaj więcej zmielonych migdałów lub jeśli jest za gęsta mleka kokosowego.
  6. Rozsmaruj na trójkątach ciasta, zostawiając nieduże krawędzie (około 0,5 cm z każdej strony), żeby masa makowa nie wypadła przy zwijaniu.

Gdy masa jest gotowa, zrób CIASTO. Z podanego przepisu możesz zrobić 8-12 rogali.

Składniki na lukier:

– 100 g pudru z ksylitolu

– 3 łyżki wody

Wszystkie składniki wrzuć do miseczki i dokładnie wymieszaj. Smaruj wystudzone rogale.

Do posypania:

– 30 g rozdrobnionych migdałów

Posyp rogale posmarowane lukrem.

Smacznego! :)

Zostaw komentarz