Rogale z białym makiem to idealny przepis z okazji Dnia Świętego Marcina. Przy okazji jest o niebo mniej skomplikowany niż tradycyjny. Za to w smaku rogale są równie obłędne! Ciasto jest mięciutkie i puszyste, rozpływa się w ustach. Trudno też nie wspomnieć o niepodważalnych atutach wypieków: są wegańskie, bezglutenowe oraz nie zawierają białego cukru. Prawdziwy raj dla każdego, kto jest na tej wspaniałej diecie.
Rogale z białym makiem z okazji Dnia Świętego Marcina
Przepis na ciasto znajdziesz TU. Przed wykonaniem go, najpierw zrób masę.
Składniki na masę:
– 250 g białego maku
– 100 g mielonych blanszowanych migdałów lub mąki migdałowej
– 2 łyżki skórki z pomarańczy (może być starta na świeżo — zetrzyj delikatnie pomarańczową warstwę, biała jest gorzka)
– 50 g syropu z agawy lub innej substancji słodzącej
– 30 g orzechów włoskich
– 100 ml mleka kokosowego (dowolne)
– 1-2 kieliszki amaretto lub odrobina naturalnego ekstraktu migdałowego
Wykonanie:
- Mak zalej wrzątkiem i gotuj na średnim ogniu około 30 minut.
- Orzechy włoskie podpraż na suchej patelni i po przestudzeniu rozgnieć na mniejsze kawałki.
- Mak przecedź przez sito z drobnymi oczkami lub czysty ręcznik.
- Do kielicha blendera wrzuć ugotowany mak i mleko kokosowe. Dokładnie zblenduj.
- Wlej zblendowany mak do miski, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Masa powinna być bardzo gęsta, ale nie sucha. W razie potrzeby dodaj więcej zmielonych migdałów lub jeśli jest za gęsta mleka kokosowego.
- Rozsmaruj na trójkątach ciasta, zostawiając nieduże krawędzie (około 0,5 cm z każdej strony), żeby masa makowa nie wypadła przy zwijaniu.
Gdy masa jest gotowa, zrób CIASTO. Z podanego przepisu możesz zrobić 8-12 rogali.
Składniki na lukier:
– 100 g pudru z ksylitolu
– 3 łyżki wody
Wszystkie składniki wrzuć do miseczki i dokładnie wymieszaj. Smaruj wystudzone rogale.
Do posypania:
– 30 g rozdrobnionych migdałów
Posyp rogale posmarowane lukrem.
Smacznego! :)