Jednak cuda się zdarzają. Nie sądziłam, że możliwe jest stworzenie czegoś tak pysznego bez glutenu, nabiału i jaj. Te rogaliki naprawdę wciągają.  Są mięciutkie, delikatne oraz  pięknie wypieczone. Jabłka, które znajdują się w środku, dodają im świeżości, wyrazistości i rześkości. Razem z cynamonem i odrobiną ksylitolu  tworzą bogate, kuszące wnętrze. Wegański karmel idealnie komponuje się z jabłkami,  podkreślając ich niepowtarzalny smak. Posypka z orzechów pistacji jest jak wisienka na torcie, dodaje wypiekom dużo wdzięku i charakteru.

Rogale idealnie sprawdzają się jako szybkie śniadanie na miłe rozpoczęcie dnia, przekąskę, „coś słodkiego” do kawy oraz drugie śniadanie do szkoły lub pracy.  Można je zabrać ze sobą dosłownie wszędzie.

Do środka wkładamy ulubione jabłka. Duży wybór polskich jabłek znajdziecie na Ryneczku Lidla: jonagold, golden delicious oraz jabłka grójeckie.  Wszystkie są równie smaczne, soczyste i słodkie. Jednak ostatnio moje serce podbiły golden delicious. Mają w sobie tyle soku, że aż  cieknie po brodzie przy gryzieniu. :) 

Rogaliki z nadzieniem z polskich jabłek z cynamonem, polewą karmelową i posypką z pistacji

Składniki (8 rogali):

– 1 dojrzały banan (120 g) z Ryneczku Lidla

– 150 g mąki owsianej

– 50 g mąki kukurydzianej + mąka do posypania stolnicy

– 100 g skrobi ziemniaczanej

– 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

– 7 g drożdży suchych (instant)

– 40 g łupiny (łuski) babki jajowatej

– 2 łyżki dowolnego oleju + olej do posmarowania rogalików

– 250 -300 ml mleka roślinnego (jeśli mąki bardzo chłoną, użyj więcej, nawet 500 ml)

– ½ łyżeczki soli

– 50 g ksylitolu

Do posypania:

– garść pistacji

Wypełnienie:

– 1 jabłko z Ryneczku Lidla

– 2 łyżki cynamonu

– 1 łyżka ksylitolu

Jabłko myjemy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy cynamon, ksylitol i dokładnie mieszamy.

Karmel:

– 100 g mleka kokosowego ( gęsta część)

– 50 g gładkiego masła orzechowego

– 50 g syropu daktylowego

Do rondelka wlewamy wszystkie składniki, podgrzewamy, cały czas mieszając, aż wszystkie składniki  połączą się w aksamitny karmel.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypujemy suche składniki (mąka, skrobia, drożdże, ksylitol , proszek do pieczenia, babka jajowata) i dokładnie mieszamy.
  2. Wlewamy dobrze zblendowany banan oraz dodajemy stopniowo delikatnie podgrzane mleko. Ciasto wyrabiamy rękami. Konsystencja powinna być zwarta i puszysta.
  3. Z ciasta formujemy kulę, odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką oraz odstawiam na godzinę w ciepłe nieprzewiewne miejsce.
  4. Po godzinie jeszcze raz wyrabiamy ciasto rękami, jeśli jest bardzo twarde lub sypie się, należy dodać większą ilość delikatnie podgrzanego mleka i dokładnie wyrobić. Ciasto będzie lepiło się do dłoni, dlatego należy umyć ręce i mokrymi uformować kulę. Konsystencja ciasta powinna być bardzo gęsta. Za luźne ciasto po upieczeniu będzie kluchą, dlatego lepiej, żeby było za gęste niż zbyt luźne.
  5. Stolnicę wysypujemy mąką, wykładamy na nią ciasto, wałek obsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na duże koło.
  6. Ciasto dzielimy na 8 równych trójkątów.
  7. Na podstawę każdego trójkąta nakładamy wcześniej przygotowane jabłka i zwijamy.
  8. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (nie mogą się stykać), przykrywamy ścierką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
  9. Po tym czasie smarujemy olejem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni C na około 30 minut.
  10. Wystudzone rogaliki polewamy karmelem i posypujemy pokruszonymi pistacjami.

Uwagi:

Łupinę (łuskę) babki jajowatej można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, aptekach oraz przez internet. Ten produkt sprawia, że rogaliki są delikatne i puszyste. Można ją w ostateczności wymienić na siemię lniane, ale nie gwarantuje to uzyskania zamierzonego efektu.

Płyny wlewamy stopniowo, by zapobiec zbytniemu rozrzedzeniu ciasta.

Na zdrowie! :)

Zostaw komentarz

  1. Sylwia 2019-02-27 at 20:45 - Reply

    Rogale są super, miękkie i puszyste. Ciasto dobrze się wałkuje. Polecam.

    • Ewa Ługowska 2019-02-27 at 22:10 - Reply

      Baaardzo dziękuję za opinię. Tym bardziej, że wypieki były owocne.

  2. Magdalena 2019-03-05 at 08:14 - Reply

    Wooow, na pewno zrobię :)
    Przy hashimoto i insulinooporności powinno być dozwolone?

    • Ewa Ługowska 2019-03-05 at 08:16 - Reply

      Polecam. Palce lizać!

  3. Ala 2019-03-07 at 09:11 - Reply

    Wyglądają imponująco! Brawo za twórczość i pomysłowość :) chciałabym spytać, czy zamiast babki jajowatej można użyć babki płesznik, bo mam ją akurat w domu :). Z góry dziękuję.
    Pozdrawiam

    • Ewa Ługowska 2019-03-07 at 09:35 - Reply

      Dzięki! Tak możesz użyć zamiennie o ile jest to łuska babki płesznik.

  4. Marta 2019-03-07 at 11:12 - Reply

    A czy można zastosować w przepisie nasiona babki jajowatej ?

    • Ewa Ługowska 2019-03-07 at 12:13 - Reply

      Możesz dodać siemię lniane, ale nie spulchnia aż tak jak babka. Jeśli jesz jaja, to dodaj 2-3 jajka.

  5. Marta 2019-07-24 at 07:05 - Reply

    Jaką mąką mogłabym zastąpić mąkę owsianą? Niestety nie mam do takiej dostępu tu gdzie mieszkam.

    • Ewa Ługowska 2019-07-24 at 16:06 - Reply

      Możesz sprawdzić gryczną, ale to jednak zupełnie inna mąka. Polecam zakupy internetowe.

  6. Marta 2019-07-28 at 00:43 - Reply

    Zrobiłam wszytsko według przepisu. Niestety rogale wyszły gumiaste… Co mogło pójść nie tak??

    • Ewa Ługowska 2019-07-28 at 05:34 - Reply

      Ciasto było za rzadkie.

  7. Agata 2020-01-10 at 09:32 - Reply

    Mam dwa pytania:
    1. Czy moge zastąpić mąkę kukurydzianą jakaś inna?
    2. Czy moge zastąpić skrobie ziemniaczaną skrobia z tapioki?
    Pozdrawiam ☺️

    • Ewa Ługowska 2020-01-10 at 09:35 - Reply

      Hej! Możesz zamienić mąkę, ale zmieni się też ciasto. Doadaj taką, która masz. To będzie eksperyment.
      Mąka z tapioki będzie super.
      Powodzenia!

  8. Kasia 2021-02-17 at 18:59 - Reply

    Zastanawiam sie czy dobre by byly tez np z budyniem. Albo nutella

    • Ewa Ługowska 2021-02-19 at 13:28 - Reply

      Nie ma co się zastanawiać. Trzeba spróbować!

  9. Iwona 2021-10-22 at 15:39 - Reply

    A zamiast suchych drożdży można dać normalne drozdze?jeśli tak ile należałoby dać gram?

    • Ewa Ługowska 2021-10-25 at 09:41 - Reply

      Można, ale przepis się zmienia, bo trzeba zrobić zaczyn. 25g powinno wystarczyć, ale w przypadku wypieków bg czasem warto dodać więcej. Trzeba to przetestować.