Roladki z cukinii w sosie pomidorowym są delikatne i aromatyczne. Przepełnione różnorodnymi warzywami i odrobiną ziołowego tofu. Proponowane warzywa, to tylko przykład czym można wypełnić rolki cukinii. Można je dowolnie zmieniać w zależności od waszego gustu smakowego oraz zaopatrzenia.
Składnik (4 porcje):
– 2 cukinie
– 1 kostka ziołowego tofu
– 1 batat
– 1 burak
– 1 marchewka
– 4 topinambury
– ½ czerwonej cebuli
– 4 ząbki czosnku
– 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
– 2 łyżki oleju kokosowego ( lub innego)
– sól i pieprz do smaku
– 2 cm imbiru
- Warzywa myjemy. Cukinie kroimy wzdłuż w cienkie plastry. Marchew, burak, topinambur, batat i tofu kroimy w słupki wysokości równej szerokości płata cukinii.
- Na płaty cukinii układamy słupki z warzywami , zwijamy w rulonik i układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Puszkę pomidorów, pokrojony czosnek i imbir, olej oraz przyprawy wrzucamy do jednego naczynia i blendujemy.
- Cebulę kroimy w kostkę i dorzucamy do zblendowanego sosu. Mieszamy.
- Ułożone w naczyniu roladki zalewamy sosem, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni na 1 godzinę.
- W trakcie pieczenia należy sprawdzić, czy warzywa są już miękkie. Może wasze nie będą potrzebowały tyle czasu.
Na zdrowie! 🙂