Roladki z cukinii w sosie pomidorowym

Roladki z cukinii w sosie pomidorowym są delikatne i aromatyczne. Przepełnione różnorodnymi warzywami i odrobiną ziołowego tofu.  Proponowane warzywa, to tylko przykład czym można wypełnić rolki cukinii. Można je dowolnie zmieniać w zależności od waszego gustu smakowego oraz zaopatrzenia.

 

Składnik (4 porcje):

– 2 cukinie

– 1 kostka ziołowego tofu

– 1 batat

– 1 burak

– 1 marchewka

– 4 topinambury

– ½ czerwonej cebuli

– 4 ząbki czosnku

– 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki

– 2 łyżki oleju kokosowego ( lub innego)

– sól i pieprz do smaku

– 2 cm imbiru

 

  1. Warzywa myjemy. Cukinie kroimy wzdłuż w cienkie plastry. Marchew, burak, topinambur, batat i tofu kroimy w słupki wysokości równej szerokości płata cukinii.
  2. Na płaty cukinii układamy słupki z warzywami , zwijamy w rulonik i układamy w naczyniu żaroodpornym.
  3. Puszkę pomidorów, pokrojony czosnek i imbir, olej oraz przyprawy wrzucamy do jednego naczynia i blendujemy.
  4. Cebulę kroimy w kostkę i dorzucamy do zblendowanego sosu. Mieszamy.
  5. Ułożone w naczyniu roladki zalewamy sosem, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury  200 stopni na 1 godzinę.
  6. W trakcie pieczenia należy sprawdzić, czy warzywa są już miękkie. Może wasze nie będą potrzebowały tyle czasu.

 

Na zdrowie! 🙂

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.