Ryżowe congee

Ryżowe congee poznałam stosunkowo niedawno bo 1-2 lata temu. Nie jest to zbyt wyrafinowana potrawa. To po prostu rozgotowany ryż. Za to ma wiele walorów prozdrowotnych, a smak… można podkręcić dodatkami.

Przygotowanie

Congee pochodzi z Chin i oznacza po prostu kaszę. Na szczęście dla wszystkich alergików, nie robi się jej tylko z ryżu. Można użyć również kaszę jaglaną, orkiszową i inne zboża. Sam proces robienia ryżowego congee nie jest skomplikowany. Polega na ugotowaniu, a właściwie rozgotowaniu, białego ryżu w proporcji 1:6, czyli na 1 porcję ryżu dajemy 6-10 porcji wody.  Ryż można wcześniej namoczyć, by był lekkostrawny, choć szczerze mówiąc i bez namaczania jest wyjątkowo delikatny.

Czas gotowania nie jest ściśle określony, ale im dłużej gotujemy tym lepiej. W pierwszej fazie należy zagotować wodę z ryżem, a następnie trzymać na małym ogniu (delikatnie gotując) przez kilka godzin 4-6 a nawet 8.  Ja zazwyczaj robię to „przy okazji”. Nastawiam ryż i właściwie po zagotowaniu o nim zapominam. Stoi na płycie grzewczej i gotuje się bez mojego udziału. Ewentualnie dolewam wody, jeśli wyparowała.

Szybszą metodą jest ugotowanie ryżu i wlanie go do termosu. Tak przygotowane ryżowe congee stoi całą noc, by rano posłużyć jako wartościowe śniadanie. Moim zdaniem ta metoda jest bardzo praktyczna. Tym bardziej że termos można później zabrać ze sobą i zjeść potrawę np. w pracy jako drugie śniadanie.

Ja wypracowałam sobie własną metodę. Congee gotuję wieczorem 4 godziny (18:00-22:00), wlewam do termosu i stawiam na ciepłym kaloryferze lub zawijam w koc. Rano mam gotowe ciepłe, zdrowe śniadanie. A że preferuje ciepłe posiłki, to sprawdza się to idealnie!

W nowoczesnej dietetyce potrawy komponowane są tak, by zawierały dużo warzyw i owoców. Stawia się raczej na produkty, które zawierają błonnik, gotowane al dente (to oczywiście duże uproszczenie). Jak ma się do tego rozgotowany ryż?

Wartości prozdrowotne

W medycynie chińskiej  congee traktowane jest jako pożywienie lecznicze, gdyż:

– jest lekkostrawne,

– łatwo się przyswaja,

– tonizuje krew i energię qi,

– harmonizuje proces trawienia,

– łagodzi podrażnienia,

– jest pożywne.

Dla mnie ryżowe congee to prawdziwe wybawienia w problemach jelitowych. Jest jak delikatne muśnięcie ciepłem. Po zjedzeniu tej potrawy mam wrażenie jakby delikatny i mięciutki kocyk otulał moje wnętrzności. Daje uczucie spokoju i harmonii. Po zjedzeniu jest mi po prostu dobrze.

Przepis na ryżowe congee z duszonymi owocami

Składniki na 1 porcję:

– 2 łyżki białego ryżu

– 1 szklanka wody

– 4 morele lub inne sezonowe owoce: wiśnie, truskawki, mango, ananas, brzoskwinia, jagody itd. (mogą być mrożone)  

– świeże zioła (opcjonalnie)

– dowolny słodzik (opcjonalnie)

  1. Do garnka wsyp ryż, zalej wodą i zagotuj. Zmniejsz moc grzania i zostaw na 4 godziny. Jeśli za bardzo zgęstnieje, dodaj więcej wody, ponownie zagotuj i przykręć moc grzania.
  2. Do małego garnka wrzuć wybrane owoce (bez pestek), podlej niewielką ilością wody, przykryj pokrywką i chwilę duś, aż zmiękną. Jeśli chcesz, dodaj wybrany słodzik.   
  3. Ryż wyłóż na talerz, dodaj owoce i posyp świeżymi ziołami.

Uwagi:

Jeśli metoda jest dla Ciebie za długa, to sprawdź alternatywną. Wskazówki znajdziesz w tekście powyżej przepisu.

Jeśli wolisz wytrawne potrawy wypróbuj ryżowe congee z tofu w sosie teriyaki.

Inne pomysły na zdrowe śniadania:

Bezglutenowa granola z cynamonem

Domowy budyń z gruszką

Źródło: Sandor Ellix Katz „Sztuka fermentacji” Białystok 2012, wyd.Vivante

4 Komentarze

  • Avatar
    Ania
    Opublikowane 2021-01-21 8:03 PM 0Polubienia

    Moze nie bez przyczyny pacjentom po operacjach podaje sie kleik ryzowy…eh osobiscie nie docenilam jego smaku mimo 2 i pol dni glodu…ale tez nie byl z morelka ani zadnym slodzikiem;)

  • Avatar
    Joanna
    Opublikowane 2021-01-29 11:21 AM 0Polubienia

    Pierwszy raz robiłam taki ryż razem z Tobą na Ig i od tego momentu jest to moje ulubione lekkie śniadanie.
    Dziękuję za inspiracje

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.