Sałatka azjatycka z makaronem ryżowym i sosem fistaszkowym

Sałatka azjatycka z makaronem ryżowym i sosem fistaszkowym ma niesamowicie głęboki i podkręcony smak. Nie da się jeść bez pomruków zachwytu. Jest świetnym sposobem na przemycenie warzyw do codziennej diety. Znika bardzo szybko i zawsze ma się ochotę na więcej. Góra dobroci w jednej misie!

Sałatka azjatycka z makaronem ryżowym i sosem fistaszkowym

Składniki na 2 porcje:

– 100 g makaronu ryżowego

– 2 duże różyczki brokuła

– ¼ czerwonej papryki

– 6 pomidorków koktajlowych

– 4 grube plasterki kalarepy

– ¼ długiego ogórka

– garść kiełków (dowolne)

– pęczek szczypiorku

– 50 g orzeszków ziemnych (dowolne)

– garść listków świeżej kolendry (opcjonalnie)

– sok z ½ cytryny lub limonki

Składniki na sos:

– 2 łyżki masła orzechowego

– sok z ½ cytryny lub 1 limonki

– 2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

– 1 łyżka syropu z agawy lub klonowego

– 50 ml sosu sojowego jasnego (ciemnego dodaj mniej)

– około 50 ml wody

Wykonanie:

  1. Makaron przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Brokuł zalej wrzątkiem i odstaw.
  2. Paprykę i kalarepę pokrój w długie paski, ogórek w półplasterki, pomidorki koktajlowe pokrój w ćwiartki, szczypiorek posiekaj. Warzywa i kiełki wrzuć do dużej misy.
  3. Brokuł wyjmij z wody i pokrój wzdłuż na mniejsze części. Dorzuć do pozostałych warzyw.
  4. Makaron przelej na sito i polej zimną wodą. Dokładnie odcedź. Dodaj do warzyw.
  5. Składniki na sos zblenduj w małym pojemniku lub wrzuć do szklanki i dokładnie wymieszaj łyżką. Wlej do miski.
  6. Całość wymieszaj, posyp orzeszkami oraz listkami kolendry. Skrop sokiem z cytryny lub limonki. Odstaw na 15 minut.

Na zdrowie!

Zobacz również przepis na: sałatkę z pieczonej rzodkiewki, prostą sałatkę z cukinii.

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.