Sałatka azjatycka z makaronem ryżowym i sosem fistaszkowym ma niesamowicie głęboki i podkręcony smak. Nie da się jeść bez pomruków zachwytu. Jest świetnym sposobem na przemycenie warzyw do codziennej diety. Znika bardzo szybko i zawsze ma się ochotę na więcej. Góra dobroci w jednej misie!
Sałatka azjatycka z makaronem ryżowym i sosem fistaszkowym
Składniki na 2 porcje:
– 100 g makaronu ryżowego
– 2 duże różyczki brokuła
– ¼ czerwonej papryki
– 6 pomidorków koktajlowych
– 4 grube plasterki kalarepy
– ¼ długiego ogórka
– garść kiełków (dowolne)
– pęczek szczypiorku
– 50 g orzeszków ziemnych (dowolne)
– garść listków świeżej kolendry (opcjonalnie)
– sok z ½ cytryny lub limonki
Składniki na sos:
– 2 łyżki masła orzechowego
– sok z ½ cytryny lub 1 limonki
– 2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
– 1 łyżka syropu z agawy lub klonowego
– 50 ml sosu sojowego jasnego (ciemnego dodaj mniej)
– około 50 ml wody
Wykonanie:
- Makaron przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Brokuł zalej wrzątkiem i odstaw.
- Paprykę i kalarepę pokrój w długie paski, ogórek w półplasterki, pomidorki koktajlowe pokrój w ćwiartki, szczypiorek posiekaj. Warzywa i kiełki wrzuć do dużej misy.
- Brokuł wyjmij z wody i pokrój wzdłuż na mniejsze części. Dorzuć do pozostałych warzyw.
- Makaron przelej na sito i polej zimną wodą. Dokładnie odcedź. Dodaj do warzyw.
- Składniki na sos zblenduj w małym pojemniku lub wrzuć do szklanki i dokładnie wymieszaj łyżką. Wlej do miski.
- Całość wymieszaj, posyp orzeszkami oraz listkami kolendry. Skrop sokiem z cytryny lub limonki. Odstaw na 15 minut.
Na zdrowie!
Zobacz również przepis na: sałatkę z pieczonej rzodkiewki, prostą sałatkę z cukinii.