Przygotowując potrawy z bobu, warto wykorzystać go w całości. Większość wartości odżywczych i cennego błonnika znajduje się w jego skórce. Szkoda wyrzucać takie wspaniałości, dlatego przedstawiam wam pomysł na to, co zrobić z niechcianą łupiną. Jeżeli nie macie czasu lub ochoty na robienie kulek, to możecie zrobić kotleciki z ziemniakami i surówką z młodej kapusty będą smakowały wyśmienicie. Tymczasem zapraszam na letnią sałatkę z dodatkiem bobu i arbuza.
Składniki:
Sałatka:
– 100 g mieszanki sałat
– ½ kg bobu
– 200 g miąższu arbuza
– ¼ czerwonej cebuli
– sok z 1 cytryny
– olej lub oliwa do polania
– sól i pieprz do smaku
– świeże zioła ( opcjonalnie)
Kulki z łupin:
– łupiny z bobu
– 1 ząbek czosnku
– 3 gałązki koperku
– 40 g mąki kukurydzianej do ciasta + 10 g do obtaczania
– sól i pieprz do smaku
– 1 łyżka oleju do ciasta + olej do smażenia
- Sałatę myjemy i odcedzamy wodę.
- Arbuz kroimy na małe kwadraciki lub wydrążamy kulki.
- Cebulę kroimy w cienkie piórka.
- Bób gotujemy do miękkości, odlewamy, obieramy z łupinek. Środek dodajemy do sałatki, a z łupinek robimy kulki.
- Łupiny blendujemy na gładko, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, pokrojony koperek, sól i pieprz oraz oliwę i dokładnie mieszamy.
- Z powstałej masy formujemy kulki i obtaczamy w mące. Smażymy na małym ogniu z każdej strony, aż się zarumienią. Przestudzone dodajemy do sałatki.
- Na koniec sałatkę polewamy sokiem z cytryny, oliwą/olejem dodajemy sól oraz pieprz i ewentualnie świeże zioła.
Na zdrowie! 🙂
1 Komentarz