Sałatka z bobem i arbuzem

Przygotowując potrawy z bobu, warto wykorzystać go w całości. Większość wartości odżywczych i cennego błonnika znajduje się w jego skórce. Szkoda wyrzucać takie wspaniałości, dlatego przedstawiam wam pomysł na to, co zrobić z niechcianą łupiną. Jeżeli nie macie czasu lub ochoty na robienie kulek, to możecie zrobić kotleciki z ziemniakami i surówką z młodej kapusty będą smakowały wyśmienicie.  Tymczasem zapraszam na letnią sałatkę z  dodatkiem bobu i arbuza.

 

Składniki:

Sałatka:

– 100 g mieszanki sałat

– ½ kg bobu

– 200 g miąższu  arbuza

– ¼ czerwonej cebuli

– sok z 1 cytryny

– olej lub oliwa do polania

– sól i pieprz do smaku

– świeże zioła ( opcjonalnie)

 

Kulki z łupin:

– łupiny z bobu

– 1 ząbek czosnku

– 3 gałązki koperku

– 40 g mąki kukurydzianej do ciasta + 10 g do obtaczania

– sól i pieprz do smaku

– 1 łyżka oleju do ciasta + olej do smażenia

 

  1. Sałatę myjemy i odcedzamy wodę.
  2. Arbuz kroimy na małe kwadraciki lub wydrążamy kulki.
  3. Cebulę kroimy w cienkie piórka.
  4. Bób gotujemy do miękkości, odlewamy, obieramy z łupinek. Środek dodajemy do sałatki, a z łupinek robimy kulki.
  5. Łupiny blendujemy na gładko, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, pokrojony koperek, sól i pieprz oraz oliwę i dokładnie mieszamy.
  6. Z powstałej masy formujemy kulki i obtaczamy w mące. Smażymy na małym ogniu z każdej strony, aż się zarumienią. Przestudzone dodajemy do sałatki.
  7. Na koniec sałatkę polewamy sokiem z cytryny, oliwą/olejem dodajemy sól oraz pieprz i ewentualnie świeże zioła.

 

 

Na zdrowie! 🙂

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.