To druga z serii sałatek. Tym razem prym wiedzie gryka i szpinak. W roli świeżych ziół występuje tymianek. Do tego trochę warzyw, pestek i ziarna granatu. Bardzo dobrze komponuje się z dresingiem figowym. Zachęcam do przygotowania porcji sałatkowej jako lunch do pracy. Pamiętajcie tylko o polaniu dresingiem tuż przed zjedzeniem.
Składniki (3-4 porcje):
• ½ opakowania szpinaku
• ¼ ziaren granatu
• 1 łodyga selera naciowego
• ¼ małej czerwonej kapusty
• 2 garście prażonych pestek dynii
• worek kaszy gryczanej palonej
• kilka gałązek tymianku
Dresing:
• 4 suszone figi
• 6 łyżek oliwy/oleju
• 6 łyżek octu balsamico
• sół i pieprz
• 1-2 ząbki czosnku
- Warzywa myjemy, kroimy/szatkujemy.
- Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości i po wystygnięciu łączymy z pozostałymi składnikami.
- Dresing: figi kroimy na mniejsze kawałki, wszystkie składniki blendujemy na gładki sos. W razie potrzeby dolewamy wody i oliwy.
Na zdrowie! 🙂