Sałatka z kaszą jaglaną i jarmużem

Dziś na stole króluje kasza jaglana i jarmuż. Dworują jej seler naciowy, pomidorki, pestki i fasola. Jako świeże zioło występuje bardzo aromatyczny koperek. Wszystko polane świeżym morelowym dresingiem. Palce lizać! 🙂

 

Składniki (3-4 porcje):

– 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

– 1 łodyga selera naciowego

– 250g pomidorów koktajlowych

– ½ pęczka koperku

– opakowanie przelanego wrzątkiem jarmużu

– 100g prażonych pestek dyni

– puszka czarnej fasoli

 

Dresing:

– 6 drobno pokrojonych suszonych moreli

– 50ml oliwy/oleju

– 50ml wody

– sok z 1 cytryny

– 10 łyżek octu balsamico

– sól i pieprz do smaku

 

  1. Warzywa myjemy i kroimy.
  2. Fasole odcedzamy.
  3. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy do miękkości.
  4.  Wszystkie składniki mieszamy i polewamy dresingiem.
  5. Dresing: wszystkie składniki blendujemy na gładki sos.

Na zdrowie! 🙂

Zostaw komentarz