Dziś na stole króluje kasza jaglana i jarmuż. Dworują jej seler naciowy, pomidorki, pestki i fasola. Jako świeże zioło występuje bardzo aromatyczny koperek. Wszystko polane świeżym morelowym dresingiem. Palce lizać! 🙂
Składniki (3-4 porcje):
– 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
– 1 łodyga selera naciowego
– 250g pomidorów koktajlowych
– ½ pęczka koperku
– opakowanie przelanego wrzątkiem jarmużu
– 100g prażonych pestek dyni
– puszka czarnej fasoli
Dresing:
– 6 drobno pokrojonych suszonych moreli
– 50ml oliwy/oleju
– 50ml wody
– sok z 1 cytryny
– 10 łyżek octu balsamico
– sól i pieprz do smaku
- Warzywa myjemy i kroimy.
- Fasole odcedzamy.
- Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy do miękkości.
- Wszystkie składniki mieszamy i polewamy dresingiem.
- Dresing: wszystkie składniki blendujemy na gładki sos.
Na zdrowie! 🙂