Potraktujcie proszę ten przepis jako coś, czego nie trzeba zrobić zgodnie z instrukcją a raczej jako inspirację. Sałatka świetnie nadaje się do zabrania do pracy. Robi się ją szybko i nie wymaga umiejętności kulinarnych. To, co do niej włożycie zależy od tego, co aktualnie posiadacie w lodówce lub do czego macie w danej chwili dostęp. Ważne, żeby użyć do niej dobrej jakości oleju lub oliwy.
Polecam olej lniany, który zaliczany jest do superfoods, czyli żywności o wyjątkowo wysokiej wartości odżywczej. Zawiera kwasy omega-3, które stymulują syntezę hormonów, są budulcem tkanki mózgowej, a także innych komórek organizmu. Wspomaga leczenie niepłodności u mężczyzn. Reguluje procesy trawienne, regeneruje błonę śluzową żołądka, a także jest wsparciem w leczeniu depresji. Posiada działanie przeciwnowotworowe, przeciwutleniające, przeciwzapalne oraz zmniejsza stężenie złego cholesterolu w organizmie.
Przy zakupie oleju lnianego należy pamiętać, że powinien być tłoczony na zimno. Przechowywany w ciemnej butelce i bez dostępu do światła słonecznego, najlepiej, gdyby był z lodówki. W domu przechowuje się go również w lodówce. Po otwarciu nadaje się jeszcze 2 miesiące do spożycia. Po tym czasie najprawdopodobniej straci swoje cenne właściwości.
Składniki:
– ½ szklanki kaszy jaglanej
-1 czerwona papryka
– ½ czerwonej cebuli
-5 sztuk ogórków kiszonych
– pęczek pietruszki
-pęczek kopru
– 1 łyżka ziół prowansalskich
– ½ łyżeczki kurkumy
-olej lniany
-sól pieprz do smaku
- Kaszę jaglaną dobrze płuczemy i gotujemy do miękkości.
- Warzywa kroimy na małe kawałeczki, dorzucamy do przestygniętej kaszy, dodajemy przyprawy oraz olej. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Na zdrowie! :)