Sałatka z kaszy jaglanej

Potraktujcie proszę ten przepis jako coś, czego nie trzeba zrobić zgodnie z instrukcją a raczej jako inspirację. Sałatka świetnie nadaje się do zabrania do pracy. Robi się ją szybko i nie wymaga umiejętności kulinarnych. To, co do niej włożycie zależy od tego, co aktualnie posiadacie w lodówce lub do czego macie w danej chwili dostęp.  Ważne, żeby użyć do niej dobrej jakości oleju lub oliwy.

Polecam olej lniany, który zaliczany jest do superfoods, czyli żywności o wyjątkowo wysokiej wartości odżywczej.  Zawiera kwasy omega-3, które stymulują syntezę hormonów, są budulcem tkanki mózgowej, a także innych komórek organizmu.  Wspomaga leczenie niepłodności u mężczyzn. Reguluje procesy trawienne, regeneruje błonę śluzową żołądka, a także jest wsparciem w leczeniu depresji.  Posiada działanie przeciwnowotworowe, przeciwutleniające, przeciwzapalne oraz zmniejsza stężenie złego cholesterolu w organizmie.

Przy zakupie oleju lnianego należy pamiętać, że powinien być tłoczony na zimno. Przechowywany w ciemnej butelce i bez dostępu do światła słonecznego, najlepiej, gdyby był z lodówki.  W domu przechowuje się go również w lodówce. Po otwarciu nadaje się jeszcze 2 miesiące do spożycia. Po tym czasie najprawdopodobniej straci swoje cenne właściwości.

 

Składniki:

– ½ szklanki kaszy jaglanej

-1 czerwona papryka

– ½ czerwonej cebuli

-5 sztuk ogórków kiszonych

– pęczek pietruszki

-pęczek kopru

– 1 łyżka ziół prowansalskich

– ½ łyżeczki kurkumy

-olej lniany

-sól pieprz do smaku

 

  1. Kaszę jaglaną dobrze płuczemy i gotujemy do miękkości.
  2. Warzywa kroimy na małe kawałeczki, dorzucamy do przestygniętej kaszy, dodajemy przyprawy oraz olej. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

 

Na zdrowie! 🙂

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.