Sałatka na bazie sałaty rzymskiej z delikatnie podsmażanymi dodatkami

Sałatka na bazie sałaty rzymskiej z delikatnie podsmażanymi dodatkami to propozycja nie tylko na co dzień. To przede wszystkim fajna opcja na imprezę lub grill. Listki sałaty i kawałki warzyw są tak duże, że można zjadać ją dłońmi (w razie gdyby zabrakło sztućców). Między innymi w tym tkwi jej urok. Jedzenie dłońmi jest takie przyjemnie!

Sałatka na bazie sałaty rzymskiej z delikatnie podsmażanymi dodatkami jest przepyszna. Jednym z jej atutów jest chrupkość. Żeby uzyskać taki efekt, najlepiej wrzucić główki sałaty do miski z wodą, tak żeby mogły się zanurzyć. Wystarczy, że zrobisz to dwie godziny przed przygotowaniem. Jeśli sałata jest bardzo zwiędnięta, możesz pozostawić ją tak nawet na całą noc. Rośliny do życia potrzebują wody, a taka kąpiel sprawia, że chłonął ją całą powierzchnią.

Często po zakupie sałaty, czy innych zielonych liści, wrzucamy je do lodówki i zapominamy o ich istnieniu. Pozostawione bez dostępu do wody szybko tracą na świeżości. Aby zapobiec więdnięciu, wystarczy, że je umyjesz i włożysz do woreczka np. strunowego. Woreczek nie musi być zamknięty. Chodzi jedynie o to, żeby przechowywać je w środowisku, które przedłuży ich życie. Niestety w oryginalnych opakowaniach bardzo szybko tracą na jakości.

Jeśli nie chcesz używać woreczka, to możesz zastąpić go miską. Mokrą sałatę wrzuć do miski, przykryj talerzem i wstaw do lodówki. W ten sposób zachowają świeżość nawet do trzech tygodni. Długość przechowywania zależy od ich świeżości i jakości.

sałata rzymska na talerzu
sałata rzymska sposób podania
sałatka rzymska

Sałatka na bazie sałaty rzymskiej z delikatnie podsmażanymi dodatkami

Składniki na 4 porcje:

– 2 sałaty rzymskie mini

– 200 g pieczarek

– 1 mała cukinia

– ½ czerwonej cebuli

– ½ czerwonej papryki

– 10 pomidorków koktajlowych

– 2 łyżki nasion słonecznika

– 5 łyżek oliwy z oliwek

– pieprz i sól do smaku

dip sałatkowy ziołowo-nerkowcowy

– świeże zioła do dekoracji

Wykonanie:

  1. Pieczarki pokrój na grube plastry, cebulkę w piórka, paprykę w grubą kostkę, cukinię w talarki.
  2. Na patelnie wlej oliwę i wrzuć pieczarki, cebulę, paprykę i cukinię. Smaż przez chwilę, żeby delikatnie zmiękły. Posól i wymieszaj.
  3. Sałatę podziel na listki, umyj i osusz ręcznikiem.
  4. Na duży talerz lub do miski wrzuć sałatę, polej dipem i wymieszaj. Posyp dodatkami z patelni, pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół, słonecznikiem i udekoruj świeżymi ziołami. Posyp pieprzem.

Na zdrowie!

Zobacz również przepis na sałatkę z cykorii oraz czerwonej kapusty.

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.