Sałatka z tofu i komosą ryżową

Sałatka wieloskładnikowa to zdrowy pomysł na pyszną kolację. Podczas takiego posiłku jesteśmy w stanie dostarczyć organizmowi wiele cennych substancji odżywczych. Ważne, żeby zwrócić uwagę na jakość produktów. Jeśli chodzi o tofu, to warto kupić takie, które pochodzi  z upraw ekologicznych.

Marynowane tofu jest bardzo aromatyczne, aby nie zdominować  jego smaku, dresing jest bardzo delikatny. Taka sałatka świetnie nadaje się również jako lunch do pracy. Należy jednak pamiętać, żeby doprawić ją dopiero przed zjedzeniem, w przeciwnym wypadku straci swoją świeżość.

 

Składniki (3-4 porcje):

  • opakowanie roszponki
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • ½ papryki zielonej
  • 1 marchewka
  • 100 g ugotowanej komosy ryżowej
  • 50 g ziaren słonecznika
  • ½ awokado
  • 200 g  marynowanego tofu
  • garść świeżej bazylii

Dresing:

  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

 

  1. Warzywa myjemy i kroimy.
  2. Tofu kroimy na kostkę i podsmażamy.
  3. Komosę ryżową gotujemy do miękkości.
  4. Wszystkie składniki mieszamy, polewamy sokiem z cytryną i oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.

 

Na zdrowie! 🙂