Sałatka z cykorii z dipem cytrynowo-morelowym

Nie przepadasz za cykorią? Spróbuj sałatki z cykorii z dipem cytrynowo-morelowym! Ten sos łagodzi goryczkę i wydobywa z liści to, co najlepsze. Jego aksamitność wspaniale gra z chrupkością warzyw. Gdyby nie to, że obiecałam G. zostawić porcję, z pewnością zjadłabym sama całą misę tej sałatki.

sałatka na talerzu
sałatka - sposób podania

Sałatka z cykorii z dipem cytrynowo-morelowym

Składniki na 2 porcje:

– 1 duża cykoria lub 2 małe

– ½ czerwonej papryki

– ½ żółtej papryki

– 1 łyżka nasion słonecznika

– 1 łyżka pistacji

– 2 łyżki poszatkowanej natki pietruszki

– pieprz mielony

– skórka otarta z ½ cytryny

dip cytrynowo-morelowy

Wykonanie:

  1. Cytrynę sparz wrzątkiem i dokładnie umyj.
  2. Duże liście cykorii przekrój na pół (wzdłuż), małe pozostaw w całości.
  3. Paprykę pokrój w paski.
  4. Słonecznik i pistacje delikatnie rozdrobnij nożem i podpraż chwilę na suchej patelni.
  5. Warzywa rzuć do miski i wymieszaj z sosem. Posyp natką, pistacjami, słonecznikiem, skórką z cytryny i pieprzem.

Na zdrowie!

Zobacz również przepis na sałatkę z czerwonej kapusty i sałatkę z dodatkiem kiszonej kapusty.

sałatka z cykorii na tależu

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.