Nie przepadasz za cykorią? Spróbuj sałatki z cykorii z dipem cytrynowo-morelowym! Ten sos łagodzi goryczkę i wydobywa z liści to, co najlepsze. Jego aksamitność wspaniale gra z chrupkością warzyw. Gdyby nie to, że obiecałam G. zostawić porcję, z pewnością zjadłabym sama całą misę tej sałatki.
Sałatka z cykorii z dipem cytrynowo-morelowym
Składniki na 2 porcje:
– 1 duża cykoria lub 2 małe
– ½ czerwonej papryki
– ½ żółtej papryki
– 1 łyżka nasion słonecznika
– 1 łyżka pistacji
– 2 łyżki poszatkowanej natki pietruszki
– pieprz mielony
– skórka otarta z ½ cytryny
Wykonanie:
- Cytrynę sparz wrzątkiem i dokładnie umyj.
- Duże liście cykorii przekrój na pół (wzdłuż), małe pozostaw w całości.
- Paprykę pokrój w paski.
- Słonecznik i pistacje delikatnie rozdrobnij nożem i podpraż chwilę na suchej patelni.
- Warzywa rzuć do miski i wymieszaj z sosem. Posyp natką, pistacjami, słonecznikiem, skórką z cytryny i pieprzem.
Na zdrowie!
Zobacz również przepis na sałatkę z czerwonej kapusty i sałatkę z dodatkiem kiszonej kapusty.