Sałatka z glonów wakame

Szybka, bardzo smaczna i zdrowa przekąska z glonów wakame

Wakame są to glony, które występują w krajach Dalekiego Wschodu: Korea, Chiny, Wietnam, Japonia. Warto zwrócić na nie uwagę ze względu na występujące w nich wartości odżywcze tj. wapń, żelazo i jod oraz witaminy A, K, C, E, PP, witaminy z grupy B. Są również jednym z nielicznych źródeł witaminy B12.
Mam nadzieję, że tyle wystarczy, by Was przekonać do zakosztowania tej nietypowej potrawy.

Składniki na misę sałatki
30 g suszonej wakame
1 ogórek wężowy
3 łyżki białego sezamu – możemy go wcześniej uprażyć, będzie bardziej aromatyczny

Sos
9 łyżek octu ryżowego
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu lub innego słodzika
2 łyżka oleju sezamowego (można go zastąpić również rzepakowym).

Glony zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 10-15 minut aż napęcznieją (przygotujmy odpowiednio duże naczynie, bo dziesięciokrotnie zwiększają swoją objętość). W tym czasie obieramy ogórek. Możemy go pokroić w półplasterki lub w pasy obieraczką do warzyw. Jeżeli użyjecie obieraczki należy pociąć plastry ogórka na mniejsze części. Mieszamy oddzielnie wszystkie składniki na sos. Gdy glony już napęcznieją, odlewamy wodę, dodajemy ogórek, sos i sezam. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy. Można ją wstawić do lodówki i jeść później na zimno.

Sałatka może posłużyć do ćwiczenia jedzenia pałeczkami. Nie jest to oczywiście obowiązkowe, ale dodatkowo uatrakcyjnia posiłek

Glony dostępne są w supermarketach w dziale „Kuchnie Świata”.

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.