Jarmuż cieszy się już dość dużą popularnością, dlatego zapewne większość osób zdaje sobie sprawę z jego prozdrowotnych właściwości. Te zielone liście są skarbnicą witaminy C oraz K, zawierają również całkiem sporo wapnia oraz potasu. Jarmuż jest znany przede wszystkim z dużej zawartości sulforafanu – przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe. Warto stosować go w kuchni w postaci surowej, gdyż właśnie w ten sposób pozwalamy zachować mu wszystkie dobrodziejstwa, które ze sobą niesie.
Sałatka z jarmużem i pomarańczowym winegretem jest to lenia propozycja na zdrowy, kolorowy posiłek. Pomarańczowy winegret jest bardzo delikatny w smaku i ma za zadanie jedynie nadać daniu cytrusową nutę, nie dominując przy tym smaku pozostałych składników. Tradycyjnie w tym zestawie znalazłby się pewnie ser, dlatego w zamian proponuję zastosować chrupiące tofu. Sałatkę można dodatkowo wzbogacić kaszami np. gryczaną, która doskonale komponuje się z gruszką, granatem i pestkami słonecznika.
Z niecierpliwością czekam na Wasze opinie! 🙂
Sałatka z jarmużem i pomarańczowym winegretem
Składniki:
– 3 garście młodego jarmużu
– 50 g pestek słonecznika
– pestki z ½ owocu granatu
– kostka tofu
– 1 gruszka
– ½ średniej cebulki
– olej rzepakowy do smażenia
Sos winegret:
– sok z 1 pomarańczy
– sok z ½ – 1 cytryny
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki syropu z agawy
– sól i pieprz do smaku
- Na początku przygotowujemy sos, by chwile odstał i składniki mogły się przegryźć. Wszystkie składniki wrzucamy do szklanki i mieszamy. Doprawiamy do smaku.
- Jarmuż myjemy, wrzucamy na sito i przelewamy bardzo gorącą wodą z czajnika, a następnie zimną i odcedzamy. Powinien zmienić kolor na intensywnie zielony i zmięknąć.
- Pestki słonecznika wrzucamy na suchą patelnię i prażymy, aż delikatnie zbrązowieją.
- Tofu kroimy w grubą kostkę i na delikatnie posmarowanej olejem patelni smażymy na chrupko z obu stron.
- Gruszkę myjemy i kroimy w talarki.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki sałatki układamy w misce, posypujemy pestkami słonecznika i granatu. Sos podajemy oddzielnie.
Na zdrowie! 🙂
1 Komentarz