Sałatka z jarmużem i pomarańczowym winegretem

Jarmuż cieszy się już dość dużą popularnością, dlatego zapewne większość osób zdaje sobie sprawę z jego prozdrowotnych  właściwości.  Te zielone liście są skarbnicą witaminy C oraz K, zawierają również całkiem sporo wapnia oraz potasu.  Jarmuż jest znany przede wszystkim z dużej zawartości sulforafanu – przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe. Warto stosować go w kuchni w postaci surowej, gdyż właśnie w ten sposób pozwalamy zachować mu wszystkie dobrodziejstwa, które ze sobą niesie.

Sałatka z jarmużem i pomarańczowym winegretem jest to lenia propozycja na zdrowy, kolorowy posiłek.  Pomarańczowy winegret jest bardzo delikatny w smaku i ma za zadanie jedynie nadać daniu cytrusową nutę, nie dominując przy tym smaku pozostałych składników. Tradycyjnie w tym zestawie znalazłby się pewnie ser, dlatego w zamian proponuję zastosować chrupiące tofu. Sałatkę można dodatkowo wzbogacić kaszami np. gryczaną, która doskonale komponuje się z gruszką, granatem i pestkami słonecznika.

Z niecierpliwością czekam na Wasze opinie! 🙂

Sałatka z jarmużem i pomarańczowym winegretem

Składniki:

– 3 garście młodego jarmużu

– 50 g pestek słonecznika

– pestki z ½ owocu granatu

– kostka tofu

– 1 gruszka

– ½ średniej cebulki

– olej rzepakowy do smażenia

Sos winegret:

– sok z 1 pomarańczy

– sok z ½ – 1 cytryny

– 3 łyżki oliwy z oliwek

– 2 łyżki syropu z agawy

– sól i pieprz do smaku

  1. Na początku przygotowujemy sos, by chwile odstał i składniki mogły się przegryźć. Wszystkie składniki wrzucamy do szklanki i mieszamy. Doprawiamy do smaku.
  2. Jarmuż myjemy, wrzucamy na sito i przelewamy bardzo gorącą wodą z czajnika, a następnie zimną i odcedzamy. Powinien zmienić kolor na intensywnie zielony i zmięknąć.
  3. Pestki słonecznika wrzucamy na suchą patelnię i prażymy, aż delikatnie zbrązowieją.
  4. Tofu kroimy w grubą kostkę i na delikatnie posmarowanej olejem patelni smażymy na chrupko z obu stron.
  5. Gruszkę myjemy i kroimy w talarki.
  6. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  7. Wszystkie składniki sałatki układamy w misce, posypujemy pestkami słonecznika i  granatu. Sos podajemy oddzielnie.

Na zdrowie! 🙂

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.