Wybrałam się ostatnio na pobliski bazarek, który kusił, uginającymi się pod ciężarem warzyw i owoców, straganami. Wyglądało to tak, jakby lato wręcz wybuchło kolorami, witaminami i znanymi wszystkim, sezonowymi smakami. Wizyta w takim miejscu często przypomina przygotowania do klęski żywiołowej. Trudno jest powstrzymać się przed zakupieniem, choć odrobiny, każdej ze smakowitości. Czereśnie, wiśnie, truskawki, maliny, borówki, poziomki… czy można się tym nasycić? Młoda kapusta, brokuły, kalafior, bób, botwinka… pobudzają wyobraźnie, zachęcając do nowych doznań smakowych. Prawdziwa pełnia obfitości! :)

Wybór padł na młodą włoszczyznę, słodkie maliny i rześką botwinkę prosto z grządki. O ile oczywiste jest, że z włoszczyzny i korzenia buraka powstanie zupa, a maliny zostaną wchłonięte na surowo, o tyle trudno pogodzić się, z ugotowaniem młodych, zielono-bordowych listków botwinki. O tej porze roku są delikatne, kruche i bardzo smaczne, dlatego warto spróbować ich na surowo oraz skorzystać z pełnej ich mocy. Często można je spotkać w mieszance sałat, ale ich ilość jest tak niewielka, że trudno poczuć smak. Hmmm… postanowiłam, że tym razem wystąpią solo. I tak pokrojone na średniej grubości paski wylądowały w misce. I wtedy przypomniałam sobie, że w lodówce stoją namoczone nerkowce, z których można zrobić śmietanę. A jak śmietana, to koniecznie zakwaszona sokiem z cytryny i przyprawiona solą, ksylitolem oraz pieprzem. W ten sposób tworzy się idealna kompozycja smaków. Jak za czasów, gdy mieszkałam na wsi i do całej misy sałaty dodawało się podobnie doprawioną śmietanę (oczywiście smak słodki pochodził z białego cukru). Zawsze uwielbiałam ten dodatek do obiadu. Prosty i bardzo smaczny.

Sałatka z liści botwinki z kwaśną nerkowcową śmietaną

Składniki:

– liście botwinki

– 1/2 dużego ogórka

– kilka gałązek koperku

Składniki na śmietanę:

– 100 g orzechów nerkowca moczonych min. 8 godzin (opcjonalnie nasiona słonecznika)

– 100 – 200 ml mleka roślinnego

– sok z cytryny, sól, pieprz i ksylitol do smaku

  1. Liście botwinki kroimy w paski, ogórek w plasterki, koperek siekamy i wszystko wrzucamy do jednej miski.
  2. Orzechy nerkowca odsączamy, dodajemy mleko roślinne i blendujemy na gładką śmietanę. Doprawiamy do smaku.

Na zdrowie! :)

Zostaw komentarz

  1. […] Nie wyrzucajcie liści! Można z nich zrobić pyszną sałatkę z nerkowcową kwaśną śmietaną. […]

  2. […] – kwaśna nerkowcowa śmietana […]