Sałatka z pieczonych rzodkiewek i wędzonego tofu na ciepło to mój przepis ratunkowy na czas nieoczekiwanej przeprowadzki. Z domu zabrałam ze sobą sól, czarnuszkę, oliwę i oczywiście chleb bezglutenowy. Posiłki przygotowuję z tego, co kupię w osiedlowym sklepiku. Bez wymyślnych składników, oparte na kreatywności.

Kilka dni temu okazało się, że sąsiad systematycznie zalewa nasze mieszkanie wodą. Dopiero po tygodniu, gdy elewacja budynku zaczęła przeciekać, a ściany w naszym całkiem nowym gniazdku (mieszkamy tu niespełna 4 lata) zaczęły nasiąkać wodą, sprawa wyszła na jaw. Zanim zdołaliśmy zlokalizować usterkę, zrobiło się już całkiem poważnie. Niezbędne było wywiercenie kilku dziur w podłodze i podłączenie profesjonalnych osuszaczy. Początkowo myślałam, że damy radę mieszkać w takich warunkach, ale hałas 24 godziny na dobę, kurz, temperatura 30 stopni C i brak możliwości otwarcia okna spowodowały, że daliśmy… za wygraną.

Weekend spędziliśmy na wsi u rodziców, a na kolejny tydzień wynajęliśmy mieszkanie tuż obok naszego bloku. Jakie szczęście, że jest taka możliwość! Nie mam pojęcia, co byśmy zrobili. Pokój hotelowy nie jest dla mnie żadnym rozwiązaniem, przede wszystkim dlatego, że nie ma w nim kuchni. Na szczęście nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Wynajęte mieszkanie okazało się idealne do zdjęć i gotowania. Nie dość tego, że jest w nim prawie cały niezbędny sprzęt (gar do wypieku chleba przyniosłam ze sobą), to jeszcze światło i wystrój są bardzo korzystne! Postanowiłam wykorzystać możliwości, jakie zsyła nam wszechświat, zakasałam rękawy i zabrałam się do pracy.

Sałatka z pieczonych rzodkiewek i wędzonego tofu jest prosta, szybka i bardzo smaczna! Ważnym jej atutem jest fakt, że zjada się ją na ciepło więc jest idealna na każdą porę roku, a wychładzające rzodkiewki, po upieczeniu, nie są już straszne. Tofu jest bardzo dobrym źródłem białka, dlatego sałatka idealnie sprawdza się zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Jest tak pożywna, że można ją jeść bez dodatkowej skrobi, ale jeśli chcesz wzbogacić posiłek, to możesz dorzucić również ugotowaną kaszę np. jaglaną, gryczaną lub sorgo, lub podać ją z pieczywem.

Sałatka z pieczonych rzodkiewek i wędzonego tofu na ciepło

Składniki na 2 porcje:

– 30 rzodkiewek

– 5 ząbków czosnku

– 1 kostka wędzonego tofu (około 200 g) lub ugotowanej ciecierzycy

– duża szczypta soli

– 2 łyżeczki nasion czarnuszki

– oliwa z oliwek do polania

– odrobina soku z cytryny

– kilka listków bazylii

Wykonanie:

  1. Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
  2. Odetnij zielone liście i umyj rzodkiewki, pokrój na połowy i wrzuć na blaszkę.
  3. Tofu rozdrobnij widelcem i dodaj do rzodkiewek.
  4. Całość posól, polej oliwą i delikatnie wymieszaj. Wstaw do piekarnika na 10-15 minut.
  5. Zawartość blaszki wrzuć na talerz, skrop sokiem z cytryny, posyp czarnuszą i listkami bazylii.

Uwagi:

Jeśli chcesz wykorzystać zielone liście z rzodkiewki, zrób z nich pesto.

Zostaw komentarz