Sałatka z warzyw z zakwasu

Przy robieniu zakwasu zostaje produkt uboczny, ukiszone warzywo. Kiszonki są doskonale wszystkim znane, ale te stanowią drobny kłopot. Do czego je wykorzystać?

Kiszony burak lub seler jest tak samo smaczną i wartościową kiszonką co np. kapusta lub ogórek. Można zrobić z nich sałatkę z warzyw z zakwasu!

W kuchni używamy je wymiennie w celu urozmaicenia diety i zaspokojenia potrzeb kubków smakowych. Świetnie sprawdzą się na kanapkę, do wegańskich burgerów, sałatek, jako dodatek do zup i obiadów. Kiszonki, a właściwie charakterystyczny dla nich smak kwaśny, fantastycznie podkręcają smak potraw. Spróbujcie dodać je do standardowej sałatki. Wspaniale ją ożywią!

Jak widać zagospodarowanie tego produktu ubocznego wcale nie jest trudne. Jednak, żeby nie było nudy, przygotowałam baaardzo prosty przepis na sałatkę z warzyw z zakwasu. Można ją podawać do tradycyjnego obiadu z ziemniakami jako dodatek do kanapek. Super skomponuje się z sosami wszelkiej maści.

Robicie czasem kluski śląskie? Polecam dodać do nich trochę zakwasu z buraka. Nabierają przepięknej intensywnie różowej barwy, a po ugotowaniu ich kolor jest… flamingowy! 🙂   Zakwas nie zmienia smaku klusek, jedynie nadaje ciekawy wygląd. Do tego idealnie sprawdzi się sałatka z warzyw zakwasu i wegański sos pieczarkowy.  Pycha!

Sałatka z warzyw z zakwasu

Składniki na 4 porcje:

seler lub burak  z zakwasu

– 1 czerwona cebula

– 3 łyżki oliwy z oliwek lub innej najlepiej tłoczonej na zimno

– 1 jabłko

– sól i pieprz

– dowolny słodzik do smaku

kiełki do dekoracji (opcjonalnie)

  1. Warzywa z zakwasu i jabłko i cebulę kroimy w drobną kostkę.
  2. Dodajemy oliwę, sól i pieprz. Dosładzamy do smaku. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Posypujemy kiełkami (opcjonalnie).

Na zdrowie! 🙂

2 Comments

  • Avatar
    hajduczek
    Opublikowane 2020-05-28 3:25 AM 0Polubienia

    Warzywa z zakwasu ja też staram się zagospodarować na różne sposoby, bo szkoda wyrzucać. Choć czasem nie mam pomysłu albo ochoty na takie coś i wtedy trafiają do kompostu – tam też się nie marnują. Będzie z nich nawóz.
    Kolor klusek świetny, ale czy on nie jest raczej flamingowy? Bo pelikan chyba jest biały…

Zostaw komentarz