Sałatka z warzywami w skarmelizowanym soku pomarańczowym

Sałatka z warzywami w skarmelizowanym soku pomarańczowym przyszła mi na myśl niespodziewanie w pewne późnojesienne popołudnie. Za oknem śnieg lekko sypał, ostrzegając przed zbliżającą się zimą. Tymczasem na balkonie czekały niewykorzystane warzywa.

Ten balkon to późnią jesienią nasza lodówka. Trzymamy tam nie tylko świeże produkty, ale i garnki z gotowymi daniami. Gdy temperatura jest niska, czyli 10 – 3 stopni C, można trochę odciążyć domowy sprzęt i wykorzystać, to w co  zaopatruje nas Matka Natura, czyli niskie temperatury… Jest to bardzo praktyczne np. w przypadku dyń. Dynie, które trzymamy na balkonie, miewają bardzo duże rozmiary! Super, że te warzywa (dobrze przechowywane) potrafią wytrzymać naprawdę długo.

W balkonowej lodówce czekało kilka batatów i buraczków z działki. Wiedziałam, że nie wytrzymają tam wieczność, więc cały czas miałam z tyłu głowy, że trzeba je skonsumować. Brakowało mi tylko pomysłu na wykorzystanie. A raczej pomysł dojrzewał… Natchnęło mnie podczas oglądania jednego z najbardziej inspirujących programów kulinarnych „Chef’s Table”. Patrząc na ludzi, którzy z wielką pasją opowiadają o gotowaniu, pobudza się kreatywność, chęć tworzenia i próbowania nowych dań. Zawsze podczas oglądania mam ochotę wstać i natychmiast coś ugotować.

Sałatka z warzywami w skarmelizowanym soku pomarańczowym

Składniki na 2 porcje:

– 3 małe buraki

– 3 małe bataty

– sok z 2 pomarańczy

– 4 łyżki octu jabłkowego

– 2 garści jarmużu lub innych zielonych warzyw

– 4 łyżki pestek dyni i 2 łyżki nasion sezamu podprażonych na suchej patelni

– 4 łyżki oleju do smażenia (u mnie kokosowy)

– 6 łyżek ugotowanej komosy ryżowej lub kaszy jaglanej

– 2 garstki kiełków

Sos czosnkowy:

– 4 łyżki oliwy z oliwek

– sok z ½ cytryny

– 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

Włóż do miseczki i wymieszaj.

Wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C.
  2. Warzywa obierz ze skórki i pokrój w krążki tak, by nie przeciąć spodu. Powinny trzymać się w całości.
  3. Naczynie polej olejem, warzywa dokładnie posmaruj olejem. Przykryj pokrywką.
  4. Wstaw do piekarnika i piecz około 30 minut.
  5. Do soku dodaj ocet i zalej warzywa i ponownie przykryj. Piecz jeszcze 20 – 30 minut.
  6. Odkryj pokrywkę i zapiekaj, aż większość soku odparuje, a na dnie pojawi się gęsty sos.
  7. Na talerzu ułóż jarmuż, posyp komosą, nałóż warzywa i polej sosem czosnkowym, a następnie skarmelizowanym sokiem z pomarańczy. Posyp nasionami i dodaj kiełki.

Uwagi:

Czas pieczenia dostosuj indywidualnie sprawdzając miękkość warzyw. Bataty powinny być bardzo miękkie, natomiast buraki średnio-twarde.

Jeśli zbyt dużo soku odparowało, dodaj odrobinę wody i wymieszaj.

2 z moich batatów mają biały kolor. Doprecyzowuje, bo zdjęcie może was zmylić. 😉

ZOBACZ RÓWNIEŻ PRZEPIS NA: karmelizowane pieczone bataty oraz soczyście różowe gofry z buraka.

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.