Seler jest dość charakterystycznym warzywem. Większość osób za nim nie przepada. Jedyne co mam na jego obronę, to fakt, że zazwyczaj zjadamy go w zupie, w której jego smak jest bardzo prosty. Chciałabym zachęcić Cię do tego, żebyś dała/dał mu jeszcze jedną szansę i spróbowała/spróbował selera pieczonego w marynacie.
Seler pieczony w marynacie nie smakuje jak zwykły seler. Marynata bardzo zmienia jego smak. Staje się łagodniejszy i dużo bardziej przystępny. Składniki, które użyłam do marynaty, to jedno z moich ulubionych połączeń: czosnek, imbir i koper. Mam słabość do tego trio. Przez kilkanaście godzin przeszywają swoim aromatem warzywo, równoważąc jego bardzo charakterystyczny smak. Taki seler można podać do kasz, sałatek, surówek i jako dodatek do pieczywa.
Na blogu znajdziesz również inne przepisy na wykorzystanie selera: zakwas, sałatka z warzyw z zakwasu, kiszony seler.
Seler pieczony w marynacie
Składniki:
– bulwa selera
– 1 ząbek czosnku
– 10 g obranego imbiru
– 1 łyżeczka kminu
– 1 łyżeczka papryki wędzonej
– 10 g oliwy z oliwek
– ½ łyżeczki soli
– pęczek koperku lub kolendry
– do posypania: czerwony pieprz, prażony sezam.
Wykonanie:
- Rozdrobniony czosnek, pokrojony drobno imbir i koperek wrzuć do blendera. Dodaj oliwę i przeprawy oraz zblenduj na pastę. W razie problemu ze zblendowaniem dodaj trochę wody lub więcej oliwy.
- Dokładnie wymasuj seler przygotowaną pastą, zostawiając ją oblepioną z każdej strony.
- Seler zawiń w papier do pieczenia. Zamknij w pojemniku i wstaw do lodówki na minimum 12 godzin.
- Rozgrzej piekarnik do 220-230 stopni C. Seler zawinięty w papier umieść na blaszce i wstaw do piekarnika na 50 minut.
Uwagi:
Żeby nie grzać piekarnika dla samego selera możesz zrobić go przy okazji wypieku chleba na zakwasie.
Warsztat offline „Mój pierwszy bezglutenowy chleb na zakwasie”
E-book „Pieczywo z Mocą”