Seler jest dość charakterystycznym warzywem. Większość osób za nim nie przepada. Jedyne co mam na jego obronę, to fakt, że zazwyczaj zjadamy go w zupie, w której jego smak jest bardzo prosty. Chciałabym zachęcić Cię do tego, żebyś dała/dał mu jeszcze jedną szansę i spróbowała/spróbował selera pieczonego w marynacie.

Seler pieczony w marynacie nie smakuje jak zwykły seler. Marynata bardzo zmienia jego smak. Staje się łagodniejszy i dużo bardziej przystępny. Składniki, które użyłam do marynaty, to jedno z moich ulubionych połączeń: czosnek, imbir i koper. Mam słabość do tego trio. Przez kilkanaście godzin przeszywają swoim aromatem warzywo, równoważąc jego bardzo charakterystyczny smak. Taki seler można podać do kasz, sałatek, surówek i jako dodatek do pieczywa.

Na blogu znajdziesz również inne przepisy na wykorzystanie selera: zakwas, sałatka z warzyw z zakwasu, kiszony seler.

Seler pieczony w marynacie

Składniki:

– bulwa selera

– 1 ząbek czosnku

– 10 g obranego imbiru

– 1 łyżeczka kminu

– 1 łyżeczka papryki wędzonej

– 10 g oliwy z oliwek

– ½ łyżeczki soli

– pęczek koperku lub kolendry

– do posypania: czerwony pieprz, prażony sezam.

Wykonanie:

  1. Rozdrobniony czosnek, pokrojony drobno imbir i koperek wrzuć do blendera. Dodaj oliwę i przeprawy oraz zblenduj na pastę. W razie problemu ze zblendowaniem dodaj trochę wody lub więcej oliwy.
  2. Dokładnie wymasuj seler przygotowaną pastą, zostawiając ją oblepioną z każdej strony.
  3. Seler zawiń w papier do pieczenia. Zamknij w pojemniku i wstaw do lodówki na minimum 12 godzin.
  4. Rozgrzej piekarnik do 220-230 stopni C. Seler zawinięty w papier umieść na blaszce i wstaw do piekarnika na 50 minut.

Uwagi:

Żeby nie grzać piekarnika dla samego selera możesz zrobić go przy okazji wypieku chleba na zakwasie.

Warsztat offline „Mój pierwszy bezglutenowy chleb na zakwasie”

E-book „Pieczywo z Mocą”

Zostaw komentarz