Sernik jaglany z owocami lub galaretką owocową

Sernik w wersji wiosennej można podawać ze świeżymi truskawkami lub galaretką truskawkową. W wersji zimowej truskawki można zastąpić pomarańczami lub mango. Dozwolone są oczywiście również inne wariacje owocowe: kiwi, jagody, borówki, śliwki itd.  Sernik jest naprawdę smaczny. Jeżeli planujecie dni rozpusty, polecam dodać cukru waniliowego. Na co dzień świetnie sprawdza się wanilia w proszku.

Składniki na spód:

– 200 g rodzynek

– 200 g ziaren słonecznika

– 1/2 łyżeczki wanilii lub cukru waniliowego

Składniki na masę:

– 250 g kaszy jaglanej

– ok. 300 ml dowolnego mleka kokosowego

– 1,5 łyżeczki wanilii w proszku lub 1,5 opakowania cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego

– 10 łyżek ksylitolu

Składniki na galaretkę:

– 400 g truskawek lub 3-4 pomarańcze lub 2 średnie mango

– 3 łyżeczki agaru

  1. Ziarna słonecznika mielimy. (Ja używam do tego kruszarki do lodu z zestawu z blenderem.) Dodajemy rodzynki i blendujemy, aż składniki zaczną się łączyć i kleić. Ugniatamy masę na spodzie i po bokach blaszki (blaszka powinna mieć średnicę 25 cm). Wstawiamy do lodówki.
  2. Kaszę dokładnie płuczemy i gotujemy w 400 ml wody. Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładką masę. Wylewamy na spód. Czekamy, aż przestygnie i wstawiamy do lodówki.
  3. Owoce myjemy, obieramy, blendujemy na gładko i gotujemy. Gdy owoce tylko zaczną się gotować, dodajemy 2-3 łyżeczki agaru. Ponownie blendujemy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy galaretka zacznie się ścinać, wylewamy na ciasto i wkładamy do lodówki na około 6-8 godzin.

Uwagi:

Jeżeli galaretka się nie zetnie, należy ponownie dodać 2-3 łyżeczki agaru i ponowić cały proces.

Kasza jaglana powinna być ugotowana na miękko. Może być rozgotowana. Po ugotowaniu powinna być sucha, żeby mogła się ściąć.

Na zdrowie! 🙂

10 Komentarze

  • iza
    Opublikowane 2019-04-07 10:54 0Polubienia

    Czy 250g to waga kaszy przed czy po ugotowaniu?
    Czy ksylitol można by zastąpić miodem? Chętnie bym teraz zrobiła, bo wygląda pysznie, tylko nie mam ksylitolu.

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2019-04-07 13:29 0Polubienia

      To waga przed ugotowaniem. Ksylitol możesz zastąpić dowolną substancją słodzącą. Powodzenia!:)

  • Aleksandra
    Opublikowane 2019-04-08 12:27 0Polubienia

    Czy zamiast rodzynek można dać suszone daktyle? Jestem z teamu wydłubującego rodzynki z sernika 😉

  • Ilona
    Opublikowane 2020-05-26 20:09 0Polubienia

    Zrobiłam dziś dla Mamy z truskawkami i wyszedł pyszny! Konsystencja idealna, nawet jak nie trzymałam aż 6-8h w lodowce tylko 2h (bo chciałam dać Mamie na Dzień Matki i nie miałam tyle czasu) 😉 Do spodu dodałam tez kilka daktyli i wyszło super. Dziękuję! Myślę, że może następnym razem można do masy dodać tez musu np. truskawkowego żeby był on różowy i miał smak truskawek, chyba nie odbije sie to negatywnie na konsystencji? 🙂

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2020-05-28 11:25 0Polubienia

      Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało. Niewielka ilość nie powinna zaszkodzić, ale im więcej tym rzadsza konsystencja.

  • Emilia
    Opublikowane 2021-06-04 10:55 0Polubienia

    Ewo, czy mleko kokosowe to taki napój z kartonu czy to jest mleko kokosowe z puszki?
    Dziękuję

  • Małgorzata
    Opublikowane 2022-04-21 10:54 0Polubienia

    Niestety nie możemy daktyli,rodzynek…. czym zastąpić by ciasto się udało?

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.