Sernik w wersji wiosennej można podawać ze świeżymi truskawkami lub galaretką truskawkową. W wersji zimowej truskawki można zastąpić pomarańczami lub mango. Dozwolone są oczywiście również inne wariacje owocowe: kiwi, jagody, borówki, śliwki itd.  Sernik jest naprawdę smaczny. Jeżeli planujecie dni rozpusty, polecam dodać cukru waniliowego. Na co dzień świetnie sprawdza się wanilia w proszku.

Składniki na spód:

– 200 g rodzynek

– 200 g ziaren słonecznika

– 1/2 łyżeczki wanilii lub cukru waniliowego

Składniki na masę:

– 250 g kaszy jaglanej

– ok. 300 ml dowolnego mleka kokosowego

– 1,5 łyżeczki wanilii w proszku lub 1,5 opakowania cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego

– 10 łyżek ksylitolu

Składniki na galaretkę:

– 400 g truskawek lub 3-4 pomarańcze lub 2 średnie mango

– 3 łyżeczki agaru

  1. Ziarna słonecznika mielimy. (Ja używam do tego kruszarki do lodu z zestawu z blenderem.) Dodajemy rodzynki i blendujemy, aż składniki zaczną się łączyć i kleić. Ugniatamy masę na spodzie i po bokach blaszki (blaszka powinna mieć średnicę 25 cm). Wstawiamy do lodówki.
  2. Kaszę dokładnie płuczemy i gotujemy w 400 ml wody. Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładką masę. Wylewamy na spód. Czekamy, aż przestygnie i wstawiamy do lodówki.
  3. Owoce myjemy, obieramy, blendujemy na gładko i gotujemy. Gdy owoce tylko zaczną się gotować, dodajemy 2-3 łyżeczki agaru. Ponownie blendujemy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy galaretka zacznie się ścinać, wylewamy na ciasto i wkładamy do lodówki na około 6-8 godzin.

Uwagi:

Jeżeli galaretka się nie zetnie, należy ponownie dodać 2-3 łyżeczki agaru i ponowić cały proces.

Kasza jaglana powinna być ugotowana na miękko. Może być rozgotowana. Po ugotowaniu powinna być sucha, żeby mogła się ściąć.

Na zdrowie! :)

Zostaw komentarz

  1. iza 2019-04-07 at 10:54 - Reply

    Czy 250g to waga kaszy przed czy po ugotowaniu?
    Czy ksylitol można by zastąpić miodem? Chętnie bym teraz zrobiła, bo wygląda pysznie, tylko nie mam ksylitolu.

    • Ewa Ługowska 2019-04-07 at 13:29 - Reply

      To waga przed ugotowaniem. Ksylitol możesz zastąpić dowolną substancją słodzącą. Powodzenia!:)

  2. Aleksandra 2019-04-08 at 12:27 - Reply

    Czy zamiast rodzynek można dać suszone daktyle? Jestem z teamu wydłubującego rodzynki z sernika ;)

    • Ewa Ługowska 2019-04-09 at 12:31 - Reply

      Pewnie :)

  3. Ilona 2020-05-26 at 20:09 - Reply

    Zrobiłam dziś dla Mamy z truskawkami i wyszedł pyszny! Konsystencja idealna, nawet jak nie trzymałam aż 6-8h w lodowce tylko 2h (bo chciałam dać Mamie na Dzień Matki i nie miałam tyle czasu) ;-) Do spodu dodałam tez kilka daktyli i wyszło super. Dziękuję! Myślę, że może następnym razem można do masy dodać tez musu np. truskawkowego żeby był on różowy i miał smak truskawek, chyba nie odbije sie to negatywnie na konsystencji? :-)

    • Ewa Ługowska 2020-05-28 at 11:25 - Reply

      Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało. Niewielka ilość nie powinna zaszkodzić, ale im więcej tym rzadsza konsystencja.

  4. Emilia 2021-06-04 at 10:55 - Reply

    Ewo, czy mleko kokosowe to taki napój z kartonu czy to jest mleko kokosowe z puszki?
    Dziękuję

    • Ewa Ługowska 2021-06-04 at 13:36 - Reply

      Użyj dowolnego. Najważniejsze jest odpowiednie ugotowanie kaszy jaglanej. Smacznego!

  5. Małgorzata 2022-04-21 at 10:54 - Reply

    Niestety nie możemy daktyli,rodzynek…. czym zastąpić by ciasto się udało?

    • Ewa Ługowska 2022-04-21 at 12:43 - Reply

      Innymi suszonymi owocami.