Sernik jaglany z owocami lub galaretką owocową

Sernik w wersji wiosennej można podawać ze świeżymi truskawkami lub galaretką truskawkową. W wersji zimowej truskawki można zastąpić pomarańczami lub mango. Dozwolone są oczywiście również inne wariacje owocowe: kiwi, jagody, borówki, śliwki itd.  Sernik jest naprawdę smaczny. Jeżeli planujecie dni rozpusty, polecam dodać cukru waniliowego. Na co dzień świetnie sprawdza się wanilia w proszku.

Składniki na spód:

– 200 g rodzynek

– 200 g ziaren słonecznika

– 1/2 łyżeczki wanilii lub cukru waniliowego

Składniki na masę:

– 250 g kaszy jaglanej

– ok. 300 ml dowolnego mleka kokosowego

– 1,5 łyżeczki wanilii w proszku lub 1,5 opakowania cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego

– 10 łyżek ksylitolu

Składniki na galaretkę:

– 400 g truskawek lub 3-4 pomarańcze lub 2 średnie mango

– 3 łyżeczki agaru

  1. Ziarna słonecznika mielimy. (Ja używam do tego kruszarki do lodu z zestawu z blenderem.) Dodajemy rodzynki i blendujemy, aż składniki zaczną się łączyć i kleić. Ugniatamy masę na spodzie i po bokach blaszki (blaszka powinna mieć średnicę 25 cm). Wstawiamy do lodówki.
  2. Kaszę dokładnie płuczemy i gotujemy w 400 ml wody. Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładką masę. Wylewamy na spód. Czekamy, aż przestygnie i wstawiamy do lodówki.
  3. Owoce myjemy, obieramy, blendujemy na gładko i gotujemy. Gdy owoce tylko zaczną się gotować, dodajemy 2-3 łyżeczki agaru. Ponownie blendujemy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy galaretka zacznie się ścinać, wylewamy na ciasto i wkładamy do lodówki na około 6-8 godzin.

Uwagi:

Jeżeli galaretka się nie zetnie, należy ponownie dodać 2-3 łyżeczki agaru i ponowić cały proces.

Kasza jaglana powinna być ugotowana na miękko. Może być rozgotowana. Po ugotowaniu powinna być sucha, żeby mogła się ściąć.

Na zdrowie! 🙂

8 Komentarze

  • iza
    Opublikowane 2019-04-07 10:54 0Polubienia

    Czy 250g to waga kaszy przed czy po ugotowaniu?
    Czy ksylitol można by zastąpić miodem? Chętnie bym teraz zrobiła, bo wygląda pysznie, tylko nie mam ksylitolu.

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2019-04-07 13:29 0Polubienia

      To waga przed ugotowaniem. Ksylitol możesz zastąpić dowolną substancją słodzącą. Powodzenia!:)

  • Aleksandra
    Opublikowane 2019-04-08 12:27 0Polubienia

    Czy zamiast rodzynek można dać suszone daktyle? Jestem z teamu wydłubującego rodzynki z sernika 😉

  • Ilona
    Opublikowane 2020-05-26 20:09 0Polubienia

    Zrobiłam dziś dla Mamy z truskawkami i wyszedł pyszny! Konsystencja idealna, nawet jak nie trzymałam aż 6-8h w lodowce tylko 2h (bo chciałam dać Mamie na Dzień Matki i nie miałam tyle czasu) 😉 Do spodu dodałam tez kilka daktyli i wyszło super. Dziękuję! Myślę, że może następnym razem można do masy dodać tez musu np. truskawkowego żeby był on różowy i miał smak truskawek, chyba nie odbije sie to negatywnie na konsystencji? 🙂

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2020-05-28 11:25 0Polubienia

      Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało. Niewielka ilość nie powinna zaszkodzić, ale im więcej tym rzadsza konsystencja.

  • Emilia
    Opublikowane 2021-06-04 10:55 0Polubienia

    Ewo, czy mleko kokosowe to taki napój z kartonu czy to jest mleko kokosowe z puszki?
    Dziękuję

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.