Sernik jaglany z owocami lub galaretką owocową

Sernik w wersji wiosennej można podawać ze świeżymi truskawkami lub galaretką truskawkową. W wersji zimowej truskawki można zastąpić pomarańczami lub mango. Dozwolone są oczywiście również inne wariacje owocowe: kiwi, jagody, borówki, śliwki itd.  Sernik jest naprawdę smaczny. Jeżeli planujecie dni rozpusty polecam dodać cukru waniliowego. Na co dzień świetnie sprawdza się wanilia w proszku.

 

Składniki na spód:

– 200 g rodzynek

– 200 g ziaren słonecznika

– 1/2 łyżeczki wanilii lub cukru waniliowego

 

Składniki na masę:

– 250 g kaszy jaglanej

– 1 puszka mleka kokosowego 18% – gęsta część

– 1,5 łyżeczki wanilii w proszku lub 1,5 opakowania cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego

– 10 łyżek ksylitolu

 

Składniki na galaretkę:

– 400 g truskawek lub 3-4 pomarańcze lub 2 średnie mango

– 3 łyżeczki agaru

 

 

  1. Ziarna słonecznika mielimy. (Ja używam do tego kruszarki do lodu z zestawu z blenderem.) Dodajemy rodzynki i blendujemy, aż składniki zaczną się łączyć i kleić. Ugniatamy masę na spodzie i po bokach blaszki (blaszka powinna mieć średnicę 25 cm). Wstawiamy do lodówki.
  2. Kaszę dokładnie płuczemy i gotujemy w 400 ml wody. Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładką masę. Wylewamy na spód. Czekamy, aż przestygnie i wstawiamy do lodówki.
  3. Owoce myjemy, obieramy, blendujemy na gładko i gotujemy. Gdy owoce tylko zaczną się gotować, dodajemy 2-3 łyżeczki agaru. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy galaretka zacznie się ścinać wylewamy na ciasto i wkładamy do lodówki na około 6-8 godzin.

Uwagi: Jeżeli galaretka się nie zetnie należy ponownie dodać 2-3 łyżeczki agaru i ponowić cały proces.

 

Na zdrowie! 🙂

 

6 Komentarze

  • Avatar
    iza
    Opublikowane 2019-04-07 10:54 0Polubienia

    Czy 250g to waga kaszy przed czy po ugotowaniu?
    Czy ksylitol można by zastąpić miodem? Chętnie bym teraz zrobiła, bo wygląda pysznie, tylko nie mam ksylitolu.

    • Ewa Ługowska
      Ewa Ługowska
      Opublikowane 2019-04-07 13:29 0Polubienia

      To waga przed ugotowaniem. Ksylitol możesz zastąpić dowolną substancją słodzącą. Powodzenia!:)

  • Avatar
    Aleksandra
    Opublikowane 2019-04-08 12:27 0Polubienia

    Czy zamiast rodzynek można dać suszone daktyle? Jestem z teamu wydłubującego rodzynki z sernika 😉

  • Avatar
    Ilona
    Opublikowane 2020-05-26 20:09 0Polubienia

    Zrobiłam dziś dla Mamy z truskawkami i wyszedł pyszny! Konsystencja idealna, nawet jak nie trzymałam aż 6-8h w lodowce tylko 2h (bo chciałam dać Mamie na Dzień Matki i nie miałam tyle czasu) 😉 Do spodu dodałam tez kilka daktyli i wyszło super. Dziękuję! Myślę, że może następnym razem można do masy dodać tez musu np. truskawkowego żeby był on różowy i miał smak truskawek, chyba nie odbije sie to negatywnie na konsystencji? 🙂

    • Ewa Ługowska
      Ewa Ługowska
      Opublikowane 2020-05-28 11:25 0Polubienia

      Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało. Niewielka ilość nie powinna zaszkodzić, ale im więcej tym rzadsza konsystencja.

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.