Sernik z makiem na morelowym spodzie i karmelową polewą to nowa odsłona sernika z nerkowców. Ze starego przepisu została jedynie nerkowcowa masa. Morelowy spód jest jednocześnie słodki i kwaskowaty. Dzięki czemu doskonale komponuje się z „serem”. Natomiast karmel dodaje ciastu nutkę rozkosznej, daktylowej słodyczy.
Dzięki suszonym owocom zarówno spód, jaki i polewa zawierają naturalnie występujący cukier . Nie wymagają dosłodzenia. Natomiast, mimo że nerkowce również posiadają dużo słodyczy, ser trzeba odrobinę dosłodzić. Do masy dodajemy sporo soku z cytryny, dlatego dla zrównoważenia należy dodać ksylitolu lub innej substancji słodzącej np. syropu z agawy, syropu daktylowego.
Sernik z makiem na morelowym spodzie i karmelową polewą
Składniki:
Spód:
– 200 g nerkowców
– 150 g moreli suszonych
Masa:
– 400g nerkowców moczonych przez noc w wodzie (min. 6 godzin)
– sok z 2 cytryn
– starta skórka z jednej cytryny
– łyżka oleju kokosowego
– łyżeczka sproszkowanej wanilii lub łyżeczka naturalnego aromatu waniliowego
– 2 łyżki ksylitolu lub więcej do smaku
– 30 g maku mielonego
Polewa karmelowa:
– 150 g daktyli namoczonych we wrzątku
– 1 łyżka masła orzechowego
- Spód. Nerkowce mielimy w kruszarce do lodu ( kruszarkę kupuje się w zestawie z blenderem). Do zmielonych orzechów dorzucamy morele i ponownie mielimy, aż powstanie klejąca masa. Wkładamy do blaszki (u mnie 23 cm średnicy) i równomiernie ugniatamy na spodzie. Wkładamy do lodówki.
- Ser. Z namoczonych nerkowców odlewamy wodę i blendujemy na gładką masę z sokiem i skórką z cytryny, olejem kokosowym, ksylitolem oraz wanilią. Po zblendowaniu dodajemy mak i dokładnie mieszamy (łyżką). Wylewamy na spód i wkładamy do lodówki.
- Polewa. Aby zrobić polewę karmelową należy namoczyć we wrzątku daktyle. Chodzi o to żeby zmiękły. Po około 15 minutach odsączyć (wodę można przelać do innego naczynia, będzie jeszcze potrzebna). Do daktyli dodajemy łyżkę masła orzechowego i blendujemy na gładką masę. Aby rozrzedzić karmel i nadać mu aksamitną konsystencję należy dolać kilka łyżek wody odsączonej po moczeniu daktyli.
- Na koniec wykładamy karmel na serową warstwę i rozprowadzamy po całości. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
7 Komentarze
Konstancja
Już drugi raz robię ten sernik, bo jest idealny! Super przepis 🙂
Ewa Ługowska
Ooooo bardzo się cieszę, że smakuje. :*
Mira
Witam,
Przepis jest super.. Može, zdradzilabys nam gdzie sie zaopatrujesz w nerkowca , poniewaz w przepisie jest 600 gr, a to kosztuje.
Ewa Ługowska
W Spolem kupuję na wagę lub u Planetarianie ekologiczne.
Agata
Już miałam robić eksperyment, żeby powstał wymarzony mój sernik z makiem, a jednak wszechświat czuwa 😉 Tylko tej kruszarki nie mam, ale może mój mocny blender da radę. Dziękuję za przepis.
Ewa Ługowska
Smacznego!
Ewa Ługowska
Smacznego! 🙂