Sernik z makiem na morelowym spodzie i karmelową polewą

Sernik z makiem na morelowym spodzie i karmelową polewą to nowa odsłona sernika z nerkowców.  Ze starego przepisu została jedynie nerkowcowa masa. Morelowy spód jest jednocześnie słodki i kwaskowaty. Dzięki czemu doskonale komponuje się z „serem”. Natomiast karmel dodaje ciastu nutkę rozkosznej, daktylowej słodyczy.

Dzięki suszonym owocom zarówno spód, jaki i polewa zawierają naturalnie występujący cukier . Nie wymagają dosłodzenia. Natomiast, mimo że nerkowce również posiadają dużo słodyczy, ser trzeba odrobinę dosłodzić.  Do masy dodajemy sporo soku z cytryny, dlatego dla zrównoważenia należy dodać  ksylitolu lub innej substancji słodzącej np. syropu z agawy, syropu daktylowego.

Sernik z makiem na morelowym spodzie i karmelową polewą

Składniki:

Spód:

– 200 g nerkowców

– 150 g moreli suszonych

 

Masa:

– 400g nerkowców moczonych przez noc w wodzie (min. 6 godzin)

– sok z 2 cytryn

– starta skórka z jednej cytryny

– łyżka oleju kokosowego

– łyżeczka sproszkowanej wanilii lub łyżeczka naturalnego aromatu waniliowego

– 2 łyżki ksylitolu lub więcej do smaku

– 30 g maku mielonego

 

Polewa karmelowa:

– 150 g daktyli namoczonych we wrzątku

– 1 łyżka masła orzechowego

 

 

  1. Spód. Nerkowce mielimy w kruszarce do lodu ( kruszarkę kupuje się w zestawie z blenderem). Do zmielonych orzechów dorzucamy morele i ponownie mielimy, aż powstanie klejąca masa. Wkładamy do blaszki (u mnie 23 cm średnicy) i równomiernie ugniatamy na spodzie. Wkładamy do lodówki.
  2. Ser. Z namoczonych nerkowców odlewamy wodę i blendujemy na gładką masę z sokiem i skórką z cytryny, olejem kokosowym, ksylitolem oraz wanilią. Po zblendowaniu dodajemy mak i dokładnie mieszamy (łyżką). Wylewamy na spód i wkładamy do lodówki.
  3. Polewa. Aby zrobić polewę karmelową należy namoczyć we wrzątku daktyle. Chodzi o to żeby zmiękły. Po około 15 minutach odsączyć (wodę można przelać do innego naczynia, będzie jeszcze potrzebna). Do daktyli dodajemy łyżkę masła orzechowego i blendujemy na gładką masę.  Aby rozrzedzić karmel i nadać mu aksamitną konsystencję należy dolać kilka łyżek wody odsączonej po moczeniu daktyli.
  4. Na koniec wykładamy karmel na serową warstwę i rozprowadzamy po całości. Wkładamy do lodówki  na kilka godzin.

Ciasto przechowujemy w lodówce.

Na zdrowie! 🙂

7 Komentarze

  • Konstancja
    Opublikowane 2020-02-02 21:35 0Polubienia

    Już drugi raz robię ten sernik, bo jest idealny! Super przepis 🙂

  • Mira
    Opublikowane 2020-12-14 07:56 0Polubienia

    Witam,

    Przepis jest super.. Može, zdradzilabys nam gdzie sie zaopatrujesz w nerkowca , poniewaz w przepisie jest 600 gr, a to kosztuje.

  • Agata
    Opublikowane 2020-12-14 12:07 0Polubienia

    Już miałam robić eksperyment, żeby powstał wymarzony mój sernik z makiem, a jednak wszechświat czuwa 😉 Tylko tej kruszarki nie mam, ale może mój mocny blender da radę. Dziękuję za przepis.

  • Ewa Ługowska
    Opublikowane 2020-12-15 17:14 0Polubienia

    Smacznego! 🙂

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.