Ta sezonowa misa na bazie cukinii to kwintesencja końcówki lata. Niesamowite połączenie tego, co o tej porze roku najlepsze: cukinii, soczystych pomidorów i obłędnie słodkich brzoskwiń. Pod pierzynką z maślanego awokado z dodatkiem aromatycznej cebulki tworzy symfonię smaków. Do tego chlust oliwy z oliwek i skórka z limonki sprawiają, że danie staje się zniewalające. Nie da się oprzeć smakom lata.
Sezonowa misa na bazie cukinii
Składniki na 2 porcje:
– około 800 g cukinii
– 4 małe pomidory lub 2 duże
– 2 małe brzoskwinie lub 1 duża
– 1 duże, dojrzale awokado
– mała cebula
– 1 limonka sok + skórka
– 1 łyżka pesto (opcjonalnie) lub łyżeczka czosnku granulowanego
– sól i pieprz do smaku
– oliwa z oliwek do polania
– 2 łyżeczki prażonych nasion sezamu lub słonecznika
– garstka świeżych ziół do posypania
Wykonanie:
- Cukinię pokrój w grube słupki o długości ok. 14 cm. i ugotuj al dente na parze.
- Z limonki zetrzyj skórkę, a sok wyciśnij. Cebulę drobno pokrój.
- Awokado obierz i rozgnieć widelcem z cebulką, solą, sokiem z cytryny, pieprzem oraz pesto (lub granulowanym czosnkiem).
- Cukinię rozłóż na talerze, na środku ułóż awokado, następnie pomidory i brzoskwinie pokrojone w ósemki.
- Na koniec krop oliwą z oliwek i posyp skórką otartą z limonki, sezamem i ziołami.
Na zdrowie!
Zobacz również przepis na gofry z cukinii oraz kotleciki z cukinii i marchewki.