Sezonowa misa na bazie cukinii

Ta sezonowa misa na bazie cukinii to kwintesencja końcówki lata. Niesamowite połączenie tego, co o tej porze roku najlepsze: cukinii, soczystych pomidorów i obłędnie słodkich brzoskwiń. Pod pierzynką z maślanego awokado z dodatkiem aromatycznej cebulki tworzy symfonię smaków. Do tego chlust oliwy z oliwek i skórka z limonki sprawiają, że danie staje się zniewalające. Nie da się oprzeć smakom lata.

Sezonowa misa na bazie cukinii

Składniki na 2 porcje:

– około 800 g cukinii

– 4 małe pomidory lub 2 duże

– 2 małe brzoskwinie lub 1 duża

– 1 duże, dojrzale awokado

– mała cebula

– 1 limonka sok + skórka

– 1 łyżka pesto (opcjonalnie) lub łyżeczka czosnku granulowanego

– sól i pieprz do smaku

– oliwa z oliwek do polania

– 2 łyżeczki prażonych nasion sezamu lub słonecznika

– garstka świeżych ziół do posypania

Wykonanie:

  1. Cukinię pokrój w grube słupki o długości ok. 14 cm. i ugotuj al dente na parze.
  2. Z limonki zetrzyj skórkę, a sok wyciśnij. Cebulę drobno pokrój.
  3. Awokado obierz i rozgnieć widelcem z cebulką, solą, sokiem z cytryny, pieprzem oraz pesto (lub granulowanym czosnkiem).
  4. Cukinię rozłóż na talerze, na środku ułóż awokado, następnie pomidory i brzoskwinie pokrojone w ósemki.
  5. Na koniec krop oliwą z oliwek i posyp skórką otartą z limonki, sezamem i ziołami.

Na zdrowie!

Zobacz również przepis na gofry z cukinii oraz kotleciki z cukinii i marchewki.

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.