Śliwki w czekoladzie

Śliwki w czekoladzie to jedna z form kulek mocy. Składają się z suszonych owoców, orzechów i kilku dodatków.  Z powodzeniem mogą zastąpić cukierki kupowane w sklepie. Łatwe w przygotowaniu a przy tym pyszne. Do obtoczenia można zastosować kakao lub wiórki kokosowe. W obu wersjach są równie smaczne.

 

Składniki  (40 kulek):

– 200 g orzechów laskowych

– 3 łyżki kakao + kakao do obtaczania

– 250 g miękkich śliwek

– sok z 1 ½  cytryny

– skórka otarta z 2 cytryn

– wiórki kokosowe do obtaczania

 

  1. Orzechy podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż delikatnie zbrązowieją i skórka zacznie odstawać. Po wystudzeniu obieramy ze skórki i rozdrabniamy w kruszarce.
  2. Dodajemy kakao, sok z cytryny, skórkę z 1 cytryny i śliwki blendujemy na w miarę gładką masę.
  3. Przygotowujemy posypkę. Na jeden talerzyk wsypujemy 1-2 łyżki kakao, na drugi 1-2 łyżki wiórek kokosowych wymieszanych ze skórką cytryny.
  4. Z powstałej masy formujemy kulki, połowę obtaczamy w kakao, drugą połowę w wiórkach i skórce cytrynowej.
  5. Przechowujemy w lodówce.

 

Na zdrowie! 🙂

6 Komentarze

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.