Śliwki w czekoladzie to jedna z form kulek mocy. Składają się z suszonych owoców, orzechów i kilku dodatków. Z powodzeniem mogą zastąpić cukierki kupowane w sklepie. Łatwe w przygotowaniu a przy tym pyszne. Do obtoczenia można zastosować kakao lub wiórki kokosowe. W obu wersjach są równie smaczne.
Składniki (40 kulek):
– 200 g orzechów laskowych
– 3 łyżki kakao + kakao do obtaczania
– 250 g miękkich śliwek
– sok z 1 ½ cytryny
– skórka otarta z 2 cytryn
– wiórki kokosowe do obtaczania
- Orzechy podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż delikatnie zbrązowieją i skórka zacznie odstawać. Po wystudzeniu obieramy ze skórki i rozdrabniamy w kruszarce.
- Dodajemy kakao, sok z cytryny, skórkę z 1 cytryny i śliwki blendujemy na w miarę gładką masę.
- Przygotowujemy posypkę. Na jeden talerzyk wsypujemy 1-2 łyżki kakao, na drugi 1-2 łyżki wiórek kokosowych wymieszanych ze skórką cytryny.
- Z powstałej masy formujemy kulki, połowę obtaczamy w kakao, drugą połowę w wiórkach i skórce cytrynowej.
- Przechowujemy w lodówce.
Na zdrowie! 🙂
6 Komentarze
Wyro
Dobry przepis Mocy…
Ewa Ługowska
Dziękuję
sylwia
uwielbiam śliwki w czekoladzie teraz będę mogła jeść ich zdrowa wersje :)dziękuję za przepis
Ewa Ługowska
Na zdrowie! 🙂
Marta
Pyszne. Bardzo delikatne, na poczatku myslalam ze nie da sie z tej masy nic ukulać bo byla dosc rzadka. Ale wyszly. Podalam na malych talerzykach z kroplą syropu daktylowego.
Ewa Ługowska
Miód na serce. Na zdrowie! 🙂