Smalec wegański ze skwarkami

Pajda chleba ze smalcem to jest to, co każdy Polak uwielbia. A jeżeli dołożymy do tego skwarki i zagryziemy ogórkiem kiszonym?  Niebo w gębie!

Na szczęście weganie oraz wegetarianie nie muszą rezygnować z tego rarytasu.  Cały smak smalcu daje cebula i przyprawy niezależnie od tego, z czego powstał.  Dlatego wystarczy znaleźć odpowiednio neutralną, białą bazę.  W tej roli świetnie sprawdza się biała fasola.

Zobaczcie jakie to proste.

Składniki:

– 200g fasoli

– 1 cebula czerwona

– 1/2 kostki wędzonego tofu

-5 suszonych śliwek

-2 liście laurowe

-3 ziarna ziela angielskiego

-2 owoce jałowca

-½ łyżeczki majeranku

-sól i pieprz

-delikatny olej do smażenia np. ryżowy lub rzepakowy

  1. Fasolę moczymy w wodzie przez min. 8 godzin. Gotujemy i blendujemy na gładką masę. Jeżeli jest zbyt gęsta możemy dodać wody.
  2. Cebulę i śliwki kroimy na małe kawałeczki i podsmażamy na oleju z przyprawami, aż cebulka zbrązowieje. Wyjmujemy i przyprawy żeby nie przeszkadzały w jedzeniu i dodajemy do zblendowanej fasoli.
  3. Na tej samej patelni smażymy tofu pokrojone w małą kosteczkę. To będą nasze skwarki. Po usmażeniu dodajemy do fasoli i wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  4. Odstawiamy na 2 godziny, żeby składniki się przegryzły.

Taką kanapkę można posypać szczypiorkiem. Smakuje znakomicie.

Na zdrowie! 🙂

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.