Pajda chleba ze smalcem to jest to, co każdy Polak uwielbia. A jeżeli dołożymy do tego skwarki i zagryziemy ogórkiem kiszonym? Niebo w gębie!
Na szczęście weganie oraz wegetarianie nie muszą rezygnować z tego rarytasu. Cały smak smalcu daje cebula i przyprawy niezależnie od tego, z czego powstał. Dlatego wystarczy znaleźć odpowiednio neutralną, białą bazę. W tej roli świetnie sprawdza się biała fasola.
Zobaczcie jakie to proste.
Składniki:
– 200g fasoli
– 1 cebula czerwona
– 1/2 kostki wędzonego tofu
-5 suszonych śliwek
-2 liście laurowe
-3 ziarna ziela angielskiego
-2 owoce jałowca
-½ łyżeczki majeranku
-sól i pieprz
-delikatny olej do smażenia np. ryżowy lub rzepakowy
- Fasolę moczymy w wodzie przez min. 8 godzin. Gotujemy i blendujemy na gładką masę. Jeżeli jest zbyt gęsta możemy dodać wody.
- Cebulę i śliwki kroimy na małe kawałeczki i podsmażamy na oleju z przyprawami, aż cebulka zbrązowieje. Wyjmujemy i przyprawy żeby nie przeszkadzały w jedzeniu i dodajemy do zblendowanej fasoli.
- Na tej samej patelni smażymy tofu pokrojone w małą kosteczkę. To będą nasze skwarki. Po usmażeniu dodajemy do fasoli i wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Odstawiamy na 2 godziny, żeby składniki się przegryzły.
Taką kanapkę można posypać szczypiorkiem. Smakuje znakomicie.
Na zdrowie! :)
