Smażone bezglutenowe bułeczki z gruszką, musem żurawinowym i szczyptą cynamonu

Kiedy dni robią się krótkie, a wieczory zajmują znaczną część dnia, zaczynam nabierać ochoty na zupełnie inne potrawy. Surowe jedzenie coraz rzadziej gości w moim menu. Zdarzy się oczywiście surówka lub sałatka, ale to, co pociąga mnie najbardziej, to ciepłe potrawy począwszy od śniadania, poprzez obiad, aż po kolację.

Na śniadanie zupa „mleczna”, w porze obiadowej królują pieczone warzywa, natomiast kolacja jest czasem, kiedy można puścić wodzę fantazji. Gdy nic mnie już nie goni, powoli zaczynam przestawiać się z trybu praca na tryb czas dla siebie, mam wtedy ochotę dopieścić swoje zmysły czymś specjalnym, niecodziennym, czymś co sprawi, że chwila relaksu nabierze nowego wyrazu. Skąd brać pomysły na dania? To, co najbardziej mnie inspiruje to natura i sezonowe produkty, takie, które obecne są w naszym menu jednie przez chwilę. Z pewnością miłośnicy szparagów wiedzą, o czym mówię. Zapuszczam się wtedy w rejony, gdzie w mieście warzywa występują najczęściej, czyli na sklepowe działy z warzywami. Chwilę się rozglądam, wącham, dotykam, ale wybór zazwyczaj nie jest zbyt trudny. Spośród całej ferajny warzyw i owoców szybko wyłapuję szczególne okazje.

Zazwyczaj w pierwszej kolejności trafiają do relacji na Instagram z podpisem np. „Melduję, że świeża żurawina jest w @lidlpolska” lub „Są jeszcze dostępne śliwki. Zapraszam po przepis na #bezglutenową #wegańską tartę” albo też „Ogromne banany plantan idealne do pieczenia”. Ostatnio idę jednak krok dalej. Coraz większą uwagę zaczynam zwracać na odmiany warzyw i owoców. I tak ostatnio odkryłam różnicę pomiędzy gruszką konferencyjną a luksusową. Mogłabym Wam tu opisywać doznania smakowe, ale najlepiej sprawdźcie sami.

Nie ukrywam, że uwielbiam takie wyprawy. Jeżeli zakupy są domeną kobiet, to ja jestem żywym przykładem tej reguły.

bułeczki bezglutenwowe, wegańskie bułeczki, bezglutenowe pieczywo, mus żurawinowy, wegańskie przepisy, bezglutenowe przepisy, sprawdzone przepisy
bułeczki bezglutenwowe, wegańskie bułeczki, bezglutenowe pieczywo, mus żurawinowy, wegańskie przepisy, bezglutenowe przepisy, sprawdzone przepisy Smażone bezglutenowe bułeczki z gruszką, musem żurawinowym i szczyptą cynamonu

Składniki (16 sztuk):
– 100 g mąki gryczanej
– 100 g mąki ryżowej
– 50 g skrobi ziemniaczanej
– 50 g mąki owsianej GF
– 30 g mielonego siemienia lnianego
– 30 – 40 g ksylitolu
– drożdże suche 7 g
– 1 łyżeczka cynamonu
– około 300 ml ciepłego mleka roślinnego
– 2 gruszki np. konferencyjne pokrojone w drobną kostkę
– olej do smażenia

 

  1. Suche składniki mieszamy w dużej misce, dodajemy stopniowo podgrzane mleko i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy gruszki i ponownie mieszamy. Ciasto powinno być gęste, ale i z możliwością swobodnego połączenia składników.
  2. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczka i odstawiamy na godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Po tym czasie powinno być już wyrośnięte i prawie dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
  3. Rozgrzewamy olej na patelni, dłonie natłuszczamy olejem. Łyżką nabieramy porcję ciasta i formujemy płaskie placuszki. Bułeczki powinny urosnąć na patelni. Smażymy z obu stron.

 

Uwagi:
Mleko nie może być gorące. Najlepiej sprawdzić to wkładając do niego palec.
Nie przygotowujemy uformowanych placuszków na zapas, tylko każdorazowo forujemy tyle, by zmieściły się na patelni.
Bułeczki przekręcamy tylko dwa razy, nie klepiemy ciasta i nie ugniatamy ciasta na patelni.
Jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie, by uformować placuszki dłońmi, możemy nakładać je łyżką.

 

Mus żurawinowy

Składniki:
– 400 g żurawiny (znajdziecie w Lidlu)
– ksylitol

Żurawinę myjemy, wrzucamy do garnka i gotujemy, aż puści sok. Dodajemy ksylitolu do smaku i dokładnie blendujemy.

Na zdrowie! ☺

4 Komentarze

  • beata
    Opublikowane 2018-12-08 11:33 0Polubienia

    Przeis wykonałam zgotnie z Pani przepisem . Bułeczki rozpadały sie i smak był gorzki od ilości drozczy ;( Czy 7 g drożdzy to nie zadużo ? zawsze robi Pani z taka ilośći ?

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2018-12-08 12:45 0Polubienia

      Witam 🙂 w przepisie jest wszystko ok bo wychodzą zarówno mi jak i obserwującym profil Misa Mocy na instagramie (dostaje zdjęcia). Widocznie w procesie przygotowania coś poszło nie tak… Może drożdże były przeterminowane. Trudno jest mi cokolwiek stwierdzić.

  • Beata
    Opublikowane 2020-04-21 13:22 0Polubienia

    Trafiłam dzięki reklamie książki i cieszę się, bo odkryłam pokrewne potrzeby dietetyczne. Podobne podejście do jedzenia i gotowania dziękuję za obecność i pracę.
    Przy okazji, w tekst wkradła się literówka, bo gruszka nie nazywa się luksusowa a lukasówka. Numer ze strony słownika najwyraźniej. Pozdrawiam serdecznie.

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2020-04-21 13:52 0Polubienia

      Dzień dobry! Bardzo mi miło. 🙂 Serdecznie zapraszam do mojej kuchni. Mam nadziej, że będzie inspirująco. 🙂 Szukam tej literówki i za nic w świecie nie mogę znaleźć…

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.