Smoothie ze spiruliną

Spirulina jest jedną z roślin zaliczaną do super foods. Jej głównym atutem są właściwości oczyszczające nerki i wątrobę z toksyn. Oczyszcza również naczynia krwionośne, a także wpływa pozytywnie na rozwój flory bakteryjnej jelit. Jest wsparciem w walce z candidą oraz anemią. Ma oczywiście dużo więcej zalet tj. pomaga obniżyć ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko występowania nowotworów, bogata jest w żelazo, magnez, potas oraz łatwo przyswajalne białko roślinne itd.

Jedyny problem ze spiruliną jest taki, że nie jest przyjemna ani w smaku, ani w zapachu. Ma charakterystyczny rybi posmak. Są jednak owoce, które to neutralizują np. kiwi, ananas, mango, grejpfrut. Świetnie sprawdza się jako dodatek do smoothie.

Składniki:
– 1 dojrzałe mango
– 1 pomarańcza
– sok z ½ cytryny
– 1 łyżeczka spiruliny

Wszystkie składniki razem blendujemy i przelewamy powstały przecier do szklanek. Najlepiej w tym wypadku sprawdza się blender kielichowy, ale można użyć również ręcznego.

Jeżeli nie macie czasu na zrobienie smoothie, polecam użyć świeżego soku z ananasa lub grejpfruta zakupionego w sklepie i wymieszać go z ½ łyżeczki spiruliny. Najlepiej wypić go później przez słomkę

Z czasem można przyzwyczaić się do smaku i przyrządzać koktajle z większą ilością zielonego proszku. Jednak na początek radzę dodawać mniejsze porcje nie tylko ze względu na aromat, ale również właściwości przeczyszczające.

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.