Spirulina jest jedną z roślin zaliczaną do super foods. Jej głównym atutem są właściwości oczyszczające nerki i wątrobę z toksyn. Oczyszcza również naczynia krwionośne, a także wpływa pozytywnie na rozwój flory bakteryjnej jelit. Jest wsparciem w walce z candidą oraz anemią. Ma oczywiście dużo więcej zalet tj. pomaga obniżyć ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko występowania nowotworów, bogata jest w żelazo, magnez, potas oraz łatwo przyswajalne białko roślinne itd.
Jedyny problem ze spiruliną jest taki, że nie jest przyjemna ani w smaku, ani w zapachu. Ma charakterystyczny rybi posmak. Są jednak owoce, które to neutralizują np. kiwi, ananas, mango, grejpfrut. Świetnie sprawdza się jako dodatek do smoothie.
Składniki:
– 1 dojrzałe mango
– 1 pomarańcza
– sok z ½ cytryny
– 1 łyżeczka spiruliny
Wszystkie składniki razem blendujemy i przelewamy powstały przecier do szklanek. Najlepiej w tym wypadku sprawdza się blender kielichowy, ale można użyć również ręcznego.
Jeżeli nie macie czasu na zrobienie smoothie, polecam użyć świeżego soku z ananasa lub grejpfruta zakupionego w sklepie i wymieszać go z ½ łyżeczki spiruliny. Najlepiej wypić go później przez słomkę
Z czasem można przyzwyczaić się do smaku i przyrządzać koktajle z większą ilością zielonego proszku. Jednak na początek radzę dodawać mniejsze porcje nie tylko ze względu na aromat, ale również właściwości przeczyszczające.