Ten sos chimichurri z natki marchewki to wybawienie! Wiosną i wczesnym latem zazwyczaj kupuję malutkie marchewki z gigantyczną natką. Zawsze szkoda mi jej wyrzucać. Przecież też jest jadalna i bardzo wartościowa. Przy tym jej smak ma marchewkową nutkę. Intensywnie zielony kolor świadczy o wysokiej gęstości odżywczej. Właściwie nie ma powodu, żeby z niej nie skorzystać.
Z natki marchewki można zrobić wile różnych wspaniałych potraw np. pesto, dodać do hummusu, smoothie lub wycisnąć na sok. Żeby wycisnąć sok z liści i twardych łodyżek, bez wcześniejszego krojenia, niezbędna jest dobra wyciskarka. I tu polecam moją ukochaną wyciskarkę Sana. Jest niezawodna.
Z natki marchewki warto skorzystać ze względu na obfitość składników odżywczych. Znajdziesz w niej:
- witamina C,
- witamina K,
- wapń,
- magnez,
- potas,
- związki fenolowe,
- karotenoidy,
- chlorofil,
- przeciwutleniacze.
Zielone liście to bomby witaminowe, a przy tym sycące i niskokaloryczne. W naszej codziennej diecie powinno być ich jak najwięcej. Na własnym ciele doświadczam jak wspaniały wpływ mają na organizm i jelita. Zielenina jest bardzo niedoceniana, a przecież nasze bakterie jelitowe ją uwielbiają! Rośnie to, co karmisz. Dlatego codziennie dokarmiaj mikroorganizmy, które sprzyjają zdrowiu i dobremu samopoczuciu fizycznemu oraz psychicznemu.
Na bazie natki marchewki zrobisz cuuuuudowny sos chimichurri, który w kuchni pełni kilka pysznych funkcji:
- jako marynata do warzyw i tofu,
- dodatek do zupy, polej nim zupę, a zyska kompletnie nowego wymiaru,
- sos sałatkowy,
- sos do polania pomidorów,
- do posmarowania pysznego bezglutenowego pieczywa, a na to gruby plaster wędzonego tofu i obita ilość pomidora,
- do polania pieczonych warzyw…
Sos chimichurri z natki marchewki:
Składniki na 300 ml sosu:
– natka z pęczka marchewki
– 3-4 ząbki czosnku
– sok z 2 cytryn
– 1 papryczka chilli
– 1 łyżka suszonego oregano
– 10 g świeżego imbiru
– odrobina soli do smaku
– 200 ml oliwy z oliwek
Wykonanie:
- Natkę odetnij i dokładnie umyj. Obierz listki z łodyżek i bardzo drobno posiekaj.
- Chili oraz imbir drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.
- Wszystkie składniki wrzuć do słoika i dokładnie wymieszaj.
- Sos przelej do słoika i zamknij. Przechowuj w lodówce do tygodnia.
Pomysł na podanie:
Marchewki z pęczka przekrój wzdłuż na połowy, a większe na ćwiartki. Podduś na patelni na odrobinie oliwy z oliwek lub upiecz w piekarniku. Polej sosem chimichurri i dokładnie wymieszaj. Posyp garścią orzechów włoskich. Podawaj z goframi lub na pieczywie. Możesz również posmarować pieczywo/gofry rozgniecionym awokado i na to położyć marchewki. To smakuje obłędnie!