Ten sos chimichurri z natki marchewki to wybawienie! Wiosną i wczesnym latem zazwyczaj kupuję malutkie marchewki z gigantyczną natką. Zawsze szkoda mi jej wyrzucać. Przecież też jest jadalna i bardzo wartościowa. Przy tym jej smak ma marchewkową nutkę. Intensywnie zielony kolor świadczy o wysokiej gęstości odżywczej. Właściwie nie ma powodu, żeby z niej nie skorzystać.

Z natki marchewki można zrobić wile różnych wspaniałych potraw np. pesto, dodać do hummusu, smoothie lub wycisnąć na sok. Żeby wycisnąć sok z liści i twardych łodyżek, bez wcześniejszego krojenia, niezbędna jest dobra wyciskarka. I tu polecam moją ukochaną wyciskarkę Sana. Jest niezawodna.

Z natki marchewki warto skorzystać ze względu na obfitość składników odżywczych. Znajdziesz w niej:

  • witamina C,
  • witamina K,
  • wapń,
  • magnez,
  • potas,
  • związki fenolowe,
  • karotenoidy,
  • chlorofil,
  • przeciwutleniacze.

Zielone liście to bomby witaminowe, a przy tym sycące i niskokaloryczne. W naszej codziennej diecie powinno być ich jak najwięcej. Na własnym ciele doświadczam jak wspaniały wpływ mają na organizm i jelita. Zielenina jest bardzo niedoceniana, a przecież nasze bakterie jelitowe ją uwielbiają! Rośnie to, co karmisz. Dlatego codziennie dokarmiaj mikroorganizmy, które sprzyjają zdrowiu i dobremu samopoczuciu fizycznemu oraz psychicznemu.

Na bazie natki marchewki zrobisz cuuuuudowny sos chimichurri, który w kuchni pełni kilka pysznych funkcji:

  • jako marynata do warzyw i tofu,
  • dodatek do zupy, polej nim zupę, a zyska kompletnie nowego wymiaru,
  • sos sałatkowy,
  • sos do polania pomidorów,
  • do posmarowania pysznego bezglutenowego pieczywa, a na to gruby plaster wędzonego tofu i obita ilość pomidora,
  • do polania pieczonych warzyw…

Sos chimichurri z natki marchewki:

Składniki na 300 ml sosu:

– natka z pęczka marchewki

– 3-4 ząbki czosnku

– sok z 2 cytryn

– 1 papryczka chilli

– 1 łyżka suszonego oregano

– 10 g świeżego imbiru

– odrobina soli do smaku

– 200 ml oliwy z oliwek

Wykonanie:

  1. Natkę odetnij i dokładnie umyj. Obierz listki z łodyżek i bardzo drobno posiekaj.
  2. Chili oraz imbir drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Wszystkie składniki wrzuć do słoika i dokładnie wymieszaj.
  4. Sos przelej do słoika i zamknij. Przechowuj w lodówce do tygodnia.

Pomysł na podanie:

Marchewki z pęczka przekrój wzdłuż na połowy, a większe na ćwiartki. Podduś na patelni na odrobinie oliwy z oliwek lub upiecz w piekarniku. Polej sosem chimichurri i dokładnie wymieszaj. Posyp garścią orzechów włoskich. Podawaj z goframi lub na pieczywie. Możesz również posmarować pieczywo/gofry rozgniecionym awokado i na to położyć marchewki. To smakuje obłędnie!

Zostaw komentarz