Sos chimichurri z natki marchewki

Ten sos chimichurri z natki marchewki to wybawienie! Wiosną i wczesnym latem zazwyczaj kupuję malutkie marchewki z gigantyczną natką. Zawsze szkoda mi jej wyrzucać. Przecież też jest jadalna i bardzo wartościowa. Przy tym jej smak ma marchewkową nutkę. Intensywnie zielony kolor świadczy o wysokiej gęstości odżywczej. Właściwie nie ma powodu, żeby z niej nie skorzystać.

Z natki marchewki można zrobić wile różnych wspaniałych potraw np. pesto, dodać do hummusu, smoothie lub wycisnąć na sok. Żeby wycisnąć sok z liści i twardych łodyżek, bez wcześniejszego krojenia, niezbędna jest dobra wyciskarka. I tu polecam moją ukochaną wyciskarkę Sana. Jest niezawodna.

Z natki marchewki warto skorzystać ze względu na obfitość składników odżywczych. Znajdziesz w niej:

  • witamina C,
  • witamina K,
  • wapń,
  • magnez,
  • potas,
  • związki fenolowe,
  • karotenoidy,
  • chlorofil,
  • przeciwutleniacze.

Zielone liście to bomby witaminowe, a przy tym sycące i niskokaloryczne. W naszej codziennej diecie powinno być ich jak najwięcej. Na własnym ciele doświadczam jak wspaniały wpływ mają na organizm i jelita. Zielenina jest bardzo niedoceniana, a przecież nasze bakterie jelitowe ją uwielbiają! Rośnie to, co karmisz. Dlatego codziennie dokarmiaj mikroorganizmy, które sprzyjają zdrowiu i dobremu samopoczuciu fizycznemu oraz psychicznemu.

Na bazie natki marchewki zrobisz cuuuuudowny sos chimichurri, który w kuchni pełni kilka pysznych funkcji:

  • jako marynata do warzyw i tofu,
  • dodatek do zupy, polej nim zupę, a zyska kompletnie nowego wymiaru,
  • sos sałatkowy,
  • sos do polania pomidorów,
  • do posmarowania pysznego bezglutenowego pieczywa, a na to gruby plaster wędzonego tofu i obita ilość pomidora,
  • do polania pieczonych warzyw…

Sos chimichurri z natki marchewki:

Składniki na 300 ml sosu:

– natka z pęczka marchewki

– 3-4 ząbki czosnku

– sok z 2 cytryn

– 1 papryczka chilli

– 1 łyżka suszonego oregano

– 10 g świeżego imbiru

– odrobina soli do smaku

– 200 ml oliwy z oliwek

Wykonanie:

  1. Natkę odetnij i dokładnie umyj. Obierz listki z łodyżek i bardzo drobno posiekaj.
  2. Chili oraz imbir drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Wszystkie składniki wrzuć do słoika i dokładnie wymieszaj.
  4. Sos przelej do słoika i zamknij. Przechowuj w lodówce do tygodnia.

Pomysł na podanie:

Marchewki z pęczka przekrój wzdłuż na połowy, a większe na ćwiartki. Podduś na patelni na odrobinie oliwy z oliwek lub upiecz w piekarniku. Polej sosem chimichurri i dokładnie wymieszaj. Posyp garścią orzechów włoskich. Podawaj z goframi lub na pieczywie. Możesz również posmarować pieczywo/gofry rozgniecionym awokado i na to położyć marchewki. To smakuje obłędnie!

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Verified by MonsterInsights