Sos chimichurri

Sos chimichurri jest boski! Można go użyć do wielu potraw: zamarynować tofu i surowe warzywa, jako sos do sałatek lub ziemniaczków. Jego obłędnie pyszny smak sprawdzi się również w zestawieniu z pieczonymi, gotowanymi i parowanymi warzywami. Można polać nim pomidory albo wegańską fetę. Zawsze warto mieć pod ręką przepis i tych kilka prostych składników.

Sos chimichurri to moje najnowsze odkrycie. Ostatnio zjadamy bardzo dużo warzyw pod różną postacią, najczęściej surowych. Sos, którym można je zamarynować i tym samym wzbogacić smak jest nieoceniony. Totalnie odmienia potrawę, nadając jej głębszego smaku. W ten sposób dużo prościej jest zwiększyć ilość warzyw w diecie. Wystarczy dobrze je przygotować i doprawić.

Sos chimichurri

Składniki:

– 100 ml oliwy z oliwek

– 1 pęczek natki pietruszki

– 1 łyżeczka suszonego oregano

– ½ papryczki chilli

– 3-4 ząbki czosnku

– 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego

– ½ łyżeczki soli

– ½ łyżeczki mielonego pieprzu

Wykonanie:

  1. Pietruszkę i chilli pokrój w bardzo drobną kosteczkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Wszystkie składniki wrzuć do słoiczka i dokładnie wymieszaj.

Sos zamknięty w słoiczku przechowuj w lodówce do 7 dni.

Na zdrowie!

Zobacz również przepis na sałatkę z surowej dyni piżmowej.

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.