Sos chimichurri jest boski! Można go użyć do wielu potraw: zamarynować tofu i surowe warzywa, jako sos do sałatek lub ziemniaczków. Jego obłędnie pyszny smak sprawdzi się również w zestawieniu z pieczonymi, gotowanymi i parowanymi warzywami. Można polać nim pomidory albo wegańską fetę. Zawsze warto mieć pod ręką przepis i tych kilka prostych składników.
Sos chimichurri to moje najnowsze odkrycie. Ostatnio zjadamy bardzo dużo warzyw pod różną postacią, najczęściej surowych. Sos, którym można je zamarynować i tym samym wzbogacić smak jest nieoceniony. Totalnie odmienia potrawę, nadając jej głębszego smaku. W ten sposób dużo prościej jest zwiększyć ilość warzyw w diecie. Wystarczy dobrze je przygotować i doprawić.
Sos chimichurri
Składniki:
– 100 ml oliwy z oliwek
– 1 pęczek natki pietruszki
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– ½ papryczki chilli
– 3-4 ząbki czosnku
– 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
– ½ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki mielonego pieprzu
Wykonanie:
- Pietruszkę i chilli pokrój w bardzo drobną kosteczkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Wszystkie składniki wrzuć do słoiczka i dokładnie wymieszaj.
Sos zamknięty w słoiczku przechowuj w lodówce do 7 dni.
Na zdrowie!
Zobacz również przepis na sałatkę z surowej dyni piżmowej.