Sos koperkowy na bazie nerkowców

Kuchnia wegańska potrafi zaskoczyć, szczególnie gdy lubi się eksperymenty. Pyszny sos koperkowy jest wynikiem testów z nerkowcami. Niesamowite jak wiele można z nich stworzyć.

Orzechy nerkowca dzięki temu, że po namoczeniu w wodzie pęcznieją i stają się bardzo miękkie, świetnie zastępują produkty nabiałowe. Można z nich zrobić mleko, jogurt (dodając zakwaski), śmietanę, sery, serki,  twarogi i ciasta.

Ostatnio odkryłam również ich zupełnie inne oblicze. Namoczone wcześniej orzechy nerkowca, zblendowane z wodą i podgrzane, gęstnieją, tworząc konsystencję sosu lub też w słodkiej wersji budyniu (przepis niebawem na blogu).  To jest zupełnie nowe odkrycie, które prowadzi do małej rewolucji w mojej kuchni, dając nowe możliwości komponowania posiłków oraz tworzenia słodkości. Jestem zachwycona!

Sos koperkowy na bazie nerkowców

Składniki na 5 porcji:

– 1 kalarepa

– 2 machewki

– mała pietruszka – korzeń

– 100 g fasoli mung moczonej minimum 8 godzin

– 200 g nerkowców moczonych minimum 8 godzin

– 3 ząbki czosnku

– 1 cebula

– 5 łyżek oleju

– 2 małe lub 1 duży pęczek koperku

– 300 g koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)

– 700 ml wody

 

Przyprawy:

– 2 łyżeczki kardamonu mielonego

– 2 łyżeczki mielonego imbiru

– 1 łyżeczka kurkumy

– ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

– sól i pieprz do smaku

– świeże chilli (opcjnalnie)

 

  1. Cebulkę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy w garnku, na oleju, aż cebulka się zeszkli.
  2. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę warzywa: kalarepę, marchew, pietruszkę, dorzucamy do cebulki. Podsmażamy na średnim ogniu około 10 minut.
  3. Dodajemy przecedzoną przez sito fasolę mung, przykrywamy i dusimy około 5 minut. Warzywa i fasola powinny być miękkie. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
  4. Nerkowce blendujemy z wodą na konsystencję mleka.
  5. Koperek drobno siekamy.
  6. Wlewamy mleko nerkowcowe i dokładnie mieszamy. Sos powinien bardzo się zagęścić.
  7. Pod koniec gotowania dodajemy koperek. Doprawiamy do smaku.
  8. Do sosu można dodać przecier pomidorowy i chwilę gotować na małym ogniu. Pomidory wspaniale wzbogacą smak.

Uwagi:

Zamiast fasoli mung można dodać ciecierzycę z puszki/słoika lub mrożony groszek (nie trzeba wcześniej gotować).

Sos można podzielić na 2 części, jedną zrobić w wersji podstawowej-białą, do drugiej dodać koncentrat pomidorowy. Dzięki temu urozmaicimy nasze menu.

Sos można mrozić. Wcześniej należy podzielić go na porcje.

Sos podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą.

Na zdrowie! 🙂

2 Komentarze

  • Monika
    Opublikowane 2021-05-01 08:48 0Polubienia

    Czy nerkowca blendujemy z wodą, w której były moczone?
    Z jaką ilością wody je blendujemy?

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2021-05-10 10:34 0Polubienia

      Zrób, jak czujesz, Jak woda nie jest mętna, to można użyć z moczenia. W przepisie podana jest ilość wody.

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.