Kuchnia wegańska potrafi zaskoczyć, szczególnie gdy lubi się eksperymenty. Pyszny sos koperkowy jest wynikiem testów z nerkowcami. Niesamowite jak wiele można z nich stworzyć.
Orzechy nerkowca dzięki temu, że po namoczeniu w wodzie pęcznieją i stają się bardzo miękkie, świetnie zastępują produkty nabiałowe. Można z nich zrobić mleko, jogurt (dodając zakwaski), śmietanę, sery, serki, twarogi i ciasta.
Ostatnio odkryłam również ich zupełnie inne oblicze. Namoczone wcześniej orzechy nerkowca, zblendowane z wodą i podgrzane, gęstnieją, tworząc konsystencję sosu lub też w słodkiej wersji budyniu (przepis niebawem na blogu). To jest zupełnie nowe odkrycie, które prowadzi do małej rewolucji w mojej kuchni, dając nowe możliwości komponowania posiłków oraz tworzenia słodkości. Jestem zachwycona!
Sos koperkowy na bazie nerkowców
Składniki na 5 porcji:
– 1 kalarepa
– 2 machewki
– mała pietruszka – korzeń
– 100 g fasoli mung moczonej minimum 8 godzin
– 200 g nerkowców moczonych minimum 8 godzin
– 3 ząbki czosnku
– 1 cebula
– 5 łyżek oleju
– 2 małe lub 1 duży pęczek koperku
– 300 g koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
– 700 ml wody
Przyprawy:
– 2 łyżeczki kardamonu mielonego
– 2 łyżeczki mielonego imbiru
– 1 łyżeczka kurkumy
– ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
– sól i pieprz do smaku
– świeże chilli (opcjnalnie)
- Cebulkę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy w garnku, na oleju, aż cebulka się zeszkli.
- Dodajemy pokrojone w drobną kostkę warzywa: kalarepę, marchew, pietruszkę, dorzucamy do cebulki. Podsmażamy na średnim ogniu około 10 minut.
- Dodajemy przecedzoną przez sito fasolę mung, przykrywamy i dusimy około 5 minut. Warzywa i fasola powinny być miękkie. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
- Nerkowce blendujemy z wodą na konsystencję mleka.
- Koperek drobno siekamy.
- Wlewamy mleko nerkowcowe i dokładnie mieszamy. Sos powinien bardzo się zagęścić.
- Pod koniec gotowania dodajemy koperek. Doprawiamy do smaku.
- Do sosu można dodać przecier pomidorowy i chwilę gotować na małym ogniu. Pomidory wspaniale wzbogacą smak.
Uwagi:
Zamiast fasoli mung można dodać ciecierzycę z puszki/słoika lub mrożony groszek (nie trzeba wcześniej gotować).
Sos można podzielić na 2 części, jedną zrobić w wersji podstawowej-białą, do drugiej dodać koncentrat pomidorowy. Dzięki temu urozmaicimy nasze menu.
Sos można mrozić. Wcześniej należy podzielić go na porcje.
Sos podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą.
Na zdrowie! :)
Czy nerkowca blendujemy z wodą, w której były moczone?
Z jaką ilością wody je blendujemy?
Zrób, jak czujesz, Jak woda nie jest mętna, to można użyć z moczenia. W przepisie podana jest ilość wody.