Sos pomidorowy z cynamonową nutą

Podczas tej majówki nikt nie będzie się nudzić. Ostatnio byliśmy w Grecji posmakować ich narodowego specjału, czyli tzatzyki, oczywiście w wegańskiej wersji. Teraz zabieram Was do słonecznej Hiszpanii, pachnącej pomidorami.  Z dodatkiem odrobiny cynamonowego orientu, niczym w święto La Tomatina rozkwasimy kilka sztuk i zrobimy krwiście czerwony sos. Urzeczeni jego barwą, smakiem i kolorem, będziemy zanurzać się w jego jedwabiście kremowej konsystencji.  Zanim nastanie lato i warzywniaki obrodzą w świeże, pachnące słońcem pomidory, wykorzystamy te, które zostały zebrane  w najdogodniejszym czasie, zachowując w sobie energię promieni słonecznych.  Nakarmimy swoje ciała i dusze ich witalnością.

Jeżeli, ktoś z Was nie lubi mieszanki kulturowej, można zrezygnować z cynamonu, ale pozostałe dodatki są obowiązkowe.  Zapraszam Was na hiszpańską przygodę, przy dźwiękach gitary Paco De Lucia, z pomidorami w roli głównej.  Włączcie muzykę, wyciszcie umysł, otwórzcie się na dźwięki i obudźcie w sobie hiszpański temperament, z pewnością przyda się na Corridzie, w walce z pomidorem.

 

Sos pomidorowy z cynamonową nutą

Składniki:

– puszka krojonych pomidorów

– 195g koncentratu pomidorowego (słoiczek)

– 3 ząbki czosnku

– ½ dużej cebuli

– 4 łyżki sosu sojowego

– 3-4  łyżki octu balsamicznego

– 2 łyżki oleju do smażenia

– łyżeczka ksylitolu

– ⅛ łyżeczki cynamonu

  1. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, aż cebulka się zeszkli.
  2. Dorzucamy pozostałe składniki, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, przez około 15 minut. Blendujemy na gładki sos.
  3. Po zblendowaniu gotujemy jeszcze 5 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku.

 

Na zdrowie! 🙂

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.