Spaghetti z cukinii z czosnkowym sosem z awokado

W czasie upalnych dni zazwyczaj nabieramy ochoty na lekkie dania lub sałatki. Coś, co nie zmusza organizmu do ciężkiej pracy, a pomaga w schłodzeniu. Niektórzy nawet bardzo ograniczają jedzenie. Ja niestety nie należę do tych osób. Dla mnie latem jedynie zmieniają się smaki. Gdy dostępne jest tak wiele świeżych warzyw i owoców, trudno jest mi powstrzymać się przed wchłonięciem dużej ich ilości. Wszystko jest takie kuszące. Przyznać jednak muszę, że faktycznie część z moich potraw staje się lżejsza i dużo więcej zjadam surowych warzyw i owoców. Zimą natomiast ograniczam się do minimum.

Jednym z rarytasów, który odkryłam w zeszłym roku, jest spaghetti warzywne. Można je zrobić przy pomocy temperówki do warzyw lub spiralizera. Polecam tę drugą opcję, gdyż dzięki różnym nożom jest kilka wariantów kształtów. Makaron można zrobić również z np.: buraka, marchewki, pietruszki itd. Można dowolnie łączyć warzywne makarony lub dodawać je dla urozmaicenia, do sałatek, zup, układać na kanapki, a także marynować lub kisić.

Co do poniższego przepisu, to po raz kolejny muszę stwierdzić, że jest banalnie prosty. Przygotowany został z myślą o osobach zapracowanych, które nie mają czasu na kuchenne zabawy, a cenią sobie łatwość przygotowanych dań i łatwą dostępność składników. Sos z awokado z racji tego, że jest zakwaszony cytryną, może stać w lodówce do dwuch dni, więc spokojnie możecie przygotować sobie dodatkową porcję i zabrać rano do pracy.

Spaghetti z cukinii z czosnkowym sosem z awokado (2 porcje)

Składniki:

– 2 cukinie

– ½ dużego awokado lub jedno małe

– sok z ½ cytryny

– mały ząbek czosnku

– 50 ml mleka sojowego

– sól i pieprz

– 2 łyżki ziaren słonecznika plasterek: pomidora, marchewki, buraczka

  1. Cukinię myjemy i robimy makaron za pomocą temperówki do warzyw lub spiralizera.
  2. Awokado obieramy, żeby nie ściemniało, dodajemy szybko sok z cytryny, czosnek, mleko, sól i pieprz. Blendujemy na aksamitną masę.
  3. Pestki słonecznika podprażamy na suchej patelni, marchew, pomidor i burak kroimy w drobniutką kosteczkę.
  4. Makaron z cukinii polewamy sosem i posypujemy słonecznikiem oraz pokrojonymi warzywami.

Na zdrowie! 🙂

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.