Sałatka z czerwonej kapusty z gryką, świeżymi ziołami i sosem tahini

Uwielbiam soczyście fioletowy kolor czerwonej kapusty. Zadziwia mnie to, że nazwa nie współgra z jej wyglądem. Poszukując informacji na temat, dlaczego fioletowa kapusta nazwana jest czerwoną, znalazłam takie oto przewrotne wyjaśnienie, w postaci dialogu matki z dzieckiem: „-Mamusiu, co to jest? -Czarne jagody. -A dlaczego one są czerwone? -Bo są jeszcze zielone”. Ta odpowiedź w zupełności mnie usatysfakcjonowała. 🙂

Kolor kapusty jest tak intensywny, że postanowiłam wyszukać więcej informacji o jego właściwościach i znaczeniu. I tym razem nie dałam się tak łatwo zbyć.  🙂 Oto szybki przegląd. Fiolet jest kolorem mistycznym, symbolizującym władzę, niedostępność, a także zmysłowość, spokój i harmonię. Niektóre źródła podają, że posiada również właściwości pobudzające do działania oraz kreatywność. Fiolet kojarzony jest z duchowością i sięganiem do świata niematerialnego. Jest pomocny dla osób cierpiących na bezsenność, gdyż działa wyciszająco. Ponadto hamuje apatyt, reguluje przemianę materii oraz wyrównuje gospodarkę hormonalną. Fioletowe warzywa i owoce zawierają antocyjany, które pozytywnie wpływają na układ krążenia, stymuluję pracę układu nerwowego i trawienia, oraz doskonale działają na potencję.

Sałatka z czerwonej kapusty z gryką, świeżymi ziołami i sosem tahini może być zarówno dodatkiem do obiadu, jak i pełnowartościowym daniem. Wystarczy jedynie zmienić proporcje i np. dodać więcej lub mniej kaszy gryczanej. Jeżeli nie lubicie gryki, zamieńcie ją na inne ulubione zboże.

 

Sałatka z czerwonej kapusty z gryką, świeżymi ziołami i sosem tahini

Składniki (3-4 porcje):

– 250 g poszatkowanej kapusty

– 200 g ciecierzycy ze słoika (lub po ugotowaniu)

– 4 łyżki kukurydzy ze słoika (lub ugotowanej)

– 1 czerwona papryka pokrojona w paski

– 80 g kaszy gryczanej (przed ugotowaniem)

– 1 garść świeżych ziół (u mnie oregano)

– sok z ½ cytryny

Sos tahini:

– 3-4 łyżeczki tahini

– 1 mały ząbek czosnku

– sok z ½ – 1 cytryny

– ok. 150 ml mleka sojowego

– sól, pieprz

  1. Do kapusty wrzucamy ugotowaną kaszę gryczaną oraz pozostałe składniki, polewamy sokiem z cytryny i delikatnie mieszamy.
  2. Aby zrobić sos, należy wszystkie składniki (tahini, czosnek, sok z cytryny, mleko sojowe) wrzucić do jednego naczynia i dokładnie wymieszać. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli będzie za gęsty, dodajemy więcej mleka sojowego.
  3. Sałatę polewamy przed podaniem, nie mieszamy jej z sosem.

Na zdrowie! 🙂

Zapraszam również po przepis na fioletowe paszteciki z czerwonej kapusty!

P.S. Jeżeli wiecie skąd wzięła się nazwa czerwonej fioletowej kapusty, to dajcie znać w komentarzu. 🙂

5 Komentarze

  • Śledzenie: Buddha bowl z makaronem z cukinii i sosem pomidorowym - Misa Mocy
  • Justyna
    Opublikowane 2020-04-21 05:43 0Polubienia

    Chciałam zapytać, czy orientujesz się może jaką i gdzie kupuje się kukurydzę do gotowania, żeby nie korzystać z tej z puszki? To jakieś suszone ziarno (kojarzę tylko typu popcorn)? Bo kolby to kojarzę tylko tej słodkiej kukurydzy, i to jeszcze świeże. Unikam puszek i brakuje mi kukurydzy w moich daniach 😉 Będę wdzięczna za podpowiedź. Pozdrawiam ciepło!

  • Ana
    Opublikowane 2022-01-04 22:39 0Polubienia

    Chciałam zapytać, czy warto do tej sałatki uprzednio sparzyć/zagotować kapustę? Mam obawy, że nie będzie lekkostrawna – jeśli poszatkujemy surową… Będę wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam!

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2022-01-05 13:11 0Polubienia

      Kapusta z natury jest wzdymająca, więc można oczywiście ją sparzyć lub „ugotować na surowo”, czyli pougniatać osoloną z odrobiną oleju, aż zmięknie (wymasować).

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.