Uwielbiam soczyście fioletowy kolor czerwonej kapusty. Zadziwia mnie to, że nazwa nie współgra z jej wyglądem. Poszukując informacji na temat, dlaczego fioletowa kapusta nazwana jest czerwoną, znalazłam takie oto przewrotne wyjaśnienie, w postaci dialogu matki z dzieckiem: „-Mamusiu, co to jest? -Czarne jagody. -A dlaczego one są czerwone? -Bo są jeszcze zielone”. Ta odpowiedź w zupełności mnie usatysfakcjonowała. :)

Kolor kapusty jest tak intensywny, że postanowiłam wyszukać więcej informacji o jego właściwościach i znaczeniu. I tym razem nie dałam się tak łatwo zbyć.  :) Oto szybki przegląd. Fiolet jest kolorem mistycznym, symbolizującym władzę, niedostępność, a także zmysłowość, spokój i harmonię. Niektóre źródła podają, że posiada również właściwości pobudzające do działania oraz kreatywność. Fiolet kojarzony jest z duchowością i sięganiem do świata niematerialnego. Jest pomocny dla osób cierpiących na bezsenność, gdyż działa wyciszająco. Ponadto hamuje apatyt, reguluje przemianę materii oraz wyrównuje gospodarkę hormonalną. Fioletowe warzywa i owoce zawierają antocyjany, które pozytywnie wpływają na układ krążenia, stymuluję pracę układu nerwowego i trawienia, oraz doskonale działają na potencję.

Sałatka z czerwonej kapusty z gryką, świeżymi ziołami i sosem tahini może być zarówno dodatkiem do obiadu, jak i pełnowartościowym daniem. Wystarczy jedynie zmienić proporcje i np. dodać więcej lub mniej kaszy gryczanej. Jeżeli nie lubicie gryki, zamieńcie ją na inne ulubione zboże.

 

Sałatka z czerwonej kapusty z gryką, świeżymi ziołami i sosem tahini

Składniki (3-4 porcje):

– 250 g poszatkowanej kapusty

– 200 g ciecierzycy ze słoika (lub po ugotowaniu)

– 4 łyżki kukurydzy ze słoika (lub ugotowanej)

– 1 czerwona papryka pokrojona w paski

– 80 g kaszy gryczanej (przed ugotowaniem)

– 1 garść świeżych ziół (u mnie oregano)

– sok z ½ cytryny

Sos tahini:

– 3-4 łyżeczki tahini

– 1 mały ząbek czosnku

– sok z ½ – 1 cytryny

– ok. 150 ml mleka sojowego

– sól, pieprz

  1. Do kapusty wrzucamy ugotowaną kaszę gryczaną oraz pozostałe składniki, polewamy sokiem z cytryny i delikatnie mieszamy.
  2. Aby zrobić sos, należy wszystkie składniki (tahini, czosnek, sok z cytryny, mleko sojowe) wrzucić do jednego naczynia i dokładnie wymieszać. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli będzie za gęsty, dodajemy więcej mleka sojowego.
  3. Sałatę polewamy przed podaniem, nie mieszamy jej z sosem.

Na zdrowie! :)

Zapraszam również po przepis na fioletowe paszteciki z czerwonej kapusty!

P.S. Jeżeli wiecie skąd wzięła się nazwa czerwonej fioletowej kapusty, to dajcie znać w komentarzu. :)

Zostaw komentarz

  1. Justyna 2020-04-21 at 05:43 - Reply

    Chciałam zapytać, czy orientujesz się może jaką i gdzie kupuje się kukurydzę do gotowania, żeby nie korzystać z tej z puszki? To jakieś suszone ziarno (kojarzę tylko typu popcorn)? Bo kolby to kojarzę tylko tej słodkiej kukurydzy, i to jeszcze świeże. Unikam puszek i brakuje mi kukurydzy w moich daniach ;) Będę wdzięczna za podpowiedź. Pozdrawiam ciepło!

    • Ewa Ługowska 2020-04-21 at 12:51 - Reply

      Czasem można kupić mrożoną lub w słoiku.

  2. Ana 2022-01-04 at 22:39 - Reply

    Chciałam zapytać, czy warto do tej sałatki uprzednio sparzyć/zagotować kapustę? Mam obawy, że nie będzie lekkostrawna – jeśli poszatkujemy surową… Będę wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam!

    • Ewa Ługowska 2022-01-05 at 13:11 - Reply

      Kapusta z natury jest wzdymająca, więc można oczywiście ją sparzyć lub „ugotować na surowo”, czyli pougniatać osoloną z odrobiną oleju, aż zmięknie (wymasować).