Steak z czerwonej kapusty w pysznej marynacie możesz podać tak jak ja do ziemniaków, ale równie dobrze będzie smakował z każdą kaszą! Marynata sprawia, że jego smak jest fajnie podkręcony i wyrazisty. Po prostu pycha!
Steak z czerwonej kapusty w pysznej marynacie, to kolejny przepis w ramach cyklu warzywo miesiąca, podczas którego odczarowujemy warzywa, na które często brakuje pomysłu. Czerwona kapusta jest warzywem, o którym warto pamiętać w codziennej diecie. Już sam jej kolor świadczy o nasyceniu wartościami odżywczymi. Warzywo jest bogate przede wszystkim w potas, wit. C oraz A.
Czerwoną kapustę można przygotować na kilka sposobów np. w formie sałatki lub zupy-krem. Wbrew pozorom możliwości jest bardzo dużo!! Można również dodawać ją do soku warzywnego, kisić, w liście zawijać gołąbki.
Ostatnio oglądałam program dokumentalny o cenionym szefie kuchni, który przed przyrządzeniem potrawy pytał warzywa, o to, jak chcą zostać przygotowane. Warto spróbować i tej techniki. Kto wie, może odpowie?!


Steak z czerwonej kapusty w pysznej marynacie
Składniki na 4 porcje:
– 1/2 niedużej główki czerwonej kapusty
– 1 ząbek czosnku
– 2 cm korzenia imbiru
– 30 g dowolnego oleju do smażenia
– sól
– do posypania: czerwony pieprz, prażony sezam, szczypiorek (posypka jest opcjonalna)
Wykonanie:
- Czosnek przeciśnij przez praskę, obrany imbir zetrzyj na tarce. Wrzuć do małej miseczki, dodaj odrobinę soli, olej i dokładnie wymieszaj.
- Kapustę pokrój na grube plastry i dokładnie wysmaruj marynatą. Rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na minimum 15 minut (może być nawet kilka godzin).
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Wstaw blaszkę z kapustą i piecz około 30 minut.
Podawaj z ziemniakami lub kaszą. Przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku.
Zobacz również inne pomysły na wegański obiad.
