Steak z czerwonej kapusty w pysznej marynacie

Steak z czerwonej kapusty w pysznej marynacie możesz podać tak jak ja do ziemniaków, ale równie dobrze będzie smakował z każdą kaszą! Marynata sprawia, że jego smak jest fajnie podkręcony i wyrazisty. Po prostu pycha!

Steak z czerwonej kapusty w pysznej marynacie, to kolejny przepis w ramach cyklu warzywo miesiąca, podczas którego odczarowujemy warzywa, na które często brakuje pomysłu. Czerwona kapusta jest warzywem, o którym warto pamiętać w codziennej diecie. Już sam jej kolor świadczy o nasyceniu wartościami odżywczymi. Warzywo jest bogate przede wszystkim w potas, wit. C oraz A.

Czerwoną kapustę można przygotować na kilka sposobów np. w formie sałatki lub zupy-krem. Wbrew pozorom możliwości jest bardzo dużo!! Można również dodawać ją do soku warzywnego, kisić, w liście zawijać gołąbki.

Ostatnio oglądałam program dokumentalny o cenionym szefie kuchni, który przed przyrządzeniem potrawy pytał warzywa, o to, jak chcą zostać przygotowane. Warto spróbować i tej techniki. Kto wie, może odpowie?!

Steak z czerwonej kapusty w pysznej marynacie

Składniki na 4 porcje:

– 1/2 niedużej główki czerwonej kapusty

– 1 ząbek czosnku

– 2 cm korzenia imbiru

– 30 g dowolnego oleju do smażenia

– sól

– do posypania: czerwony pieprz, prażony sezam, szczypiorek (posypka jest opcjonalna)

Wykonanie:

  1. Czosnek przeciśnij przez praskę, obrany imbir zetrzyj na tarce. Wrzuć do małej miseczki, dodaj odrobinę soli, olej i dokładnie wymieszaj.
  2. Kapustę pokrój na grube plastry i dokładnie wysmaruj marynatą. Rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na minimum 15 minut (może być nawet kilka godzin).
  3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Wstaw blaszkę z kapustą i piecz około 30 minut.

Podawaj z ziemniakami lub kaszą. Przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku.

Zobacz również inne pomysły na wegański obiad.

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.