Czy wy też widzicie, jak zachwycające są warzywa? Ich uroda jest tak doskonała, że trudno ją opisać. Kształt, kolor, struktura…wszystko jest idealne! W środku każdego z warzyw namalowany jest obraz wzrostu i rozwoju rośliny.
Kapusta pekińska ma piękne, marszczone, dość delikatne liście. Fantastycznie wygląda w sałatce. Jednak tuż przy końcu, przy tak zwanym głąbie, robi się twarda i mniej apetyczna. W takich wypadkach problem nie stanowi samo warzywo, a sposób jego przygotowania. Może głąb nie do końca nadaje się do sałatki, ale gdy poddamy go delikatnej obróbce termicznej i podsmażymy od środka na złoto, zyska zupełnie inny wymiar. Zobaczcie, jak piękną ma strukturę. W środku maluje się przepiękny obraz, który fantastycznie wygląda na talerzu. W towarzystwie tłuczonych ziemniaków i pomidorowego sosu stanowi pełnię!
Przepis na sos znajdziecie tu: https://misamocy.pl/sos-pomidorowy-cynamonowa-nuta/
Stek z głąba kapusty pekińskiej
Składniki:
– głąb z kapusty pekińskiej
– 2 łyżki oleju
– 2 ząbki czosnku
– sól
– dodatki : czarnuszka, suszona cebula
- Głąb z kapusty przekrawamy na pół. Czosnek obieramy i rozgniatamy delikatnie nożem (chodzio to żeby pękł).
- Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i chwilkę smażymy, kładziemy połówki kapusty (środkiem do dołu). Przykrywamy pokrywką i dusimy na średnim ogniu około 10 minut.
- Odkrywamy pokrywkę i smażymy jeszcze około 5 minut, aż spód zyska złoty kolor.
- Wykładamy na talerz solimy i posypujemy dodatkami.
Uwaga:
Kapusta to obróbce powinna być soczysta i zachować swój pierwotny kształt. Dzięki temu będzie chrupka i pyszna!
Kapusty wcześniej nie solimy, żeby nie puściła wody.
Podajemy z ziemniakami i sosem pomidorowym.
Na zdrowie! 🙂