Obiad Przepisy Zero Waste

Stek z głąba kapusty pekińskiej

Dodany przez on 12 lutego, 2020

Czy wy też widzicie, jak zachwycające są warzywa? Ich uroda jest tak doskonała, że trudno ją opisać. Kształt, kolor, struktura…wszystko jest idealne! W  środku każdego z warzyw namalowany jest obraz wzrostu i rozwoju rośliny.

 

Kapusta pekińska ma piękne, marszczone, dość delikatne liście. Fantastycznie wygląda w sałatce. Jednak tuż przy końcu, przy tak zwanym głąbie, robi się twarda i mniej apetyczna. W takich wypadkach problem nie stanowi samo warzywo, a sposób jego przygotowania. Może głąb nie do końca nadaje się do sałatki, ale gdy poddamy go delikatnej obróbce termicznej i podsmażymy od środka na złoto, zyska zupełnie inny wymiar. Zobaczcie, jak piękną ma strukturę. W środku maluje się przepiękny obraz, który fantastycznie wygląda na talerzu. W towarzystwie tłuczonych ziemniaków i pomidorowego sosu stanowi pełnię!

Przepis na sos znajdziecie tu: https://misamocy.pl/sos-pomidorowy-cynamonowa-nuta/

Stek z głąba kapusty pekińskiej

Składniki:

– głąb z kapusty pekińskiej

– 2 łyżki oleju

– 2 ząbki czosnku

– sól

– dodatki : czarnuszka, suszona cebula

 

  1. Głąb z kapusty przekrawamy na pół. Czosnek obieramy i rozgniatamy delikatnie nożem (chodzio to żeby pękł).
  2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i chwilkę smażymy, kładziemy połówki kapusty (środkiem do dołu). Przykrywamy pokrywką i dusimy na średnim ogniu około 10 minut.
  3. Odkrywamy pokrywkę i smażymy jeszcze około 5 minut, aż spód zyska złoty kolor.
  4. Wykładamy na talerz solimy i posypujemy dodatkami.

 

Uwaga:

Kapusta to obróbce powinna być soczysta i zachować swój pierwotny kształt. Dzięki temu będzie chrupka i pyszna!

Kapusty wcześniej nie solimy, żeby nie puściła wody.

Podajemy z ziemniakami i sosem pomidorowym.

 

Na zdrowie! 🙂

 

TAG
Podobne wpisy

Dodaj odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.