Stek z głąba kapusty pekińskiej

Czy wy też widzicie, jak zachwycające są warzywa? Ich uroda jest tak doskonała, że trudno ją opisać. Kształt, kolor, struktura…wszystko jest idealne! W  środku każdego z warzyw namalowany jest obraz wzrostu i rozwoju rośliny.

 

Kapusta pekińska ma piękne, marszczone, dość delikatne liście. Fantastycznie wygląda w sałatce. Jednak tuż przy końcu, przy tak zwanym głąbie, robi się twarda i mniej apetyczna. W takich wypadkach problem nie stanowi samo warzywo, a sposób jego przygotowania. Może głąb nie do końca nadaje się do sałatki, ale gdy poddamy go delikatnej obróbce termicznej i podsmażymy od środka na złoto, zyska zupełnie inny wymiar. Zobaczcie, jak piękną ma strukturę. W środku maluje się przepiękny obraz, który fantastycznie wygląda na talerzu. W towarzystwie tłuczonych ziemniaków i pomidorowego sosu stanowi pełnię!

Przepis na sos znajdziecie tu: https://misamocy.pl/sos-pomidorowy-cynamonowa-nuta/

Stek z głąba kapusty pekińskiej

Składniki:

– głąb z kapusty pekińskiej

– 2 łyżki oleju

– 2 ząbki czosnku

– sól

– dodatki : czarnuszka, suszona cebula

 

  1. Głąb z kapusty przekrawamy na pół. Czosnek obieramy i rozgniatamy delikatnie nożem (chodzio to żeby pękł).
  2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i chwilkę smażymy, kładziemy połówki kapusty (środkiem do dołu). Przykrywamy pokrywką i dusimy na średnim ogniu około 10 minut.
  3. Odkrywamy pokrywkę i smażymy jeszcze około 5 minut, aż spód zyska złoty kolor.
  4. Wykładamy na talerz solimy i posypujemy dodatkami.

 

Uwaga:

Kapusta to obróbce powinna być soczysta i zachować swój pierwotny kształt. Dzięki temu będzie chrupka i pyszna!

Kapusty wcześniej nie solimy, żeby nie puściła wody.

Podajemy z ziemniakami i sosem pomidorowym.

 

Na zdrowie! 🙂

 

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.