Strączkowe wrapy z grochu i zielonego groszku

Lubię wejść do sklepu, rozejrzeć się po półkach i wyhaczyć nowinki. Rynek produktów wegańskich i bezglutenowych rozwija się bardzo dynamicznie, dlatego zawsze trafiam na jakieś nowe ciekawostki kulinarne. Ciągle powstaje coś nowego, producenci ścigają się w wymyślaniu coraz to bardziej zadziwiających specjałów.

Ostatnio moją uwagę przykuły mąki strączkowe. Do najbardziej popularnych należy mąka z ciecierzycy, ale nie jest ona zbyt lubiana. Ma bardzo specyficzny smak i często przepisy z jej udziałem wywołują grymas na twarzy.  Postanowiłam sprawdzić, jak jest w przypadku mąki z grochu i zielonego groszku.  Czy są równie charakterystyczne, czyli może jednak będą bardziej neutralne?  Po zakupie produktów do głowy przyszło mi kilka pomysłów, ale najbardziej intrygującym wydały się wrapy, czy inaczej mówiąc naleśniki. Wolę używać określenia wrapy, ponieważ jest to zupełnie inne danie i w mojej kuchni znajduje zastosowanie jako dodatek do wytrawnych potraw. Początkowo wahałam się, czy przepis umieszczać na blogu, gdyż mąki strączkowe nie są zbyt popularne (mimo że można je nabyć w popularnych dyskontach). Jednak po bardzo pozytywnym odzewie na insta stories przełamałam swoją niepewność. I oto jest ! Prosty i szybki pomysł na strączkowe wrapy z grochu i zielonego groszku.

Wrapy najlepiej smakują  zapiekane z hummusem i warzywami. Do zapiekania używam zwykłej gofrownicy.  Wystarczy w środek rozsmarować odrobinę humusu, dołożyć warzyw np. ogórek zielony, ogórek małosolny, sałata lub poszatkowana kapusta, papryka itp. i włożyć do gofrownicy.  Można również używać ich w zamian za tradycyjne naleśniki do dań typu krokiety.  A teraz najważniejsze.  Sam ich smak jest strączkowy, nie tak intensywny, jak w przypadku mąki z ciecierzycy, ale trzeba mieć na uwadze, że mają posmak grochu.

Ogromnym plusem jest fakt, że do przygotowania ich wystarczy woda, skrobia dla poprawienia struktury, sól i odrobina oleju do smażenia.  Robię je w zamian za pieczywo i zjadam, w wyżej podany sposób, z dodatkiem sosu pomidorowego i/lub tzatzyków. Polecam wypróbować. Idealny pomysł na zwiększenie ilości strączków w diecie, bez konieczności namaczania, gotowania i szczególnego przygotowywania potraw. Szybko, prosto i smacznie.

 

Strączkowe wrapy z grochu i zielonego groszku

Składniki:

– 150g maki z grochu lub zielonego groszku

– 80g skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej

– odrobina soli

– olej do posmarowanie patelni

– 400 – 500ml wody

 

  1. Wszystkie składniki wrzucamy do jednego naczynia i dokładnie mieszamy. Jeżeli ciasto jest za gęste, możemy dodać więcej wody. Odstawiamy na około pół godziny, żeby mąka zmiękła, napęczniała i wchłonęła wodę. Konsystencja ciasta powinna przypominać tradycyjne ciasto naleśnikowe.
  2. Smarujemy patelnię odrobiną tłuszczu i smażymy wrapy, dokładnie tak, jak tradycyjne naleśniki.

Wrapy najlepiej smakują na świeżo, po kilku godzinach stracą swoją elastycznośc. Dlatego polecam robić je na bieżąco, przed zjedzeniem, a ciasto przechowywać w lodówce do max. 3 dni.

Na zdrowie! 🙂

 

 

 

4 Komentarze

  • Avatar
    Aleksandra Niewiadomska
    Opublikowane 2018-05-14 07:59 0Polubienia

    Pysznie wygląda ten przepis. Bardzo lubię groszek, więc to coś dla mnie.

  • Avatar
    Agnieszka
    Opublikowane 2018-08-06 12:06 0Polubienia

    Zrobiłam na obiad i sa pyszne, trochę gorzkawe w smaku ale ciekawe i na pewno do powtórzenia.

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.