Kolacja Obiad Przekąska Przepisy

Strączkowe wrapy z grochu i zielonego groszku

Dodany przez on Maj 8, 2018

Lubię wejść do sklepu, rozejrzeć się po półkach i wyhaczyć nowinki. Rynek produktów wegańskich i bezglutenowych rozwija się bardzo dynamicznie, dlatego zawsze trafiam na jakieś nowe ciekawostki kulinarne. Ciągle powstaje coś nowego, producenci ścigają się w wymyślaniu coraz to bardziej zadziwiających specjałów.

Ostatnio moją uwagę przykuły mąki strączkowe. Do najbardziej popularnych należy mąka z ciecierzycy, ale nie jest ona zbyt lubiana. Ma bardzo specyficzny smak i często przepisy z jej udziałem wywołują grymas na twarzy.  Postanowiłam sprawdzić, jak jest w przypadku mąki z grochu i zielonego groszku.  Czy są równie charakterystyczne, czyli może jednak będą bardziej neutralne?  Po zakupie produktów do głowy przyszło mi kilka pomysłów, ale najbardziej intrygującym wydały się wrapy, czy inaczej mówiąc naleśniki. Wolę używać określenia wrapy, ponieważ jest to zupełnie inne danie i w mojej kuchni znajduje zastosowanie jako dodatek do wytrawnych potraw. Początkowo wahałam się, czy przepis umieszczać na blogu, gdyż mąki strączkowe nie są zbyt popularne (mimo że można je nabyć w popularnych dyskontach). Jednak po bardzo pozytywnym odzewie na insta stories przełamałam swoją niepewność. I oto jest ! Prosty i szybki pomysł na strączkowe wrapy z grochu i zielonego groszku.

Wrapy najlepiej smakują  zapiekane z hummusem i warzywami. Do zapiekania używam zwykłej gofrownicy.  Wystarczy w środek rozsmarować odrobinę humusu, dołożyć warzyw np. ogórek zielony, ogórek małosolny, sałata lub poszatkowana kapusta, papryka itp. i włożyć do gofrownicy.  Można również używać ich w zamian za tradycyjne naleśniki do dań typu krokiety.  A teraz najważniejsze.  Sam ich smak jest strączkowy, nie tak intensywny, jak w przypadku mąki z ciecierzycy, ale trzeba mieć na uwadze, że mają posmak grochu.

Ogromnym plusem jest fakt, że do przygotowania ich wystarczy woda, skrobia dla poprawienia struktury, sól i odrobina oleju do smażenia.  Robię je w zamian za pieczywo i zjadam, w wyżej podany sposób, z dodatkiem sosu pomidorowego i/lub tzatzyków. Polecam wypróbować. Idealny pomysł na zwiększenie ilości strączków w diecie, bez konieczności namaczania, gotowania i szczególnego przygotowywania potraw. Szybko, prosto i smacznie.

 

Strączkowe wrapy z grochu i zielonego groszku

Składniki:

– 150g maki z grochu lub zielonego groszku

– 80g skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej

– odrobina soli

– olej do posmarowanie patelni

– 400 – 500ml wody

 

  1. Wszystkie składniki wrzucamy do jednego naczynia i dokładnie mieszamy. Jeżeli ciasto jest za gęste, możemy dodać więcej wody. Odstawiamy na około pół godziny, żeby mąka zmiękła, napęczniała i wchłonęła wodę. Konsystencja ciasta powinna przypominać tradycyjne ciasto naleśnikowe.
  2. Smarujemy patelnię odrobiną tłuszczu i smażymy wrapy, dokładnie tak, jak tradycyjne naleśniki.

Wrapy najlepiej smakują na świeżo, po kilku godzinach stracą swoją elastycznośc. Dlatego polecam robić je na bieżąco, przed zjedzeniem, a ciasto przechowywać w lodówce do max. 3 dni.

Na zdrowie! 🙂

 

 

 

TAG
Podobne wpisy
  1. Odpowiedz

    Aleksandra Niewiadomska

    Maj 14, 2018

    Pysznie wygląda ten przepis. Bardzo lubię groszek, więc to coś dla mnie.

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Maj 14, 2018

      Bardzo się cieszę! 🙂 Polecam i czekam wieści! 🙂

  2. Odpowiedz

    Agnieszka

    Sierpień 6, 2018

    Zrobiłam na obiad i sa pyszne, trochę gorzkawe w smaku ale ciekawe i na pewno do powtórzenia.

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Sierpień 6, 2018

      Cudownie! Moje nie były gorzkie więc pewnie zależy to od mąki. Na zdrowie :*

Dodaj odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Koszyk Usunięte. Undo
  • Brak produktów w koszyku