Superfoodsowe kanapki

Z moich obserwacji wynika, że ze wszystkich posiłków w ciągu dnia, najwięcej problemów jest ze śniadaniem. Wszyscy wiemy, że śniadanie jest najważniejsze, bo stanowi bazę na cały dzień. Niestety mamy na nie najmniej czasu. Zjadamy je w biegu lub zastępujemy kawą. Dlatego, proponuje Wam coś wyjątkowo prostego, czyli to, co kochamy najbardziej. Kanapki!

Bazą kanapek powinno być dobre pieczywo, którego kupno, od jakiegoś czasu, nie stanowi żadnego problemu. W każdej piekarni możemy dostać 100% żytni chleb na zakwasie. Może być oczywiście również gryczany lub z mąki z amarantusa, ale po taki trzeba już udać się do sklepu z żywnością ekologiczną.

Drugim składnikiem jest avokado. O jego właściwościach odżywczych i prozdrowotnych można pisać poematy. Zawiera m.in. bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A, E, z grupy B, magnezu i potasu. Przez co, w szczególny sposób, polecane jest weganom i wegetarianom oraz osobom chorym na anemię.

Nic tak nie podkreśla smaku avocado, jak bazylia i pomidor, dlatego warto zastosować je jako składnik kanapek. A co więcej, oba produkty, zaliczane są do superfoods. Bazylia przez wzgląd na właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze, przeciwbólowe i przeciwzapalne. Natomiast pomidor dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów.

Możemy doprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku.

Gotowe w 2 minuty superfoodsowe, szybkie i smaczne śniadanie.

Na zdrowie !

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.