Surowe spaghetti z cukinii z pomidorowym sosem

Raz na jakiś czas, gdy czuję się ociężała i „zapchana”,  robię warzywno-owocowy detoks. Piję koktajle, soki, jem surowe warzywa i owoce oraz zajadam się pyszną zupką wielowarzywną, gotowaną na wodzie z całą masą ziół i przypraw.

Podczas detoksu najlepiej nie wykonywać wymagających prac. Możemy czuć się wtedy trochę osłabieni i nie mieć siły na ćwiczenia, bieganie czy podobne czynności. Najlepiej jest zaplanować  go w czasie, kiedy nie mamy zbyt wielu obowiązków np. w weekend. Detoks jest bardzo prosty i każdy może przygotować go według własnego uznania. Podczas detoksu nie jemy ziaren zbóż, kasz, mąk, orzechów i nie smażymy. Możemy natomiast korzystać ze zdrowych olejów i dodawać je do koktajli.

Dla urozmaicenia  posiłków można skomponować własne ciekawe dania.  Tym razem postanowiłam przygotować surowy makaron z pysznym sosem pomidorowo-paprykowym, który w smaku przypomina hiszpańskie gazpacho. Do zrobienia takiego makaronu potrzebny jest specjalna obieraczka julienne, temperówka do warzyw lub spiralizer. Można również wykorzystać zwykłą obieraczkę. Należy wtedy pokroić cukinie w cienkie plastry a później podzielić na drobny makaron.

 

Składniki  (2 porcje):

– 1 cukinia pokrojona na makaron

– ½ czerwonej papryki

– ½ dojrzałego pomidora

– ½ ząbka czosnku

– 1 łyżeczka oleju np. z ostropestu

– sól i pieprz do smaku

– ostra papryczka

– sok z ¼ cytryny

– syrop daktylowy lub inny słodzik ( opcjonalnie)

– mięta i maliny do dekoracji

– ziarna sezamu/ słonecznika lub dyni poza detoksem

 

  1. Wszystkie składniki ( z wyjątkiem cukinii) wrzucamy do blendera kielichowego i blendujemy na gładko. Doprawiamy do smaku.
  2. Makaron z cukinii wykładamy na talerz, polewamy sosem, posypujemy miętą, malinami oraz ewentualnie ziarnami.

 

Na zdrowie! 🙂

 

 

 

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.