Raz na jakiś czas, gdy czuję się ociężała i „zapchana”, robię warzywno-owocowy detoks. Piję koktajle, soki, jem surowe warzywa i owoce oraz zajadam się pyszną zupką wielowarzywną, gotowaną na wodzie z całą masą ziół i przypraw.
Podczas detoksu najlepiej nie wykonywać wymagających prac. Możemy czuć się wtedy trochę osłabieni i nie mieć siły na ćwiczenia, bieganie czy podobne czynności. Najlepiej jest zaplanować go w czasie, kiedy nie mamy zbyt wielu obowiązków np. w weekend. Detoks jest bardzo prosty i każdy może przygotować go według własnego uznania. Podczas detoksu nie jemy ziaren zbóż, kasz, mąk, orzechów i nie smażymy. Możemy natomiast korzystać ze zdrowych olejów i dodawać je do koktajli.
Dla urozmaicenia posiłków można skomponować własne ciekawe dania. Tym razem postanowiłam przygotować surowy makaron z pysznym sosem pomidorowo-paprykowym, który w smaku przypomina hiszpańskie gazpacho. Do zrobienia takiego makaronu potrzebny jest specjalna obieraczka julienne, temperówka do warzyw lub spiralizer. Można również wykorzystać zwykłą obieraczkę. Należy wtedy pokroić cukinie w cienkie plastry a później podzielić na drobny makaron.
Składniki (2 porcje):
– 1 cukinia pokrojona na makaron
– ½ czerwonej papryki
– ½ dojrzałego pomidora
– ½ ząbka czosnku
– 1 łyżeczka oleju np. z ostropestu
– sól i pieprz do smaku
– ostra papryczka
– sok z ¼ cytryny
– syrop daktylowy lub inny słodzik ( opcjonalnie)
– mięta i maliny do dekoracji
– ziarna sezamu/ słonecznika lub dyni poza detoksem
- Wszystkie składniki ( z wyjątkiem cukinii) wrzucamy do blendera kielichowego i blendujemy na gładko. Doprawiamy do smaku.
- Makaron z cukinii wykładamy na talerz, polewamy sosem, posypujemy miętą, malinami oraz ewentualnie ziarnami.
Na zdrowie! 🙂