Muszę przyznać. Byłam ślepa! Zupełnie nie rozumiem, jak mogłam nie wiedzieć, że świat pieprzu to ogrom możliwości smaków i aromatów. Od lat zachwycam się rodzajami soli, wyczuwam subtelne różnice w smaku, ale jakoś nie przyszło mi do głowy, że pieprz jest tak bogatym tematem kulinarnym. Współpraca z marką YANGO jest moim największym olśnieniem gastronomicznym tego roku.
Z namaszczeniem odkręcałam każdy słoiczek i próbowałam ziarenek. Tu nie ma subtelnych różnic! W tym pieprzu różnice są oszałamiające. Każdy rodzaj jest kompletnie inny. Co za historia! Co za zachwyt i radość! Ekscytacji z komponowania nie ma końca. Odrobina świeżo zmielonego pieprzu zupełnie odmienia smak dania. Kto by pomyślał, że wystarczy olej z ostropestu, sok z cytryny i odrobina pieprzu cytrusowego, żeby zapomnieć o istnieniu soli. Fenomenalne! Każdy z tych rodzajów jest jak olejek aromaterapeutyczny. Koi zmysły i pieści podniebienie.
RODZAJE PIEPRZU
Pieprz cytrusowy Maqaw, czyli werbena egzotyczna, to jest kuchenny game changer. Ma wyraźnie cytrusowy aromat. Rośnie w gęstych lasach północnego Wietnamu. Zbierany jest ręcznie z dziko rosnących drzew na zboczach wzgórz. Nadaje potrawom świeżości i lekkości. Jest orzeźwiający i bardzo aromatyczny.
Zastosowanie: sosy, marynaty i dressingi, herbaty, napary, wina, lemoniady.
Pieprz Kubeba pochodzi z żyznych równin Jawy Środkowej w Indonezji. Zwany jest również „pieprzem ogoniastym” ze względu na charakterystyczny, długi ogonek (szypułkę). Łączy w sobie pikantność tradycyjnego pieprzu z subtelnymi akcentami drewna i kamfory.
Zastosowanie: curry, sosy, marynaty.
Pieprz Phú Quốc rośnie w Wietnamie, na wyspie Phú Quốc, mieszczącej się w Zatoce Tajlandzkiej. Od innych pieprzów odróżnia go bogaty owocowy bukiet, aromatyczny oraz subtelny, lekko cynamonowo-cytrusowy posmak.
Zastosowanie: idealny do dań warzywnych.
Dziki pieprz Voatsiperifery jest ręcznie zbierany na Madagaskarze. Charakteryzuje się nutami leśnymi i owocowymi. Wyczuwam w nim również aromat świeżo zbieranych grzybów rosnących na wilgotnym mchu.
Zastosowanie: sosy, marynaty, potrawy warzywne.
Dziki pieprz Andaliman, rodem z indonezyjskiej Sumatry, jest skarbem lokalnej kuchni Batak. Charakterystyczne dla niego jest delikatne i intrygujące mrowienie na języku. Ma cytrusowy smak podkręcony kwiatowo-korzenną nutą.
Zastosowanie: producent poleca stasować do ryb, drobiu i owoców morza, ale od siebie dodam, że jako dodatek do dań wegańskich nadaje unikalnego smaku i świetnie komponuje się również z warzywami. Ten pieprz używam również do zaparzania i smakuje obłędnie. Wystarczy 1-2 łodyżki na kubek. Tego trzeba spróbować.
Każdy z tych rodzajów pieprzu jest bardzo ciekawym urozmaiceniem codziennego menu. Można je zastosować w bardzo klasyczny sposób, np. posypać pomidory lub sałatkę, albo przygotować superdanie z intrygującym aromatem.
Ponieważ pieprz jest w ziarnach, najlepiej przesypać go do młynka lub na świeżo zgnieść w moździerzu. Dzięki rozdrabnianiu/mieleniu na świeżo uwalniają się olejki eteryczne, które przy okazji przygotowania posiłku zabiorą Cię w świat aromaterapii.
GDZIE KUPIĆ
Przeróżne gatunki pieprzu kupisz w sklepie YANGO. Koniecznie sprawdź ofertę, bo to prawdziwy raj dla miłośników pysznego jedzenia. A jeśli możesz sobie pozwolić tylko na jeden słoiczek, to obiecuję, że pieprz cytrusowy Maqaw Cię zachwyci.
Smacznego!
Zobacz przepis na cytrynowe ziemniaczki po grecku oraz sałatkę z cykorii.