Świąteczne napoje

Aby zrobić świąteczne napoje, wystarczy świeża, jędrna żurawina, soczyste pomarańcze i polskie jabłka. Do tego garść przypraw i woda. Z prostych składników można wyczarować prawdziwe cuda! Dziś mam dla Was coś bardzo świątecznego na rozgrzewkę i do popijania przy ucztowaniu. Takie wsparcie odporności przyda się też na zimowe dni i długie wieczory. 

Świąteczne napoje, które tradycyjnie występują w polskiej kuchni to przede wszystkim kompot z suszu, który ma wierne grono zwolenników, ale i zagorzałych przeciwników. Dlatego przyda mu się jakaś prosta alternatywa np. świąteczny napój żurawinowy, który równie dobrze może stać się tradycyjną na wigilijnych i bożonarodzeniowych stołach. Napój żurawinowy jest też idealnym odstraszaczem „wilków”, które lubią się przyczepić o tej porze roku. 😉

Podobnie jest z grzańcem, który faktycznie jest bardzo smaczny, ale nie służy każdemu. Uczucie ciężkości i ból głowy może skutecznie zepsuć zabawę, dlatego przygotowałam dla was przepis w wersji bezalkoholowej, na białym winie. Napój również jest bardzo pyszny, ale o wiele lżejszy i łagodniejszy w smaku. Po obfitym ucztowaniu będzie dużo bardziej przystępny dla układu trawiennego.

świąteczna napoje w dzbanuszku

Świąteczny napój żurawinowy

Składniki:

– 300 g żurawiny

– 2 jabłka

– 3 gwiazdki anyżu

– 2 laski cynamonu

– wybrana substancja słodząca do smaku (opcjonalnie)

– 3 litry wody

Wykonanie:

Owoce umyj, jabłka pokrój w ćwiartki. Rzuć wszystko do garnka i podgrzewaj około 30 minut (nie gotuj). Możesz odstawić na noc, żeby naciągnęło lub pić świeże.

świąteczne napoje sposób podania

Rozgrzewające białe wino

Składniki:

–  400 ml białego wina bezalkoholowego (może być z alko)

–  1 jabłko

– 6 goździków

– kawałek świeżej, obranej kurkumy

– 2 ziarna pieprzu

– wybrana substancja słodząca do smaku (opcjonalnie)

Wykonanie:

Jabłko umyj i pokrój na ćwiartki. Wrzuć wszystko do garnka i podgrzewaj około 10 minut (nie gotuj). Rozlej do szklaneczek i dorzuć jabłuszka (są pyszne).

DO OZDOBY UŻYJ: plasterki żurawiny, gwiazdki wycięte z jabłka, gwiazdki anyżu oraz rozmaryn. 

A co z pomarańczą? Sok pomarańczowy z dodatkiem imbiru i świeżej kurkumy smakuje obłędnie. Polecam wrzucić wszystko do wyciskarki wolnoobrotowej. Czad!

Na zdrowie!

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.