Aby zrobić świąteczne napoje, wystarczy świeża, jędrna żurawina, soczyste pomarańcze i polskie jabłka. Do tego garść przypraw i woda. Z prostych składników można wyczarować prawdziwe cuda! Dziś mam dla Was coś bardzo świątecznego na rozgrzewkę i do popijania przy ucztowaniu. Takie wsparcie odporności przyda się też na zimowe dni i długie wieczory.
Świąteczne napoje, które tradycyjnie występują w polskiej kuchni to przede wszystkim kompot z suszu, który ma wierne grono zwolenników, ale i zagorzałych przeciwników. Dlatego przyda mu się jakaś prosta alternatywa np. świąteczny napój żurawinowy, który równie dobrze może stać się tradycyjną na wigilijnych i bożonarodzeniowych stołach. Napój żurawinowy jest też idealnym odstraszaczem „wilków”, które lubią się przyczepić o tej porze roku. 😉
Podobnie jest z grzańcem, który faktycznie jest bardzo smaczny, ale nie służy każdemu. Uczucie ciężkości i ból głowy może skutecznie zepsuć zabawę, dlatego przygotowałam dla was przepis w wersji bezalkoholowej, na białym winie. Napój również jest bardzo pyszny, ale o wiele lżejszy i łagodniejszy w smaku. Po obfitym ucztowaniu będzie dużo bardziej przystępny dla układu trawiennego.
Świąteczny napój żurawinowy
Składniki:
– 300 g żurawiny
– 2 jabłka
– 3 gwiazdki anyżu
– 2 laski cynamonu
– wybrana substancja słodząca do smaku (opcjonalnie)
– 3 litry wody
Wykonanie:
Owoce umyj, jabłka pokrój w ćwiartki. Rzuć wszystko do garnka i podgrzewaj około 30 minut (nie gotuj). Możesz odstawić na noc, żeby naciągnęło lub pić świeże.
Rozgrzewające białe wino
Składniki:
– 400 ml białego wina bezalkoholowego (może być z alko)
– 1 jabłko
– 6 goździków
– kawałek świeżej, obranej kurkumy
– 2 ziarna pieprzu
– wybrana substancja słodząca do smaku (opcjonalnie)
Wykonanie:
Jabłko umyj i pokrój na ćwiartki. Wrzuć wszystko do garnka i podgrzewaj około 10 minut (nie gotuj). Rozlej do szklaneczek i dorzuć jabłuszka (są pyszne).
DO OZDOBY UŻYJ: plasterki żurawiny, gwiazdki wycięte z jabłka, gwiazdki anyżu oraz rozmaryn.
A co z pomarańczą? Sok pomarańczowy z dodatkiem imbiru i świeżej kurkumy smakuje obłędnie. Polecam wrzucić wszystko do wyciskarki wolnoobrotowej. Czad!
Na zdrowie!