Szarlotka z kruszonką

Zanim dojdziemy do perfekcji, najpierw musimy popełnić kilka (lub wiele) błędów.  Nikt nie urodził się Einsteinem. Tak samo jak w życiu jest również w kuchni. Tym bardziej, jeśli chodzi o całkiem nowy nurt, jakim jest kuchnia wegańska, bezglutenowa.  Nowe składniki, nowe przepisy i smaki.  Nawet dla doświadczonych kucharek/kucharzy często stanowi to wyzwanie. Ciasto bez jajek i nabiału? Czy jest to możliwe?  Coraz więcej osób przekonuje się, że można tego dokonać i wprowadzić na co dzień zamienniki tych pozornie niezastąpionych składników.  A A co najważniejsze jeść smacznie i zdrowo.

Skład tradycyjnych wypieków można zmodyfikować tak, by nie zawierał alergenów.  W szarlotce zamiennikiem jaj są banany, mleko roślinne zastępuje mleko krowie, mieszanka mąk bezglutenowych mąkę pszenną.

Zapraszam na pyszną, wegańską, bezglutenową, pachnącą cynamonem szarlotkę.

 

Szarlotka z kruszonką

Składniki:

– 5 średnich jabłek

– 2 łyżki cynamonu

– 2 banany

– 100 g mąki ryżowej

– 100 g mąki owsianej bezglutenowej

– 60 g skrobi ziemniaczanej

– 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

– 2 łyżki syropu daktylowego lub syropu z agawy

– 50 g wiórek kokosowych (opcjonalnie)

–  mleko roślinne (opcjonalnie)

– cukier puder z ksylitolu do posypania

 

  1. Jabłka obieramy, kroimy w plastry i podsmażamy, na odrobinie wody, aż puszczą sok. Odlewamy wodę (można ją wypić), dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy. Jeśli wasze jabłka są bardzo wodniste, można dodać wiórek kokosowych, żeby wsiąkała w nie woda podczas pieczenia.
  2. Banany blendujemy na gładki mus. Dodajemy mąkę ryżową, owsianą, skrobię, proszek do pieczenia, syrop daktylowy i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto się nie klei lub jest bardzo twarde, dodajemy odrobinę mleka.
  3. ⅔ ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i wysypujemy na spód blaszki (o wymiarach 16 – 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie ugniatamy. Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.  Pozostałą część wkładamy do zamrażalnika.
  4. Na podpieczony spód wykładamy przygotowane wcześniej jabłka z cynamonem.
  5. Na wierzch ścieramy resztę ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 40 minut.
  6. Gdy ciasto wystygnie, posypujemy cukrem pudrem z ksylitolu.

Ciasto kroimy po wystygnięciu  (o ile zdołacie się powstrzymać przed zjedzeniem go na ciepło).

 

Na zdrowie! 🙂

 

Szarlotka w Waszym wykonaniu:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 Comments

  • Avatar
    Renia
    Opublikowane 2018-03-18 1:48 PM 0Polubienia

    Witam, dzisiaj zrobiłam szarlotkę z Pani przrpisu. Wszystko zrobiłam wg instrukcji i ciasto wyszło suche. Nie wiem co mogło pójść nie tak

    • Ewa Ługowska
      Ewa Ługowska
      Opublikowane 2018-03-19 8:50 AM 0Polubienia

      Witam serdecznie 🙂 Każdemu zawsze wychodzi inaczej. Wiem to z warsztatów, gdzie używamy jednego przepisu i tych samych składników. Mimo to ciasto każdego z uczestników jest inne. Dlaczego? Bo każdy z nas jest inny. 🙂 Żeby móc merytorycznie odpowiedzieć na Pani pytanie musiałabym zobaczyć jak Pani przygotowuje ciasto. Różnica może być również w piekarniku lub składnikach, które często bardzo się różnią w zależności od producenta. 🙂 Może również to ,co dla Pani znaczy „suche” dla mnie jest ok. W zależności do czego porównujemy i jakie mamy oczekiwania. Pozdrawiam. 🙂

  • Avatar
    Karolina
    Opublikowane 2018-03-29 10:10 AM 0Polubienia

    Czy można czymś zastąpić banany ?

  • Avatar
    Bożena
    Opublikowane 2018-10-19 6:06 AM 0Polubienia

    Man nietolerancję na banany i kokosa w takim razie co jeszcze może zastąpić banany.

    • Ewa Ługowska
      Ewa Ługowska
      Opublikowane 2018-10-19 9:44 AM 0Polubienia

      Ładny komplecik. 🙂 Możesz sprawdzić jak wyjdzie na mango, ale nie robiłam testów więc to eksperyment. 😉 Daj znać jak wyszło. :))

  • Avatar
    Seito
    Opublikowane 2018-10-19 8:23 AM 0Polubienia

    Czy można dać zmielone płatki owsiane zamiast maki owsianej? Lub inną mąkę? I jaki rodzaj jabłek najlepiej? Szara reneta czy jeszcze jakieś?

    • Ewa Ługowska
      Ewa Ługowska
      Opublikowane 2018-10-19 9:42 AM 0Polubienia

      Cześć! Podobno szara reneta jest najlepsza, ale ja używam każdego rodzaju. 😉 Można zrobić z mielonych płatków owsianych. Na zdrowie! 🙂

  • Avatar
    Anna
    Opublikowane 2018-10-19 11:46 AM 0Polubienia

    Witam, czym można zastąpić mąkę różową?

Zostaw komentarz