Jakiś czas temu podawałam przepis na szarlotkę na zimno, więc teraz, dla równowagi będzie na ciepło. W przeciwieństwie do tradycyjnych ciast nie tuczy i jest zdrowa. Zdrowe ciasta to jest to, co mnie zawsze zachwyca. Można się cieszyć słodkim smakiem bez wyrzutów sumienia.
Przepis pochodzi z książki „ Jaglany detoks…kolejny krok”.
Składniki:
– 4 jabłka
– ½ dojrzałego ananasa
– 2 szklanki suszonej żurawiny
– skórka z ½ cytryny
– 1 łyżka świeżego tymianku (opcjonalnie)
– 2 płaskie łyżki cynamonu
– szczypta kardamonu
– 1- 2 łyżki oleju kokosowego
Składniki na kruszonkę:
– 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (czyli około 1/3 szklanki suchej kaszy)
– ¼ szklanki płatków z migdałów
– kilka pokruszonych orzechów laskowych
– 2 łyżki oleju kokosowego
– szczypta cynamonu
- Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
- Ananasa obieramy i kroimy w 1,5 cm kostkę.
- Rozgrzewamy tłuszcz w garnku i dodajemy jabłko, ananasa, cynamon oraz kardamon. Smażymy do czasu aż ananas zmięknie a z jabłek zrobi się mus.
- Przed zdjęciem z ognia dodajemy tymianek, skórkę z cytryny oraz żurawinę. Dokładnie mieszamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem kokosowym.
- Zabieramy się za kruszonkę . Do miski wrzucamy wszystkie składniki i zagniatamy tak, żeby powstała masa a’la kruszonka.
- Jabłka równomiernie posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 15 minut, aż kruszonka się zarumieni.
Szarlotka najlepiej smakuje na ciepło. Jest bardzo aromatyczna i rozgrzewająca. Ananas ma w sobie tyle cukru, że nie ma potrzeby dosładzania. Jeżeli uda się Wam dostać żurawinę niesłodzoną to będzie 100% sukces.
Powodzenia ! 🙂
2 Komentarze
Bablofil
Thanks, great article.
Ewa Ługowska
Thank you 🙂