Szparagi z pary z kimchi mayo i świeżymi ziołami

Masz tylko 10 minut na przygotowanie zdrowego obiadu lub kolacji? Zrób szparagi z pary z kimchi mayo i świeżymi ziołami. Szybko, prosto i sezonowo. No i oczywiście bardzo zdrowo. Zdrowe odżywianie nie oznacza nudy. Zdrowe odżywianie to kolory, różnorodne smaki, bogactwo produktów i idealne pole, by dać się ponieść kulinarnej fantazji!

Przepis na szparagi z pary z kimchi mayo i świeżymi ziołami jest banalnie prosty, a danie przepyszne! Zanim wpadłam na ten pomysł, zdążyłam zjeść trzy pęczki szparagów. Na ostatnich zakupach w gospodarstwie Majlertów skusiłam się na masę sałat i warzyw kapustnych oraz kilka pęczków szparagów. Nie wyobrażasz sobie, jak się cieszę, że nareszcie mogę wrócić do lokalnych zakupów! Czuję się tam jak w raju. Jest pięknie, świeżo, cudownie, rajsko. Po prostu uwielbiam to miejsce.

Wracając do szparagów… Kupiłam więcej z myślą o tym, że stworzę kilka przepisów na blog. Jednak szparagi znikały pęczek po pęczku, a wena nie przychodziła. Dopiero gdy w lodówce zostało ostatnie 10 sztuk, wpadłam na pomysł jak je podać. Ze szparagami jest taki problem, że są drogocenne, bo sezon nie trwa zbyt długo. Szkoda traktować je jako dodatek, są raczej jak danie główne, jak główny bohater na talerzu. Muszą grać pierwszoplanową rolę. Dodatki powinny podkreślać ich smak, w żadnym wypadku nie dominować.

Myślałam, myślałam, a lodówka pustoszała… i jak zwykle okazało się, że im mniejszy wybór, tym łatwiej podjąć decyzję. Wyciągnęłam nerkowce, kimchi, zerwałam trochę ziół na balkonie i gotowe! Wyszło pycha! Miałam zostawić połowę dla G. no ale nie udało się. Zrobię jeszcze raz.

szparagi z sosem kimchi
szparagi i sos kimchi mayo

Szparagi z pary z kimchi mayo i świeżymi ziołami

Składniki na 2 porcje:

– pęczek szparagów

– garść świeżych ziół: koperek, mięta, oregano lub inne dowolne

– oliwa z oliwek do skropienia

– pieprz lub czarnuszka do posypania

kimchi mayo

Wykonanie:

  1. Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów. Tą miękką część ugotuj na parze 5-10 minut. Możesz je ugotować również w wodzie.
  2. Ułóż na talerzu, polej kimchi mayo, posyp posiekanymi grubo ziołami, skrop oliwą i posyp pieprzem lub czarnuszką.

Podawaj z pajdą świeżego bezglutenowego chleba na zakwasie.

Na zdrowie!

Uwagi:

Jeśli chcesz wykorzystać zdrewniałe końcówki, możesz dodać je do warzywnego wywaru z resztek.

Szparagi przechowuj jak kwiaty. Delikatnie podetnij końcówki, wstaw do wysokiego naczynia z wodą, a następnie do lodówki. Możesz również je zwilżyć i włożyć do woreczka foliowego. Ważne, żeby miały dostęp do wody. Dięki temu długo zachowają świeżość.

szparagi - sposób podania

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.