Aby zrobić pyszną pastę kanapkową, wystarczą dwa składniki pomidory: suszone oraz ciecierzyca. Dla spulchnienia i gładkiej konsystencji można dodać również wody. Tyle wystarczy do pełni smaku.
Pomidory suszone, już same w sobie, posiadają smak umami, dlatego tak wspaniale smakują solo. Jednak aby paście dodać więcej wartości odżywczych, a przede wszystkim białka, dodałam do niej ugotowanej ciecierzycy. Jeśli nie macie czasu na gotowanie lub dostępu do suchych strączków, możecie użyć tych z puszki lub ze słoika.
Ciecierzyca występuje również pod nazwą cieciorka i groch włoski. W 100 g ugotowanej ciecierzycy jest 8,8 g białka. Jest wspaniałym źródłem fosforu, potasu oraz kwasu foliowego.
Szybka pasta z suszonych pomidorów
Składniki na 300 ml słoik:
– 100 g suchej ciecierzycy lub ciecierzyca 240 g ciecierzycy z puszki/słoika
– słoik suszonych pomidorów w oleju
– kilka łyżek wody
- Jeżeli użyjemy suchej ciecierzycy, należy ją wcześniej moczyć minimum 8 godzin. Następnie gotujemy w wodzie do miękkości i odsączamy.
- Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
- Wszystkie składniki wrzucamy do jednego naczynia (również olej z pomidorów) i dokładnie blendujemy na puszystą masę.
- Pastę przekładamy do słoika, zakręcamy i przechowujemy do 7 dni.
Na zdrowie! 🙂
2 Komentarze
Anna
Bardzo szybko ją zrobiłam, wyszła pyszna! Właściwie, to taki hummus z suszonymi pomidorami. Będę zajadać na kanapkach. Mniamm!
Wlałam tylko 4 łyżki oleju z pomidorów, żeby było bardziej „dietetycznie” i pominęłam wodę, jakoś o niej zapomniałam, a mimo to wyszło gładkie i puszyste! (Ciecierzycę oczywiście pozbawiłam skórek – jak na zwykły hummus)
Ewa Ługowska
Cudownie! Przepisy jak najbardziej należy dostosowywać do swoich smaków i potrzeb. Bardzo się cieszę, że smakuje. 🙂