Kolacja Przekąska Przepisy Śniadanie

Szybka pasta z suszonych pomidorów

Dodany przez on Styczeń 13, 2020

Aby zrobić pyszną pastę kanapkową, wystarczą dwa składniki pomidory: suszone oraz ciecierzyca. Dla spulchnienia i gładkiej konsystencji można dodać również wody. Tyle wystarczy do pełni smaku.

 

Pomidory suszone, już same w sobie, posiadają smak umami, dlatego tak wspaniale smakują solo. Jednak aby paście dodać więcej wartości odżywczych, a przede wszystkim białka, dodałam do niej ugotowanej ciecierzycy. Jeśli nie macie czasu na gotowanie lub dostępu do suchych strączków, możecie użyć tych z puszki lub ze słoika.

Ciecierzyca występuje również pod nazwą cieciorka i groch włoski. W 100 g ugotowanej ciecierzycy jest 8,8 g białka. Jest wspaniałym źródłem fosforu, potasu oraz kwasu foliowego.

Szybka pasta z suszonych pomidorów

Składniki na 300 ml słoik:

– 100 g suchej ciecierzycy lub ciecierzyca 240 g ciecierzycy z puszki/słoika

– słoik suszonych pomidorów w oleju

– kilka łyżek wody

 

  1. Ciecierzycę gotujemy w wodzie do miękkości i odsączamy.
  2. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Wszystkie składniki wrzucamy do jednego naczynia (również olej z pomidorów) i dokładnie blendujemy na puszystą masę.
  4. Pastę przekładamy do słoika, zakręcamy i przechowujemy do 7 dni.

Na zdrowie! 🙂

TAG
Podobne wpisy

Dodaj odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.