Szybka wege rybka

To jest potrawa z serii „i to się tak da?” Da się zrobić chleb z samej kaszy gryczanej, da się zrobić ciasto z kaszy jaglanej, da się zrobić smalec z fasoli… i da się zrobić rybę z selera. Właściwie to żadna nowość.  W internecie ta potrawa istnieje już od dawna, ale ja dopiero ją odkryłam. I wiecie co? Jest super! Szybko i z małej ilości składników a przy tym smacznie, zdrowo i pożywnie.

 

Składniki:

– bulwa selera średniej wielkości

– 5 ziaren ziela angielskiego

– 4 liście laurowe

– ½ łyżeczki majeranku

– 4 łyżki sosu sojowego

– 4-5 liści nori

– mąka do obtaczania (może być kukurydziana, z ciecierzycy, jaglana)

– mleko roślinne do moczenia

– olej do smażenia (rzepakowy, kokosowy)

 

  1. Seler obieramy, myjemy, przekrawamy na pół i kroimy na plastry grubości ok. 1 cm.
  2. Do garnka z wodą wrzucamy przyprawy, 2 liście nori porwane na mniejsze części i wlewany sos sojowy. Gdy woda się zagotuje, wrzucamy pokrojonego selera. Gotujemy do miękkości, ale seler nie może się rozgotować. Musi być niezmiennie w kawałkach.
  3. Gdy seler będzie już ugotowany, odlewamy wodę i czekamy, aż przestygnie.
  4. Pozostałe liście nori tniemy na mniejsze kawałki, tak, by można było owinąć nimi kawałki selera.
  5. Seler owijamy w nori, moczymy w mleku (nori musi namięknąć, by dobrze przylegało do selera), obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

 

Na zdrowie! 🙂

 

 

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.