Szybki deser ze spiruliną i kiwi

Korzystając z naturalnych i zdrowych dodatków, możesz sprawić, że twoje desery będą miały niepowtarzalny urok.  Wystarczy dodać odrobinę spiruliny, by mleko kokosowe zabarwiło się na cudownie turkusowy kolor i zyskało bardzo wyjątkowego i pysznego smaku.

Spirulina to sproszkowane algi. Sam proszek ma kolor intensywnej zieleni, w odcieniu butelkowym, ale gdy dodasz odrobinę do mleka kokosowego powstanie piękny turkus. Tak niezwykły, że trudno oderwać od niego oczy!

Spirulina ceniona jest ze względu na swoje właściwości prozdrowotne, zawartość białka, witamin, minerałów i aminokwasów. Wspiera organizm w walce z nadciśnieniem, stanami zapalnymi, nowotworami oraz anemią. Można dodawać ją również do koktajli, soków, ciast, lodów, domowego nabiału (oczywiście wegańskiego), spienionego mleka do kawy, musli.  Myślę, że ten smerfny kolor jest również nie lada gratką dla niejadków!

Zapraszam na szybki deser ze spiruliną i kiwi!

Szybki deser ze spiruliną i kiwi

Składniki na 2 porcje:

– 1 puszka mleka kokosowego (najlepiej z Lidla lub Kier lub inne sprawdzone do ubijania)

– 30 g orzechów laskowych

– odrobina sproszkowanej spiruliny

– ulubione owoce np. kiwi

– ksylitiol/erytrol do posłodzenia (opcjonalnie)

  1. Mleko kokosowe ubij (2-3 minuty)  przy pomocy blendera ręcznego z końcówką do ubijania.  Opcjonalnie dodaj odrobinę ksylitolu lub erytrolu.
  2. Połowę ubitego mleka odłóż do miseczki i wstaw do lodówki. Do drugiej dodaj odrobinę spiruliny i chwilę ubijaj, aż uzyska turkusowy kolor. Wstaw do lodówki.
  3. Na patelnię wsyp orzechy i praż, aż zbrązowieją. Zdejmij łupinę i rozdrobnij orzechy przy pomocy noża.
  4. Do 2 kubeczków włóż kolejno: białą część mleka kokosowego, warstwę orzechów i owoców, turkusowe mleko kokosowe, ozdób pozostałymi owocami i orzechami.
  5. Wstaw do lodówki na kilka godzin, żeby ubite mleko kokosowe stężało.  Możesz również zjeść bezpośrednio po przygotowaniu.

Uwagi:

Ubite mleko kokosowe możesz nałożyć łyżka lub przy pomocy rękawa cukierniczego.

Wycinanki owocowe robię przy pomocy foremek do pierników.

Woda pozostała po mleku kokosowym idealnie sprawdzi się w sosach, zupach i koktajlach.

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.