Przepis miał być zatytułowany „ wege mielone”, ale wiem, że jest wielu opozycjonistów w kwestii nazewnictwa potraw wegańskich. Myślę, że „kotlet” będzie mniej kontrowersyjny. Jak zwał tak zwał, najważniejsze, że smaczny i szybki w przygotowaniu.
Przed Wami: kotlety z tofu i suszonych pomidorów 🙂
Składniki:
– 100 g ziaren słonecznika
– 15 kawałków suszonych pomidorów w zalewie
– kostka (180 g) marynowanego tofu
– 1 ząbek czosnku
– ½ czerwonej cebuli
– 10 sztuk oliwek czarnych lub zielonych
– mąka kukurydziana do obtaczania
– olej do smażenia
– łyżeczka ziół prowansalskich
– sól i pieprz do smaku
- Słonecznik, tofu, czosnek, pomidory, przyprawy wrzucamy do jednego naczynia i blendujemy. Masa może mieć gródki.
- Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę oraz plasterki oliwek i mieszamy.
- Z masy formujemy 6 kotletów, obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy z obu stron.
Jeśli spodobały Ci się kotlety z tofu i suszonych pomidorów zapraszam do sprawdzenia przepisów na inne wegańskie kotlety bez glutenu
Na zdrowie! 🙂
12 Komentarze
Ula
Mnie się te kotlety rozleciały mimo uciskania przy formowaniu. Jakaś rada?
Ewa Ługowska
Możesz dać więcej panierki, żeby zrobiła się grubsza skorupka. Kotlety obracasz tylko raz. Czyli kładziesz na patelnię i smażysz, przekręcasz i smażysz z drugiej strony, zdejmujesz. Do smażenia stosujemy minimalną ilość oleju. Możesz również pokombinować z temperaturą smażenia. To często ma duże znaczenie. Prowadząc warsztaty zrozumiałam, że pomimo stosowania tych samych produktów, miar i wag każdemu wychodzi inaczej i inaczej smakuje. Dlatego nie martw się jeśli coś nie wyjdzie. Jest to kwestia wypracowania swojej metody i eksperymentowania. 🙂
Agnieszka
Może ja podpowiem co się u mnie sprawdziło 🙂 Właśnie smażę te kotelty (pierwszy raz), trzymają kształt super – dla eksperymentu do blendowania dodałam trochę płynu ze słoika cieciorki, to je ładnie skleiło 🙂 resztę użyłam do panierowania (ja panierowałam w mieszance otrębów) – na wode z cieciorki i panierka super sie klei 🙂
Pozdrawiam!
Ewa Ługowska
Super pomysł! Dzięki:)
Monika
Moje ulubione 🙂
Ewa Ługowska
Anna
Kotlety wyszły zaskakująco przepyszne! Przepis ląduje na liście moich ulubionych, będę do niego często wracać <3 Dziękuję!
Ewa Ługowska
Miód na serce!
Patrycja
Czy można je upiec zamiast smażyć ?:)
Gabriela
Kotlety z tofu i suszonymi pomidorami są boskie niebo w gębie
Ewa Ługowska
Miód na serce. Na zdrowie :*