Szybkie kotlety z tofu i suszonych pomidorów

Przepis miał być zatytułowany „ wege mielone”, ale wiem, że jest wielu opozycjonistów w kwestii nazewnictwa potraw wegańskich.  Myślę, że „kotlet” będzie mniej kontrowersyjny. Jak zwał tak  zwał, najważniejsze, że smaczny i szybki w przygotowaniu.

Przed Wami: kotlety z tofu i suszonych pomidorów 🙂

Składniki:

– 100 g ziaren słonecznika

– 15 kawałków suszonych  pomidorów  w zalewie

– kostka (180 g) marynowanego tofu

– 1 ząbek czosnku

– ½ czerwonej cebuli

– 10 sztuk oliwek  czarnych lub zielonych

– mąka kukurydziana do obtaczania

– olej do smażenia

– łyżeczka ziół prowansalskich

– sól i pieprz do smaku

  1. Słonecznik, tofu, czosnek, pomidory, przyprawy wrzucamy do jednego naczynia i blendujemy. Masa może mieć gródki.
  2. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę oraz plasterki oliwek i mieszamy.
  3. Z masy formujemy 6 kotletów, obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy z obu stron.

Jeśli spodobały Ci się kotlety z tofu i suszonych pomidorów zapraszam do sprawdzenia przepisów na inne wegańskie kotlety bez glutenu

Na zdrowie! 🙂

10 Komentarze

  • Avatar
    Ula
    Opublikowane 2017-10-24 14:42 0Polubienia

    Mnie się te kotlety rozleciały mimo uciskania przy formowaniu. Jakaś rada?

    • Ewa Ługowska
      Ewa Ługowska
      Opublikowane 2017-10-24 15:13 0Polubienia

      Możesz dać więcej panierki, żeby zrobiła się grubsza skorupka. Kotlety obracasz tylko raz. Czyli kładziesz na patelnię i smażysz, przekręcasz i smażysz z drugiej strony, zdejmujesz. Do smażenia stosujemy minimalną ilość oleju. Możesz również pokombinować z temperaturą smażenia. To często ma duże znaczenie. Prowadząc warsztaty zrozumiałam, że pomimo stosowania tych samych produktów, miar i wag każdemu wychodzi inaczej i inaczej smakuje. Dlatego nie martw się jeśli coś nie wyjdzie. Jest to kwestia wypracowania swojej metody i eksperymentowania. 🙂

    • Avatar
      Agnieszka
      Opublikowane 2017-12-03 16:41 0Polubienia

      Może ja podpowiem co się u mnie sprawdziło 🙂 Właśnie smażę te kotelty (pierwszy raz), trzymają kształt super – dla eksperymentu do blendowania dodałam trochę płynu ze słoika cieciorki, to je ładnie skleiło 🙂 resztę użyłam do panierowania (ja panierowałam w mieszance otrębów) – na wode z cieciorki i panierka super sie klei 🙂

      Pozdrawiam!

  • Avatar
    Monika
    Opublikowane 2018-08-25 11:30 0Polubienia

    Moje ulubione 🙂

  • Śledzenie: Bezglutenowe kluski śląskie z batatów z kwaśną „śmietaną” ze słonecznika i surówką z buraka - Misa Mocy
  • Avatar
    Anna
    Opublikowane 2019-08-07 22:25 0Polubienia

    Kotlety wyszły zaskakująco przepyszne! Przepis ląduje na liście moich ulubionych, będę do niego często wracać <3 Dziękuję!

  • Avatar
    Patrycja
    Opublikowane 2020-04-27 17:48 0Polubienia

    Czy można je upiec zamiast smażyć ?:)

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.