Przepis miał być zatytułowany „ wege mielone”, ale wiem, że jest wielu opozycjonistów w kwestii nazewnictwa potraw wegańskich. Myślę, że „kotlet” będzie mniej kontrowersyjny. Jak zwał tak zwał, najważniejsze, że smaczny i szybki w przygotowaniu.
Przed Wami: kotlety z tofu i suszonych pomidorów :)
Składniki:
– 100 g ziaren słonecznika
– 15 kawałków suszonych pomidorów w zalewie
– kostka (180 g) marynowanego tofu
– 1 ząbek czosnku
– ½ czerwonej cebuli
– 10 sztuk oliwek czarnych lub zielonych
– mąka kukurydziana do obtaczania
– olej do smażenia
– łyżeczka ziół prowansalskich
– sól i pieprz do smaku
- Słonecznik, tofu, czosnek, pomidory, przyprawy wrzucamy do jednego naczynia i blendujemy. Masa może mieć gródki.
- Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę oraz plasterki oliwek i mieszamy.
- Z masy formujemy 6 kotletów, obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy z obu stron.
Jeśli spodobały Ci się kotlety z tofu i suszonych pomidorów zapraszam do sprawdzenia przepisów na inne wegańskie kotlety bez glutenu
Na zdrowie! :)
Mnie się te kotlety rozleciały mimo uciskania przy formowaniu. Jakaś rada?
Możesz dać więcej panierki, żeby zrobiła się grubsza skorupka. Kotlety obracasz tylko raz. Czyli kładziesz na patelnię i smażysz, przekręcasz i smażysz z drugiej strony, zdejmujesz. Do smażenia stosujemy minimalną ilość oleju. Możesz również pokombinować z temperaturą smażenia. To często ma duże znaczenie. Prowadząc warsztaty zrozumiałam, że pomimo stosowania tych samych produktów, miar i wag każdemu wychodzi inaczej i inaczej smakuje. Dlatego nie martw się jeśli coś nie wyjdzie. Jest to kwestia wypracowania swojej metody i eksperymentowania. :)
Może ja podpowiem co się u mnie sprawdziło :-) Właśnie smażę te kotelty (pierwszy raz), trzymają kształt super – dla eksperymentu do blendowania dodałam trochę płynu ze słoika cieciorki, to je ładnie skleiło :-) resztę użyłam do panierowania (ja panierowałam w mieszance otrębów) – na wode z cieciorki i panierka super sie klei :-)
Pozdrawiam!
Super pomysł! Dzięki:)
Moje ulubione :)
[…] jeszcze jednego elementu, a mianowicie białka, czyli np. strączków. Idealnie będą pasowały „Szybkie kotlety z tofu i suszonych pomidorów” lub „Pieczone kotlety z ciecierzycy i […]
Kotlety wyszły zaskakująco przepyszne! Przepis ląduje na liście moich ulubionych, będę do niego często wracać <3 Dziękuję!
Miód na serce!
Czy można je upiec zamiast smażyć ?:)
Kotlety z tofu i suszonymi pomidorami są boskie niebo w gębie
Miód na serce. Na zdrowie :*